Skocz do zawartości

Gdzie na pstrągi Mrągowo i okolice

PiotrCz

Rekomendowane odpowiedzi

W bliskiej okolicy Mrągowa to będzie ciężko. Tak jak kolega wyżej napisał, najbliżej to Węgorapa, dalej Gołdapa i Pasłęka. Możesz też pobawić się w odkrywcę i sprawdzić Dajnę przepływająca przez Mrągowo kiedyś były w niej pstrągi, a niektóre odcinki są lub były :) typowo górskie.

W bliskiej okolicy Mrągowa to będzie ciężko. Tak jak kolega wyżej napisał, najbliżej to Węgorapa, dalej Gołdapa i Pasłęka. Możesz też pobawić się w odkrywcę i sprawdzić Dajnę przepływająca przez Mrągowo kiedyś były w niej pstrągi, a niektóre odcinki są lub były :) typowo górskie.

Dzięki za pomoc. Nie pozostaje nic innego tylko sprawdzić Dajnę, no i zostaje jezioro -_-

Jeździłem do Mrągowa w sprawach służbowych przez trzy letnie sezony, jezioro ładne ale tam chyba ryb nie ma bo widziałem tylko pojedyncze osobniki co łowiły płotki na spławiczek :) albo inaczej ryb sporo ale presja mała :)

Piszesz o Czos-ie?

Ja będę obok, jezioro Piłakno (Pilackie).

A spławik to nie moja bajka. :lol:

Podobno w okolicy jest jakieś jezioro które dzierżawi towarzystwo wędkarskie, ale to informacja sprzed 10-ciu lat.

Znalazłem stronę towarzystwa na ile jest aktualna?

http://www.mtw-mazury.pl/lowiska

Edytowane przez PiotrCz

sa jeziora które należa do mtw i są rybne,zezwolenie jednodniowe 50 zł,z tego co wiem jeśli nie jesteś w towarzystwie to nie ma szans wykupić rocznego,dbają to mają :) jeśli chodzi o Czos,Juno i im podobne to są konkretnie przeorane:)

Na stronie MTW wisi cennik ubiegłoroczny. Może się orientujesz jakie są ceny w tym roku np. 3 5 i 7 dni + łódka?

Edytowane przez PiotrCz

Jesli chodzi o Piłakno to byłem nad nim 2 dni w zeszłym roku . Jakaś ryba jest , sporo okonia połapaliśmy oczywiście w standardzie nie przekraczającego 40 cm. Przejrzystość wody bardzo duża i można fajnie ponurkować jak ktoś lubi.

Edytowane przez cometopudge
  • Like 1

• 3 lata później...
  • 4 tygodnie później...

Mazury to kraina nie dla pstrągarzy ale dla poszukujących szczupaka okonia czy sandacza. Podobnie jak rejony podgórskie to miejsce dla łowiących pstrągi lipienie a nie szczupulki czy sandacze. Moze zamiast szukać wody pstrągowej skup się na rybach w Piłaknie tzn okoniu czy szczupaku a możesz być pozytywnie zaskoczony

• 1 miesiąc temu...

Do węgorapy trzeba się przekonać połazić być cierpliwym, tam są naprawdę fajne pstrągi , w zeszłym roku trafił mi się 55 cm kabanek i kilkanaście po 45 cm . Spędziłem tam z wędką jakieś 7 dni . Rybek w kropki około 20-25 . bardzo fajna i urokliwa rzeczka naprawdę polecam jak ktoś nie lubi jeziorowego uganiania się za szczupakiem

• Like 1