fkuzi555 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkichJako, że dopiero staram się ogarnąć odlewanie więc zaczynam od form porobionych na gipsie odlewniczym. Zakupiłem plastisol, barwniki, pigmenty i brokaty, żeby mieć na czym się uczyć. Mam także piekarnik / opiekacz z termostatem + szkło laboratoryjne. Pierwszy problem - po włączeniu piekarnika na 160 - 170 stopni i poczekaniu ok 15 min z zlewką w środku wylewam plastisol do form ( po uprzednim kilkukrotnym wymieszaniu w czasie podgrzewania). Nie utwardza się wogóle. Niedogrzany jeszcze? Drugi problem - czym smarować formy, aby przynęty z nich lepiej wychodziły, bo sądzę, że może być kłopot Nie wiem, czy nie zabrałem się do tego od d...rugiej strony... Pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc Edytowane 20 Marca 2018 przez fkuzi555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Sprawdź do jakich temperatur jest twój plastisol, może piekarnik nie dogrzewa.Musisz doświadczalnie podnosić temperaturę np. p + 10 stopni. Z mikrofalą było by chyba łatwiej.Jak podgrzewasz i co jakiś czas wyjmujesz to w pewnym momencie mleko przechodzi w kisiel i to coraz rzadszy aż do przegrzania kiedy zaczyna mocno dymić ( tu masz max podgrzewania).Po oglądaj trochę filmów na YouTube, poczytaj na forum jest trochę tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Polecam taki rozdzielacz:http://www.modelarnia24.pl/rozdzielacze-do-form/68-rozdzielacz-ambersil-aerozol-400ml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Sprawdziłem zakres temperatur na moim plastisolu ma od 160 - 230 stopni tak więc ja bym ustawił na 200 i ewentualnie podwyższał. Ja jako rozdzielacz używam oleju wazelinowego za 5 zł 100 ml i też działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdau Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Przypuszczam, że problemem jest piekarnik a w zasadzie czas jaki jest potrzebny do podgrzania danej objętości plastisolu. W mikrofalówce grzeje się plastisol "od środka" w swojej objętości a w kuchence będziesz miał przekazywanie ciepła od ścianek naczynia. Plastisol dobrze podgrzany staje się przeźroczysty. Ja na początku podgrzewam sam plastisol bez dodatków a potem jak zastygnie dzielę go sobie i dodaje barwniki.Jeśli chcesz kontrolować temperaturę plastisolu spraw sobie termometr kontaktowy, ja kupiłem sobie taki do mięs elektoniczny chyba z 10zł z przesyłką wyszło. Uważam że przydatny zakup jak chce się "poznać" plastisol. Dodatkowy plus, że nim mieszasz w zlewce. Edytowane 21 Marca 2018 przez migdau 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi