Skocz do zawartości

Problemy z firmą kurierską. Czy warto iść do sądu ?

SlawekNikt

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. 

Kończąc temat z mojej strony... w wymiarze jednostkowym umówmy się, że 13 i pół złotego nie robi żadnej różnicy. Jakbyś Sławku przyszedł z tym do mnie nie wspominając kwoty, to bym chyba Ci dał te 13,49 zł, a następnie skasował 100 zł plus VAT za poradę. :) 

To żartem. 

Serio. 

Jeśli jednak owa firma kurierska dokonuje takich praktyk na znaczącej liczbie swoich klientów i faktycznie te drobne opłaty są nieuzasadnione, to dopuszcza się praktyk, którymi powinien zająć się Urząd Kontroli Konkurencji i Konsumentów. 

• Like 7

Jeśli jednak owa firma kurierska dokonuje takich praktyk na znaczącej liczbie swoich klientów i faktycznie te drobne opłaty są nieuzasadnione, to dopuszcza się praktyk, którymi powinien zająć się Urząd Kontroli Konkurencji i Konsumentów. 

Jeżeli firma kurierska podczas nadania przesyłki podała cenę i zainkasowała pieniądze za usługę na którą wyraziłeś zgodę,  a po roku chcą od Ciebie dopłaty ??

Krótko mówiąc powiedział bym nie wyrażam zgody na dopłatę proszę o zwrot przesyłki wyślę inną firmą.

• Like 2

Na początku wątku jasno jak mi się wydaje napisałem, iż o dopłatę upomnieli się po prawie roku po sprawie ! Gdyby to był nawet kwartał to już sprawa byłaby w sądzie bo fotografuję wysłane paczki i trzymam je do czasu, aż zadowolony odbiorca potwierdzi odbior. I to samo radzę robić i Wam i archiwizować zdjęcia.

• Like 2

Do Poczty mam coraz większe zaufanie. Niestety tak jak wspomniał Sławek trzeba trochę zapłacić. Ale warto dołożyć 2 pln i zaznaczyć wartość paczki chociaż na stówkę.

Ostatni przykład: wczoraj o 15:20 nadałem priorytet o wartości 100 pln, waga 2,09 kg. Miła pani policzyła jako do 2 kg i zapłaciłem 20 pln. Dzisiaj około 15:30 adresat odebrał paczkę.

• Like 2

Poczta polska działa bardzo sprawie i szybko, więc raczej się rozwija niż kończy. Wysyłki idą maksymalnie dwa dni, a zazwyczaj są już następnego dnia u odbiorcy. Raz sam wysłałem wędkę poprzez pośrednika typu epaka czy coś takiego i też po jakimś czasie doliczyli mi opłatę za przesyłkę. Zapłaciłem bo nie chciało mi się kłócić z nimi. Więcej z takich usług nie skorzystam.

Witam,

Moje doświadczenia z firmą GSL są jak najbardziej negatywne.  Wysyłałem telewizor, opakowanie nie pozostawiało wątpliwości co do zawartości przesyłki, opakowanie oryginalne, owinięte przezroczystym streczem. Fakt, że zgodnie z regulaminem firmy towar wyłączony z przewozów, ale Pan w punkcie nie miał z tym problemów. Paczkę przyjęli, kasę przyjęli, telewizor uszkodzili. Odszkodowania odmawiają. Dla zasady nie odpuszczę, przejdę się do Rzecznika Praw Konsumenta i będę powoływać się na przepisy ustawy o przewozach, mówiący, iż zawarcie umowy następuje w chwili przyjęcia towaru do przesłania. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Pozdrawiam Jarek

Na początku wątku jasno jak mi się wydaje napisałem, iż o dopłatę upomnieli się po prawie roku po sprawie ! Gdyby to był nawet kwartał to już sprawa byłaby w sądzie bo fotografuję wysłane paczki i trzymam je do czasu, aż zadowolony odbiorca potwierdzi odbior. I to samo radzę robić i Wam i archiwizować zdjęcia.

Chłopie, gdybyś wiedział wcześniej co Tobie wyżej napisałem, to byś żadnej sprawy w sądzie nie zakładał... i nigdy jej pewnie w tym temacie nie założysz. 

I prostego dziękuję nie potrafisz wyrazić, za czas mój poświęcony Twojemu problemowi... o kurwa 13 pięćdziesiąt... gratuluję...

• Like 4

Chłopie, gdybyś wiedział wcześniej co Tobie wyżej napisałem, to byś żadnej sprawy w sądzie nie zakładał... i nigdy jej pewnie w tym temacie nie założysz. 

I prostego dziękuję nie potrafisz wyrazić, za czas mój poświęcony Twojemu problemowi... o kurwa 13 pięćdziesiąt... gratuluję...

Nie mam Adam pojęcia o co Ci chodzi ... ale sugeruję abyś kliknął w swoje posty zgłoś i poprosił adminów o usunięcie ... oraz dziękuję za powyższy tekst ... bo dzięki powyższemu sporo się dowiedziałem ... 

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Rzadko coś wysyłam,ale ostatnio chciałem wysłać kij zapakowany w okrągłą tubę. Najbliżej miałem punkt partnerski dhl, miła pani uświadomiła mnie,że nie może przyjąć ode mnie przesyłki gdyż jest ponad gabartowa i takie tylko w centrali i drożej. Na pytanie "dlaczego",usłyszałem "okrągła tuba" gdyby kij był zapakowany w karton o przekroju kwadratu o tych samych wymiarach nie było by żadnego "ale".

Odwróciłem na pięcie i podjechałem na pocztę,tu z kolei bez problemu paczkę przyjęli. Mało tego paczka nadana przed 15tą nazajutrz była o 11:30 u zadowolonego nabywcy. Do tego w lepszej cenie.

• Like 5

Jak czytam opinie na temat tych śmiesznych firm kurierskich, to przy nich Poczta Polska jest najlepsza. I nie ma problemu czy paczka mała, czy kij w okrągłej tubie o dł. 2 metrów. A za paczki ponad gabarytowe biorą małe dopłaty i przesyłka jest ekspresowa. Wszystko na plus dla PP.

Co do sprawy Sławka.

Jeżeli odbiorca odebrał paczkę, to dla mnie sprawa jest zamknięta i nie ma żadnej dopłaty. Zapłaciłeś, błąd z Twojej strony, ale teraz i tak już dupa blada. A co zrobisz jak będą Ciebie co miesiąc straszyć o niedopłatę? Będziesz płacił 13,49 ? To jak haracz.

• Like 1

Tak dokładnie to wygląda. Jedynie zapakowanie tuby w karton o kształcie prostopadłościanu umożliwi Wam wysyłkę. Są też firmy, które wyślą i w tubie, ale wtedy cena zaczyna się od 40 zł. w górę.

U mnie PP za wędkę w okrągłej tubie o dł. 1,5m bierze około 22zł. Także sprawdź u siebie pocztę i olej tych kurierów.

• Like 1

Sławek nie krytykuj Adama-podał przyjazne wskazówki...

znasz mnie nie ulegam pozorom...wystarczyło nie płacić i po założeniu drugiego konta konynuować, czekając na rozwój sytuacji.

Pzdr Was Obu.

Kilka dni temu otrzymałem od pośrednika takiego oto maila, cytat:

Witamy serdecznie,

Podczas weryfikacji Państwa przesyłki w firmie kurierskiej stwierdzono rozbieżności ze złożonym zamówieniem. W związku z tym firma kurierska dokonująca przewozu tej przesyłki obciążyła nas opłatami, które to zgodnie z regulaminem zostały Państwu doliczone.

Szczegółowe informacje dotyczące powodów naliczenia dopłat dostępne są po zalogowaniu w serwisie w Panelu Klienta (Panel klienta / Lista zamówień / Doliczenia) lub klikają

Prosimy o zapoznanie się z nimi i w przypadku uzasadnionych wątpliwości prosimy o kontakt.

Przypominamy, że firma kurierska dysponuje najnowszej generacji urządzeniami pomiarowymi dlatego każda przesyłka zostaje automatycznie zważona, zmierzona laserowo, weryfikowany jest jej kształt oraz sposób zapakowania (np. owinięcie folią)."

Odpisałem, że zgłoszę na policję próbę wyłudzenia, po 15min. otrzymałem odpowiedz :

Szanowni Państwo,

w dniu dzisiejszym zostaliście niesłusznie obciążeni dodatkowym kosztem za usługę ubezpieczenia przesyłki. Błąd powstał na skutek nieprawidłowych zmian cennika firmy kurierskiej UPS. Wszelkie pobrane środki na pokrycie doliczenia zostały zwrócone na konto Prepaid w naszym serwisie do Państwa dyspozycji.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przeprosić za zaistniałą sytuację i wszelkie niedogodności z tym związane.

W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji."

Myślę, że to są celowe praktyki firm kurierskich, nadrabiają w ten sposób zaniżone ceny przesyłek.

• Like 6

Odnośnie PP. W regulaminie jest, że największy wymiar paczki nie może przekraczać 150cm. Przyjęcie dłuższej paczki to tylko uprzejmość Pani w okienku.

Odnośnie dopłat za paczki(doświadczenie z DPD). Kiedyś sprzedałem zegarek o wartości 70 zł na olx. Zgodziłem się na wysyłkę za pobraniem. Z lenistwa zamówiłem sobie przez sendit kuriera. Nie miałem w co tego zapakować, to uciąłem kawałek tuby po kiju. I pojechało. W międzyczasie facet się rozmyślił i paczki nie pzyjął. Paczka wróciła po trzech dniach do mnie. A po dwóch tygodiach dostałem informację o tym, że paczka była niestandardowa i doliczyli mi opłatę za to. W dwie strony. W sumie zapłaciłem za wysyłkę w dwie strony 70 pln. Facet na OLX sprzedawał części samochodowe i miałem w planie się zemścić ^^ ale mi przeszło.

