goliatwielki Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Witam, zachęcony przez jednego z adminów w woblerowej poczekalni, postanowiłem założyć swój wątek autorski. Mam na imię Michał, mieszkam w Bydgoszczy. W łowienie szczupaków wkręciłem się parę lat temu. Jerki trochę bardziej na poważnie zacząłem robić w zeszłym roku. Pierwsze konstrukcje były robione w drewnie. Tej zimy postanowiłem zwiększyć kaliber przynęt i w końcu podejść na poważnie do castingu.Przeszukując sieć na tematy związane z wytwarzaniem dużych jerków trafiłem automatycznie na jerkbaita to kilka jerków robionych w tym roku w drewnie Zainspirowałem się też kilkoma twórcami i youtuberami jak obecny tu @Melanzyk , Paul Adams, Solarbaits czy Marlingbaits. Postanowiłem spróbować z odlewaniem własnych przynęt. Zrobiłem w tym roku 2 formy silikonowe. Pierwsza z nich jest do sprawdzonego korpusu wcześniej w drewnie, ma 15 cm i 80,5g w wersji suspending. Druga z nich to 2 częściowy szczupak, 21 cz długości. W wersji mega wolno tonącej waży 120g. Łączenie na zawiasie. Jest to totalny prototyp, jeszcze nie sprawdzany nad wodą, tylko wyważony. Nie mogę się doczekać aż u mnie lody puszczą pozdro Edytowane 19 Marca 2018 przez goliatwielki 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Fajne...w większości samice???? łowią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Michale, wątek autorski to bardzo dobry ruch, zobaczysz Tradycyjnie - witaj we własnym wątku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Trafią na giełdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-fish Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Bardzo fajne przynęty, ja wlaśnie sie zbieram żeby cos podłubać ale z czasem kiepsko. :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Michale, wątek autorski to bardzo dobry ruch, zobaczysz Tradycyjnie - witaj we własnym wątku Dzięki, czuj się ojcem chrzestnym tego wątku Trafią na giełdę ? Jak dostaną zęby w maju i będzie czas żeby malować to czemu nie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Jakie to wersje F czy S ? . 15cm/85g brzmi apetycznie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek238 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Jakie to wersje F czy S ? . 15cm/85g brzmi apetycznie :Dpiętnastka suspending ma przy 80,5g. Przy 85 będzie tonąć koło 30-40 cm/sec myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Zaczynamy śledzić wątek super robota . Swimbait mnie zaciekawił bo mimo wszystko to dobra przynęta i jestem ciekaw ostatecznej pracy . Straciłem sporo czasu zanim poznałem zależności między sposobem obciążenie a szerokością odchyleń części ogonowej daj znać po testach co Tobie się udało wydusić z tego maleństwa pozdrawiam Tomek Za małe kotwice mu dałeś jak na moje oko Edytowane 19 Marca 2018 przez rybson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumin Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Świetna robota!Widać dbałość o szczegóły.Szczupaczek, bardzo bogato. Do zobaczenia na giełdzie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Dalsze eksperymenty z kolorami malowania. Na tej fajnie się zmienia kolor przy różnym kącie padania światła. Zdjęcia nie oddają do końca uzyskanego efektu. Ta mi się najbardziej podoba Pozdro 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumin Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Kapitalne! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Witaj Malowanie jerka (pierwszy) z ostatniego postu bajeczne. Co do szczupaczka, nie widać na zdjeciu za dobrze, ale chyba ma dosc cienką pletwe ogonową. Kiedyś popełniłem ten sam bład w moim okoniu i przy wielokrotnych uderzeniach o tafle wody w końcu ta płetwa pękała. Jeszcze sie doczepie do oczka na kotwice w jerku, przesynal bym je o dobre 2cm do przodu. Założ 2 kotwice, skieruj je w tył i zobacz jak duża czesc przynety od przodu masz nie uzbrojoną. PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Witaj Malowanie jerka (pierwszy) z ostatniego postu bajeczne. Co do szczupaczka, nie widać na zdjeciu za dobrze, ale chyba ma dosc cienką pletwe ogonową. Kiedyś popełniłem ten sam bład w moim okoniu i przy wielokrotnych uderzeniach o tafle wody w końcu ta płetwa pękała. Jeszcze sie doczepie do oczka na kotwice w jerku, przesynal bym je o dobre 2cm do przodu. Założ 2 kotwice, skieruj je w tył i zobacz jak duża czesc przynety od przodu masz nie uzbrojoną. PozdrMOgon ma z 4mm, także bardzo cienki. Jest wzmocniony dość grubo drutem ze stelażu. Mam nadzieję, że dzięki temu dopiero przy holu będą pierwsze ewentualne uszkodzenia. Dzięki za podpowiedź z oczkiem, faktycznie mogłoby być bardziej z przodu. Na szczęście łatwo to zmienić Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Zaczynamy śledzić wątek super robota . Swimbait mnie zaciekawił bo mimo wszystko to dobra przynęta i jestem ciekaw ostatecznej pracy . Straciłem sporo czasu zanim poznałem zależności między sposobem obciążenie a szerokością odchyleń części ogonowej daj znać po testach co Tobie się udało wydusić z tego maleństwa pozdrawiam Tomek Za małe kotwice mu dałeś jak na moje oko Kotwice to nr 1 założone od piętnastki do wyważenia do przynęty 21 cm pewnie by musiały być 1/0 albo 2/0 pewnie co? W swimmbaity się wkręciłem niesamowicie po wypróbowaniu kilku firmowych przynęt. Ten szczupły jest moim pierwszym. Właśnie robię matkę pod kolejnego, będzie miał koło 19-20 cm, 3 części i ciekawy patent na zawias w ogonie. Mam zamiar go skończyć w przyszłym tygodniu to wstawię fotkę Jak zaczynałem zabawę w rzeźbienie popełniłem jeszcze kilka matek tak dużych, że jeszcze nie odważyłem się zrobić im form. Ten ma 20 cm i ważyłby pewnie ze 140g. A ten simmbait wzdręga ma pewnie z 24 cm, pewnie coś pod 200g. Przeciąłem ją i skończyłem zawiasy ale gdzieś mi wcięło fotki To był fajny poligon doświadczalny w rzeźbieniu. Teraz leżą na półce i się kurzą. Szczerze to szkoda mi trochę silikonu na eksperymenty z tak dużymi przynętami Edytowane 25 Marca 2018 przez goliatwielki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Są pięknie zrobione a to podstawa masz rękę wyrobioną widać Edytowane 25 Marca 2018 przez rybson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Tak na razie wygląda nowy swimmbait. Jutro go przetnę i popracuję nad zawiasami. Ogonek będzie na patencie podobnym do tego w ostatniej przynęcie Marlinga. Zamieszczałem link do filmu z nią w temacie woblerowe patenty (jak ktoś zainteresowany). Jestem zachwycony pracą jego przynęty. Mam nadzieję, że mój będzie chodził podobnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Są pięknie zrobione a to podstawa masz rękę wyrobioną widaćPo weekendzie cała w plastrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) Matka jest skończona. Jutro przed formowaniem jeszcze przejadę łuskę papierem. Pozdro Edytowane 28 Marca 2018 przez goliatwielki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Widzę ciekawe przynęty w Twoim wątku, co skłoniło mnie do jego obserwacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Zapraszam dziś leje silikon na górę do nowego swimmbaita. Jestem ciekawy jaką pracę mi się uda uzyskać. Wody rozmarzają powoli u mnie, także niedługo postaram się nagrać filmy z pracą przynęt. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Olałem silikon patrząc na pogodę za oknem pojechałem z jerkami na starorzecze sprawdzić jak chodzą. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Wszystkie odlewane piętnastki pracują podobnie, więc powtarzalność jest ok. Toną tak jakby chciały, a nie mogły W opadzie delikatnie lusterkują. Przy jednostajnym zwijaniu idą szerokimi odchyleniami na boki. Przy podszarpywaniu totalny freestyle w wodzie. Jednego testowo zrobiłem minimalnie cięższego przy podobnym umiejscowieniu ołowiu. Tak jak się spodziewałem lusterkowanie jest bardziej intensywne w opadzie. Teraz czas na wersje szybciej tonące, ale te będzie trzeba trochę bardziej ustabilizować tak, by przy podszarpywaniu chodziły bardziej powtarzalnie. Przy przeprowadzaniu różowego miałem odprowadzenie piędziesiątaka Przynęty oczywiście nie miały kotwic. Zrobiłem też kilka trochę lepszych fotek na słońcu i naładowałem aku na święta Pozdro 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 126g w wersji wolno tonącej. Kąt pracy zawiasów spokojnie ze 120 stopni. W wannie idzie pięknie ???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Aha i wpadłem na pomysł zrobienia wersji z twisterem zamiast ogona. Po tym co zobaczyłem myślę że będzie petarda pracowal. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi