Skocz do zawartości

Nauka odlewów - problemy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jako, że dopiero staram się ogarnąć odlewanie więc zaczynam od form porobionych na gipsie odlewniczym. Zakupiłem plastisol, barwniki, pigmenty i brokaty, żeby mieć na czym się uczyć. Mam także piekarnik / opiekacz z termostatem + szkło laboratoryjne.

 

Pierwszy problem - po włączeniu piekarnika na 160 - 170 stopni i poczekaniu ok 15 min z zlewką w środku wylewam plastisol do form ( po uprzednim kilkukrotnym wymieszaniu w czasie podgrzewania). Nie utwardza się wogóle. Niedogrzany jeszcze?

 

Drugi problem - czym smarować formy, aby przynęty z nich lepiej wychodziły, bo sądzę, że może być kłopot

 

Nie wiem, czy nie zabrałem się do tego od d...rugiej strony...

 

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc :)

Edytowane przez fkuzi555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź do  jakich temperatur jest twój plastisol, może piekarnik nie dogrzewa.

Musisz doświadczalnie podnosić temperaturę np. p + 10 stopni. Z mikrofalą było by chyba łatwiej.

Jak podgrzewasz i co jakiś czas wyjmujesz to w pewnym momencie mleko przechodzi w kisiel i to coraz rzadszy aż do przegrzania kiedy zaczyna mocno dymić ( tu masz max podgrzewania).

Po oglądaj trochę filmów na YouTube, poczytaj na forum jest trochę tego.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam, że problemem jest piekarnik a w zasadzie czas jaki jest potrzebny do podgrzania danej objętości plastisolu. W mikrofalówce grzeje się plastisol "od środka" w swojej objętości a w kuchence będziesz miał przekazywanie ciepła od ścianek naczynia. Plastisol dobrze podgrzany staje się przeźroczysty. Ja na początku podgrzewam sam plastisol bez dodatków a potem jak zastygnie dzielę go sobie i dodaje barwniki.

Jeśli chcesz kontrolować temperaturę plastisolu spraw sobie termometr kontaktowy, ja kupiłem sobie taki do mięs elektoniczny chyba z 10zł z przesyłką wyszło. Uważam że przydatny zakup jak chce się "poznać" plastisol. Dodatkowy plus, że nim mieszasz w zlewce.

Edytowane przez migdau
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...