Skocz do zawartości

Rio Perception In Touch Trout WF5F

teethar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, udało mi się kupić od kolegi w Kanadzie tę linkę. Nie ma o niej zbyt wiele w sieci - czy ktoś może napisać jakieś doświadczenia? Jak z trwałością - jest delikatna czy będę mógł ją ciorać po krzakach? Czy nadaje się do użycia w małych ciurkach? Czy nierozciągliwość rdzenia ma faktyczny wpływ na jakość łowienia? 

Świetna linka do prezentacji mam wf 3 co prawda po krzakach nie cioram bo szkoda takich linek ale na otwartej wodzie fajnie się tym łowi, zależy jeszcze jaki patyk nie koniecznie to musi współgrać dobrze ale linka sama w sobie na pewno jest warta uwagi :rolleyes:

Używam od kilku sezonów WF5. To moja ulubiona i najmocniej eksploatowana aktualnie linka pływająca. Nie znam lepszej i bardziej uniwersalnej.

Służy mi także na niewielkich rzeczkach. Co do trwałości - coś tam już na płaszczu widać, ale jeszcze kilka sezonów z pewnością połowi. Nierozciągliwość rdzenia trudno mi ocenić w praktyce, jak przekłada się na efekty. Ale teoretycznie - wpłynie na rzuty, skuteczność i szybkość zacięcia, hol, a także trwałość linki - płaszcz będzie mniej pracował bez rozciągania, co powinno wydłużyć jego trwałość. Ciorać po krzakach możesz, ale zniszczysz tak prędzej czy później każdą linkę. Zainwestuj w stripping basket. Linka i krzaki będą Ci wdzięczne.

• Like 2

Witam,

Kierowany żądzą niepohamowanej konsumpcji, oraz powyższymi wypowiedziami zadowolonych użytkowników, zamówiłem sobie taką linkę, mimo że właściwie nie jest mi niezbędna[emoji4]

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

Witam,

Kierowany żądzą niepohamowanej konsumpcji, oraz powyższymi wypowiedziami zadowolonych użytkowników, zamówiłem sobie taką linkę, mimo że właściwie nie jest mi niezbędna[emoji4]

Pozdrawiam

Nie ma się czego wstydzić.... ludzie robotę mają, a Ty będziesz zadowolony. No i nie jest to robota niewolnicza rodem z Azji.

• Like 1

Gdzieś czytałem że ta linka w połączeniu z kijem Orvis Helios 3 to niesamowity zestaw...[emoji4]

A chyba tu:

http://www.coloradoflyfishingreports.com/co-fly-fishing-blog/reviewing-orvis-helios-fly-rod/

[emoji4]

Edytowane przez Grzegorz78
  • Like 1

Witam.

Mam pytanie do użytkowników linki RIO Perception InTouch.

Czy faktycznie trzeba linkę rozciagać przed łowieniem tak jak zalecają w testach : https://www.tridentflyfishing.com/blog/rio-fly-line-reviews-and-recommendations/.

Dotyczy to wszystkich linek InTouch.

Używałem kiedyś linki Rio (pierwsze wersje) Gold/Grand/LT w klasie # 3 i #5. Otuliny miały bardzo delikatne,które bardzo szybko uszkodziłem.Linki były mięciutkie,nawet za bardzo.

Kłaniam się Marian.

Edytowane przez marian-56

Gdzieś czytałem że ta linka w połączeniu z kijem Orvis Helios 3 to niesamowity zestaw...[emoji4]

A chyba tu:

http://www.coloradoflyfishingreports.com/co-fly-fishing-blog/reviewing-orvis-helios-fly-rod/

[emoji4]

Nooo, taki wpis to miód na serce Roberta. I "kat" dla jego portfela.

• Like 2

marian-56 - w mojej opinii nie trzeba tych linek rozciągać przed łowieniem. Mam kilka w technologii InTouch. Rdzeń jest miękki, pleciony. Płaszcz może trochę twardszy niż w RIO Gold i z tego względu myślę, że trwalszy. Nie zauważyłem najmniejszych problemów z pamięcią runningu po odwinięciu ze szpuli, które przeszkadzały by w łowieniu. Zdecydowanie większą pamięć ma kilka linek Vision i Airflo które mam na kołowrotkach. Tamte warto wyprostować i naciągnąć (z czuciem) przed łowieniem.

• Like 1

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli trzeba kupić i spróbować.

Ważne, że otulina jest trawdsza/bardziej wytrzymała.

Kłaniam się Marian

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli trzeba kupić i spróbować.

Ważne, że otulina jest twardsza/bardziej wytrzymała.

Kłaniam się Marian

Dzień dobry,

Technologia in Touch najbardziej odczuwalna jest na jeziorach.

Rio Midge, Camoluxy, Lake - genialne!

Prowadzenie much bez udziału wędki, na prostej lince daje świetne czucie skubańców.

Zestawienie mało rozciągliwego rdzenia w lince + leadera z fluocarbonu daje ogromne różnice.

Które na rzece ciężko uchwycić.

Co do konkretnego modelu linki z tematu.

Z całą pewnością do delikatnej prezentacji są lepsze. Choćby LT czy NAWET Gold.

Rolki genialne z Single Spey, ale jak przywieje to rzeczywiście perception jest ok.

No cóż, najbardziej niedoceniana, najtrudniejsza do dobrania i najdroższa składowa naszego zestawu - linka, nie jedno musi mieć imię.

• Like 3

Witam,

mam dwie linki Rio Perception - WF 4 i WF 5 F. Uważam, że są to genialne linki, zdecydowanie moje ulubione. Polecam szczerze każdemu. Pieknie kładą się na wodę, można spokojnie łowić bliżej, dalej. Fajny jest również pomysł z trzema kolorami linki, który ułatwia znacznie operowanie długością linki. Szerze polecam każdemu.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Wczoraj miałem premierę linki RIO.

Wrażenia :do suchej muchy rewelacja(lepsza od RT TT)

Mokra może być.

Do nimfy NIE nadaje się. Nimfa leci swoim torem. Linka swoim.

Kolor - trzeba się przyzwyczaić.

Takie moje pierwsze wrażenia

Kłaniam się Marian.

• Like 1

Witam. Tak.

Linka Rio wczoraj była premiera

Przepraszam, że tak wyszło moje pisanie, ale piszę z "dachówki".

Linki RW TT(Royal Wulff) używałem kilka lat temu/jak pokazały się u nas w Polsce. Opisałem je w jakiś wątku chyba o linkach do suchej smuchy. Przypomnę pierwsza wada bardzo szybko niszczą się

Kłaniam się Marian

• Like 1

Witam.

Wczoraj miałem premierę linki RIO.

Wrażenia :do suchej muchy rewelacja(lepsza od RT TT)

Mokra może być.

Do nimfy NIE nadaje się. Nimfa leci swoim torem. Linka swoim.

Kolor - trzeba się przyzwyczaić.

Takie moje pierwsze wrażenia

Kłaniam się Marian.

Bo dedykowana jest przecież do suchej.

Dzięki za test i opinie.

Niestety droga, ale cóż przyjemności kosztują.