Skocz do zawartości

Usterka? Regulacja? Problem z Quantum Accurist.

Maynard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zachęcony pochlebnymi opiniami o kołowrotkach Quantum, posiadłem model Accurist2 (ac501cx) i niestety od wyjęcia z pudełka, mam z nim problem. Nad wodą jeszcze nie był.

Krótki filmik, obrazujący lepiej niż słowny opis, co jest nie tak.

Mieliście Koledzy podobne problemy w tym lub w innych multikach?

Czy według Was to może być kwestia dokręcenia czegoś, czy nadaje się tylko do reklamacji?

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam

Grzesiek

Chińczyki coś źle poskładały. Zębatka (ale nie przekładnia) nie zawsze sięga i przez to nie wybija dobrze tego elementu odpowiedzialne za zasprzęglanie. Obstawiam, że wystarczy go dobrze złożyć, ew. dogiąć którąś ze sprężynek.

Ale jak kupowałeś w Polskim sklepie to bym raczej reklamował.

ebay, USA. Nie czuję się na siłach doginać części w nowym multiku. Chyba, że polski dystrybutor może pomoże? A jak nie, to wysyłka z powrotem przez Ocean.. :angry:

Dzięki za szybki odzew! Może ktoś miał dokładnie taką przypadłość i podpowie, co trzeba zrobić i czy warto.

Jeśli miałbym go odsyłać, nie chciałem uprzednio w nim grzebać, swoimi niewprawnymi rękami..

Pozdrawiam

Grzesiek

Ja miałem coś podobnego kiedyś w pewnej używce. Namęczyłem się okrutnie zanim rozkminiłem, bo problemem była za niska sprężyna pod podkładką dociskającą pinion gear. Ta sprężyna nie dociskała zatem piniona i było właśnie coś takiego, że przekładnia skakała.

Edit: Może warto jednak go rozbebeszyć i obejżeć. Ewentualnie rozciągnąć sprężyny delikatnie i sprawdzić ogólnie czy złożony zgodnie ze schematem. :D

jest jeszcze jedna mozliwosc... kolo zebatke ktore odpowiada za zwalnianie spustu moze byc zalozone do gory nogami

z jednej strony jest plaskie - niemal na ostro - z drugiej sfazowane na lekko okraglo (mowa o krawedziach. jesli bedzie zalozone odwrotnie to objawy beda tez takie same :D

mi by si enie chcialo bawic w wysylke za wielka wode... wolalbym rozebrac u siebie w domu :D

Standard, Grześku. Mechanizm zasprzęglania szpuli jest wadliwy, ma źle dobrane krzywizny lub złe spolerowanie (opory ruchu). W mulniku Hubsonona pomogło dosmarowanie Militec-kiem i… używanie. W tej chwili jest +/- ok. Wyrobiło się, ułożyło i zasprzęgla :D Nothing to worry about.

Dziękuję Wam Koledzy za rady i opinie. No i za dobre słowo, że nie ma się czym martwić :lol: chociaż nie działa <_<

Spróbuję go rozebrać, może coś znajdę, może złożenie go ponownie i nasmarowanie coś da, zobaczymy.

@Mifek, oczywiście, że nie rozważałbym, czy go wysyłać, gdybym miał pewność, że sam go sobie naprawię :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

• 5 miesięcy temu...

Krzysiek i reszta. Okazało się, że rozbebeszanie, smarowanie, skręcanie (kilkukrotne) i używanie faktycznie pomogło - w co przyznam szczerze nie wierzyłem, widząc na oczy własne w środku co z czym nie chce się zazębiać. :lol: Nie jest to igła, ale nie sprawia już kłopotów.

Do tego chodzi całkiem płynnie, nawija nieźle, hamulec jest mocny, ale mógłby być bardziej płynny.

Po tygodniu non-stop używania po wiele godzin mogę powiedzieć, że za promocyjną cenę jak kupiłem (ok. 50$ z wysyłką), jest jak najbardziej OK i jak posłuży trochę, to będę zupełnie zadowolony. Zbyt lekko nie rzucałem, ale ten magnetyk ładnie się sprawdza przy niezbyt lotnych woblerach 10-15g i rzucał swobodniej oraz dalej niż C3 4601.

Pozdrawiam

Grzesiek

A to przepraszam za wprowadzenie w błąd :D Byłem przekonany że to magnetyczne, a hamulca nie tykałem.

Jak wrócę do domu z ciekawości zajrzę. I może otworzę instrukcję obsługi, będzie jaśniej

Krzysiek masz rację, pozbawiłem go flippin' switcha oraz sprężynki do niego i wyszło, że mniej znaczy więcej ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

Accurist z magnetykiem? Chyba coś pomyliłeś Embarassed Miałem ten młynek i on ma hamulec odśrodkowy regulowany za pomocą pokrętła w bocznym panelu (ACS- patent firmy Quantum, trzeba przyznać, że bardzo wygodny).

accuristow jest troche :D sa i takie ktore maja magnetyk, takie, które maja odsrodkowy oraz takie ktore maja i jeden i drugi razem :D