Odnośnie wyłudzeń dopłat. Wysyłałem silnik z krótką stopą gdzieś w Polskę. Wpakowałem go na paletę, taśmą do palety i folią. Ważyłem osobno paletę i silnik, potem wagę zsumowałem i pojechało. Po tygodniu odebrałem telefon od brokera, że kurier zgłaszał, że paczka miała przekłamaną mocno wagę, czy wymiary. Nie pamiętam o co dokładnie chodziło. W każdym razie powiedziałem, że nic takiego nie miało miejsca. Mieli wyjaśniać to z przewoźnikiem. Ale w moją stronę już była cisza.

Cóż, ze mnie sendit czyli pośrednik parę groszy zdarł. I jeszcze dla tych co nie zrozumieli. Nie chodzi o te parę groszy, a o fakt, że zrobili to po prawie roku od zdarzenia i o fakt, że mogą próbować na innych takie dopłaty wymuszać na co przyzwalać nie można.

• Like 1

Odnośnie PP. W regulaminie jest, że największy wymiar paczki nie może przekraczać 150cm. Przyjęcie dłuższej paczki to tylko uprzejmość Pani w okienku.

Odnośnie dopłat za paczki(doświadczenie z DPD). Kiedyś sprzedałem zegarek o wartości 70 zł na olx. Zgodziłem się na wysyłkę za pobraniem. Z lenistwa zamówiłem sobie przez sendit kuriera. Nie miałem w co tego zapakować, to uciąłem kawałek tuby po kiju. I pojechało. W międzyczasie facet się rozmyślił i paczki nie pzyjął. Paczka wróciła po trzech dniach do mnie. A po dwóch tygodiach dostałem informację o tym, że paczka była niestandardowa i doliczyli mi opłatę za to. W dwie strony. W sumie zapłaciłem za wysyłkę w dwie strony 70 pln. Facet na OLX sprzedawał części samochodowe i miałem w planie się zemścić ^^ ale mi przeszło.

Odnośnie wyłudzeń dopłat. Wysyłałem silnik z krótką stopą gdzieś w Polskę. Wpakowałem go na paletę, taśmą do palety i folią. Ważyłem osobno paletę i silnik, potem wagę zsumowałem i pojechało. Po tygodniu odebrałem telefon od brokera, że kurier zgłaszał, że paczka miała przekłamaną mocno wagę, czy wymiary. Nie pamiętam o co dokładnie chodziło. W każdym razie powiedziałem, że nic takiego nie miało miejsca. Mieli wyjaśniać to z przewoźnikiem. Ale w moją stronę już była cisza.

To co, Pani w okienku będzie się narażać wysyłając większa paczkę niż 150cm? Nie raz wysyłałem taką paczkę i nigdy nie było problemu, tylko trzeba było grosze dopłacić do niestandardowej paczki.

Może taki regulamin istnieje, ale Pani w okienku nigdy się nim nie zasłaniała.

Edit.                                                                                                                                                                        Doczytałem,faktycznie gabaryt A, czyli długość max 150cm, ale PP dopuszcza procentowe odchylenie 5%, czyli te 150cm możemy lekko przekroczyć o jakieś 7-8cm. Ale znając życie kto przy okienku Poczty będzie się bawił w centymetry, płacisz i wysyłasz. Nie trafiłem przy okienku baby, która była by służbistką i nie przyjęła tuby. :)

Edytowane przez Artek

Tuba ponad 150cm na poczcie wyślemy bezproblemowo tylko trzeba dopłacić do przesyłki ponadgabarytowej. Może być i 2 metry tuba.

No mi takiego rozwiązania pani na poczcie nie zaproponowała (tuba miała 155 cm) dostałem informację, że tak długiej przyjąć nie mogą a Max to 150

Do rozważenia podaję jeszcze jedno - wysłanie tuby listem.

I tutaj, po tym, jak już kilka osób zapluło ekran, polecam się nad tym zastanowić - kiedyś w okienku zapytałem, co to jest list. Czy jest jakaś definicja. Okazało się, że nie :) Jeśli karton 1/1/1 metr chcę wysłać jako list - jest taka możliwość. Albo tubę o długości 2 metry. Aby jednak nie było za różowo, pani w okienku zaczęła mi wyliczać, ile taki "list" musiałby kosztować. W przybliżeniu - cena Pocztex-u razy dwa. Cena za "nadwagę" też jest zaporowa. Plusem świadomość, że po roku dopłaty nie przyślą ;)