Skocz do zawartości

Dziwne konstrukcje przynęt.

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle że... ja nie pisałem o "Ivory Soap" wykorzystywanym w USA, a o "soap", o którym mówił Jeremy Wade w Afryce.

Twoja sugestia "Raczej nie w Afryce a w Ameryce i zapewne chodzi o mydło , które unosi się na wodzie." była zatem strzałem w płot. Kulą.

Albo mydłem w krowę, jak w rodzinie Dagona w czasach PRLu :lol: :lol: :lol:

Nie wiem o jakim mydle mówił Jeremy Wade , a sam niestety jego nazwy nie podałeś.

Napisałeś tylko "Skoro w Afryce łowią na najzwyklejsze mydło..." , a to pozwala przypuszczać,że w oczach wychowanka kultury europejskiej może wyglądać na nie tak całkiem "zwykłe".

Dla Afrykańczyka bowiem zwykłe może oznaczać zrobione z odchodów słonia lub przeżutego przez szamana bobka z konia. ;)

Jedyne znane mi mydło na jakie się łowi to właśnie Ivory i stąd ta moja "sugestia" (strzał w pło - jak wolisz) , którą tak ciężko Ci znieść. :wacko:

I on jej nie podał :) , co nie zmienia faktu, że od samego początku była mowa o Afryce, a nie Ameryce. Na marginesie, trudno uwierzyć, aby ubodzy rybacy z Czarnego Lądu wykorzystywali w tych celach produkt P&G, a nie produkowane w glinianej chatce tłuszczowe kostki koloru białego. Tu mogę się mylić jednak ;)

Na smalec łapali. :lol:  ;)

ps.

Właśnie znalazłem - adekwatne do koloru skóry. :blink:

Coś jak salceson.

Aż się boję wyobrazić sobie zapach...

http://www.shea.pl/?13,oryginalne-i-tradycyjne-afrykanskie-mydlo-z-ghany-100g

Edytowane przez makamba

I nie tylko - kto zna tę "dramatyczną" w wyrazie serię wie, że ulubioną przynętą na prezentowane w niej ryby jest... człowiek (żywiec lub trupek), najczęściej nie tylko bez zadziorów, ale i haków w ogóle podawany :lol: :lol: :lol:

Ps. Dobre ^_^

Edytowane przez Dienekes