Skocz do zawartości

Multiplikatory Daiwa Steez

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam Daiwa Steez A II L od początku sezonu i jest to mój pierwszy Cast w mojej karierze wędkarskiej. Chciałem zestaw do połowu sandaczy i szczupaków z kijem do 30gr. Zainspirował mnie do zakupu tego modelu kołowrotka film który wrzuciłem kilka postów wcześniej. Rzucanie tym zestawem opanowałem bardzo szybko i byłem zadowolony do tego stopnia, że już są następne. Łowiłem nim szczupaki, bolenie a teraz sandacze. Na chwilę obecną uważam głównie gum Kaitech Easy Shiner 4,5” i jaskółek Mikado Saira 14 na ofertach i ceburaszka 6,8,10,12gr. Lata mi to bardzo pięknie, nawet i pod wiatr. O ile zestawem z kołowrotkiem spinningowym byłbym w stanie z obciążeniem 6gr. osiągnąć kilka metrów więcej to już na cięższych nie a powyżej 10 gr. przewaga dla multiplikatora. Mam do tego wędkę 2,3m i wg.7-28.Plecionkę używam YGK 1.2 Pe.Teraz będę chciał skompletować zestaw tak do 40gr. z takim samym kołowrotkiem.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Do tych prawdziwych Steez ów Daiwa wrzuciła filozofie HYPER Ultimate Design i tak wszystkie mają duraluminiowa przekładnie nazwana Hyperdigi Gear.

Jest jeszcze Steez z obudowa aluminiową wyposażona w szpule fi 34 mm zamiast 36 mm nazwany Steez A (taki zillion 1000 tw) zależy od roku produkcji. Nazwy się zmieniały i kształt body a materiały z których został produkt zrobiony nie. Osobiście dla mnie zillion czy steez A od momentu wejścia Tws to ten sam multik.

Musisz uważnie przeglądać modele. Marketing jest teraz na wysokim poziomie

W Steezie A jeden ma mosiężna przekładnie. Ten w wersji HD.

Potem możesz sobie zobaczyć morthen Pe

Co do starych Steez ów są one kompatybilne z noweczrsnymi szpulami więc jeśli nie potrzrbujesz Tws i nie łowisz na fluoro to nie zauważysz różnicy w użytkowaniu. Chyba że chciałbyś mieć nowy HYPER Design w warsztacie to zmienia postać rzeczy.

Co do starych Steez ów to tylko jeden miał mosiądz 100 Shl a drugi LTD 8.1 miał mosiądz wyprasowany w duraluminium w obszarze tylko wycięcia zębów przekładni. Także nie ma co się bać duraluminium.

W nowych budach z Tws i HYPER Design em Daiwa wrzuciła tulejke między łożyskiem a pionionem przekładni coś jak Shimano i Jak, w Daiwie Z2020 także trochę szumy są tlumione i nie aż tak mocno zauważalne.

Ale to temat na inną posiadówke przy butli Tequili ????????????

• Like 6

• 3 tygodnie później...

Witam, mam ogromną prośbę, czy jest ktoś z waw. kto posiada multik Daiwa Steez A ll TW 1000L i miałby chęć się spotkać, w celu sprawdzenia jak multik pracuję na sucho w ręku ? Pytam ponieważ nie mem gdzie zakręcić tym egzemplarzem, a bardzo zależy mi, żeby sprawdzić jak to kręci. Bardzo proszę o pomoc.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Joł.

HLC był dostępny w wszystkich Steezach a nawet Daiwie 103 która była prekursorem serii Steez.

W Steez modelu o którym pytasz najistotniejsza innowacje jaka dodano to BOOST oraz cięcie przekładnie drugiej generacji digigear II. Nazwana jest ot przed Daiwa HYPER jak i tak też cała seria technologiczna...

Jest też kilka różnic kosmetycznych...

post-49977-0-57530300-1760283103_thumb.jpg

Gdybyś chciał w starszej budzie posiadać BOOST lub HLC wystarczy dokupić opcjonlana szpule wyposażona w tą technologie.

Pozdrawiam

A.

Ps.

Zapomniałem dodać. System w sprawnych rękach działa tak jak opisuje to producent.

Edytowane przez Andan
  • Like 1