Simon123 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Z tego co wiem, jest określony wymiar ochronny okonia, więc w jakimś stopniu jest chroniony.Z tego co wiem to nie w RAPR .Na większości wód jest to jakieś 15-18cm a zabieranie 15cm ryby jest dla mnie po prostu śmieszne.Według mnie powinno być 25cm oprócz tego okres ochronny w czasie tarła i limit dobowy powiedzmy 3-5szt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Ryby 15cm najbardziej odpowiadają kotom, z większymi mają kłopot. Wyobrażasz sobie jaki podniósłby się krzyk gdyby wprowadzono wymiar do 25cm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Okoń jak najbardziej ma wymiar ochronny w obecnym RAPR. 15 cm z wyjątkiem wód krainy pstrąga i lipienia. Niektóre okręgi, jak mój , jeszcze podniosły wymiar do 18 albo 20 cm. Definiowanie patologii i wprowadzanie kolejnych ograniczeń z jednej strony jest wyraźnym obrazem całego środowiska, z drugiej ślepą uliczką. Mentalności to nie zmieni, RAPR i zezwolenia niemal nikt nie czyta, kary sa niskie, a zwiekszona obecność SSR w kilku miejscach szokuje gumofilców. Moze zmiany w przepisach na temat SSR cos dadzą. Choć uważam, iż to nadal półśrodki a rozwiązaniem byłaby zawodowa, uzbrojona straż o pełnych uprawnieniach policyjnych. Jestem przekonany, że obecne przepisy by wystarczyły gdyby wyegzekwować ich przestrzeganie w 100%, a łamiących po prostu pozbawiać mozliwosci łowienia. Zostałoby moze 15% obecnych wędkarzy, i wtedy nawet jakby każdy z nich brał limit do bólu to byłoby eldorado 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Aż tak źle? Myślisz że 85% wędkarzy łamie przepisy? Wydaje mi się, że przesadziłeś, ja stawiałbym na 84,9999%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Z tego co wiem, jest określony wymiar ochronny okonia, więc w jakimś stopniu jest chroniony. Tym bardziej, że przecież muszą nakarmić psa i kota, a co większe okazy sprzedać sąsiadom, żeby się składka zwróciła. Niestety okoń ma pecha bo jest smaczny. Chociaż w erze połowu jazi i boleni "na smażonke i do octu" nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Wolę ryby morskie, makrelę, flądrę, halibuta, a ze słodkowodnych bardziej od okonia smakuje mi lin w śmietanie i karp po żydowsku... Dla tego okonki które złowiłem pływają nadal - chyba że zeżarł je jakiś mięsiarz, lub jego kot. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bNd Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Aż tak źle? Myślisz że 85% wędkarzy łamie przepisy? Wydaje mi się, że przesadziłeś, ja stawiałbym na 84,9999%. Jest rozwiązanie ... Limity odgórne i ilościowe na szt. nie na kg .... np: jeśli ktoś chce zabrać np: szczupaka ryba od razu wpisywana do rejestru , tak samo okonia zrobić limit z 10 szt. i kazdą rybę którą ma się w siatce do rejestru limity odgórne i powoli ... powoli na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Okoń powinien być podciągnięty do limitu rocznego jaki mamy w pzw katowice - nie wiem czy reszta okręgów też tak ma - mianowice 35szt łącznie szczupaka, sandacza i potokowca, wystarczyłoby zwiększyść limit do 45szt i wciągnąć w to okonia i uchwalić taki limit w całym kraju. Dodatkowo wymiar 20cm i dobowy max okonia 3 szt. I może jeszcze punkt 11 z regulaminu katowickiego "Na zbiornikach wodnych wprowadza się zakaz połowu metodą spinningową i trollingową oraz na żywą i martwą rybę oraz jej części w okresie od 01.01. do 30.04. z wyłączeniem rzek" Jest to kontrowersyjne trochę, ale uchroniło by wiele ryb przed rzezią na tarle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Z tego, co słyszałem, mogą zniknąć całkowicie wymiary, limity, okresy ochronne. W zamian pojawi się odniesienie do ustawy i warunków połowu ustalonych przez zarządzającego wodą.Trochę racji w tym jest. Dzisiaj każdy dzierżawca ustala własne zasady i w tym zakresie RAPR nieco się zdewaluował. Ustawa zezwala na zaostrzanie regulaminów, więc narzucanie w RAPR traci sens. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Z tego, co słyszałem, mogą zniknąć całkowicie wymiary, limity, okresy ochronne. W zamian pojawi się odniesienie do ustawy i warunków połowu ustalonych przez zarządzającego wodą. (…)No, to dopiero będzie "wolnoamerykanka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Z tego, co słyszałem, mogą zniknąć całkowicie wymiary, limity, okresy ochronne. W zamian pojawi się odniesienie do ustawy i warunków połowu ustalonych przez zarządzającego wodą.Trochę racji w tym jest. Dzisiaj każdy dzierżawca ustala własne zasady i w tym zakresie RAPR nieco się zdewaluował. Ustawa zezwala na zaostrzanie regulaminów, więc narzucanie w RAPR traci sens.no i wykrakałeś www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/w_sprawie_zatwierdzenia_nowego_regulaminu_amatorskiego_polowu_ryb.docx teraz jest obawa, że w wielu okręgach nie zdążą na czas przygotować logicznych i mądrych przepisów i będzie "wielkie żarcie" bo ktoś o czymś zapomni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Dżizas jakie guano stworzyli... będzie się działo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) Wszystkie ryby w tym kraju powinny trafić do czerwonej księgi zagrożonych gatunków i tyle w temacie.No może oprócz karpi . Edytowane 25 Września 2019 przez Tomy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Ee czyli w skrócie zwalili wszystko na okręgi? Przecież to jest parodia... Teraz się okaże że co 2 zbiornik będzie miał inne zasady i zamiast normalnie łowić człowiek będzie czytał regulaminy całymi dniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Był krzyk że RAPR niedobry, że zły bo niezgodny z ustawą (chociaż wolno dzierżawcy wody to zrobić w przypadku zaostrzenia przepisów), że okręgi powinny mieć więcej możliwości itp itd...Teraz znowu źle??Z tego co wiem, to w każdym Okręgu wydawane jest corocznie coś co się nazywa Zasadami Połowu na Wodach Okręgu. Z wyszczegonieniem wymiarów (często zaostrzonych w stosunku do RAPR), z ograniczeniami co do metod i okresów, lub miejsc.Czy coś się w takim Okregu zmieni ?? Czy znikną nagle zasadu ustalone uchwałami zarządów??Co z Wami ludzie?? Narzekacie na złych Onych, a jak Oni dają Wam więcej samodzielności to znowu źle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Ee czyli w skrócie zwalili wszystko na okręgi? Przecież to jest parodia... Teraz się okaże że co 2 zbiornik będzie miał inne zasady i zamiast normalnie łowić człowiek będzie czytał regulaminy całymi dniami.Tak jest na większości łowisk we Włoszech. Regulamin jest pod konkretną wodę. Łowiącego obowiązkiem jest zapoznanie się z obowiązującymi zasadami. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Proszę tylko nie mówić, że będzie burdel! W burdelu jest porządek! PsNajgłupszy punkt:"3. Wędkarz zobowiązany jest utrzymać w czystości brzeg w promieniu 5 m od zajmowanegostanowiska wędkarskiego, bez wzglądu na stan, jaki zastał przed rozpoczęciem połowu."Spinningując na małej rzeczce szerokości 2-3m, brodząc środkiem, powinienem ciągnąć za sobą dwa odkurzacze uliczne po obydwu brzegach o szerokości pasa oczyszczania 3,5-4m. Łowiąc z brzegu na tej samej rzeczce powinienem za każdą zmianą stanowiska (czyli co około 15-30minut) przedostawać się na drugi brzeg i posprzątać , bo tam jeszcze na 2-3m sięga promień 5m, a jeśli przejdę na drugi brzeg w celu posprzątania to nawet kolejne 5m, bo nie udowodnię, że "ja tu tylko sprzątam". Edytowane 27 Września 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Umiejętność czytania nie jest równoznaczna z rozumieniem czytanego.. jednak zdecydowanie łatwiej jest spróbować zabłysnąć tym pierwszym.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Umiejętność czytania nie jest równoznaczna z rozumieniem czytanego.. jednak zdecydowanie łatwiej jest spróbować zabłysnąć tym pierwszym.. Góra urodziła mysz... Podobnie jest z pisaniem, w czym jesteś leaderem tego Forum... PsNa studiach, moja Pani Profesor od filozofii, o takich przepisach mawiała "debilitas ad mentalis"... Edytowane 27 Września 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Dawaj, dawaj.. widzę - umiesz czytać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Alex, ten przepis jest w RAPR od wielu lat. Dotyczy wędkowania "na stanowisku", czyli stacjonarnego i tak jest egzekwowany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 @Alexspin, w przepisie jest napisane "brzeg" - liczba pojedyncza, nie mnoga. Czyli brodząć środkiem hipotetycznej rzeki o szerokości 2-3 metrów wystarczy Ci jeden odkurzacz aby posprzatać jeden brzeg. NIe dzielmy włosa na czworo, jest mnóstwo nieprecyzyjnych zapisów, jeśli chcesz to zmienić to zamiast je komentować napisz do ZG PZW o ich zmianę. Nie na zasadzie jest źle i zmieńcie, ale niech to będzie krytyka konstruktywna czyli zaproponuj swoj rozwiązanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Alex, ten przepis jest w RAPR od wielu lat. Dotyczy wędkowania "na stanowisku", czyli stacjonarnego i tak jest egzekwowany.Wiem, ale brak precyzji zapisu może powodować konflikty, zwłaszcza gdy trafi się strażnik-beton. @Alexspin, w przepisie jest napisane "brzeg" - liczba pojedyncza, nie mnoga. Czyli brodząć środkiem hipotetycznej rzeki o szerokości 2-3 metrów wystarczy Ci jeden odkurzacz aby posprzatać jeden brzeg. NIe dzielmy włosa na czworo, jest mnóstwo nieprecyzyjnych zapisów, jeśli chcesz to zmienić to zamiast je komentować napisz do ZG PZW o ich zmianę. Nie na zasadzie jest źle i zmieńcie, ale niech to będzie krytyka konstruktywna czyli zaproponuj swoj rozwiązanie.Myślisz, że to coś dałoby? Jestem w tym zakresie bardzo sceptyczny. Jeśli Zarząd "Gówny" ma w "wielkim poważaniu" kilka tysięcy wędkarzy, to myślisz, że przeczytają co sądzi o przepisach i ich "tfurcah" jakiś jeden tetryk? Wątpię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Jeśli trafisz na debila, to nie przyjmiesz mandatu i z głowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 To wiem i nigdy nie poddaję się presji idioty, ani nadgorliwca. Na szczęście będąc prawnikiem daję sobie radę. Jednak nie wszyscy tak podchodzą do sprawy. Przepisy powinny być jasne i klarowne, ale gdyby tak było z czego bym żył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi