Skocz do zawartości

Dziwne konstrukcje przynęt.

Rekomendowane odpowiedzi

To ja bym dorzucił coś od siebie :D

Fajowy temat, chociaż kiedyś już chyba podobny był. Jak tylko dokopię się do moich przynęt, to coś wrzucę, bo akurat dziwadeł nie mam pod ręką :D

Pozdrawiam

Grzesiek

No i co tam Panowie?

jak tam poszukiwania?

:D

Nijak, bo nie byłem jeszcze na adresie z dziwadłami w tym roku, ale pamiętam! Tylko dziwnych przynęt to ja mam kilka, a nie kilkaset :lol:

warkocze na głowatkę :D

No właśnie czytałem ostatnio,że największe zanotowane sztuki łapano właśnie na podobne warkocze.

Niestety nie podzielono się w owym sprawozdaniu sposobem w jaki należy ich używać.

z tego co wiem, to rzucają w poprzek rzeki i prowadzą w równym tempie. Raczej bliżej dna.

Kolega znad Dunajca mówi, że próbowali u nas używać, ale bez większych sukcesów. Podobno za mało minogów mamy, a właśnie minogi ma imitować Zopf

Trafiłem w sieci na jakimś portalu wędkaraskim taki cytat na temat tej przynęty :

Duże szanse złowienia głowacicy będziecie mieli próbując złowić ją na miękkie przynęty, a szczególnie na sztuczny pęk minogów, nazywany w krajach niemieckojęzycznych „Zopf” - warkocz. Przynęta ta jest niezwykle skuteczna, a przy tym bardzo prosta w budowie i można ją wykonać samemu z wielu różnych materiałów. Mimo, że nie jest ona żadną nowością, bowiem opis jej wykonania i stosowania były opisywane w literaturze; nadal rzadko jest ona stosowana przez polskich wędkarzy. Tymczasem w wielu górskich rzekach Austrii i Niemiec jest ona używana bardzo często i przynosi niezwykłe sukcesy w połowach kapitalnych głowacic.

Międzynarodowe czasopismo „Blinker” już w numerze nr 3 z 1976 r. w artykule poświęconemu złowieniu rekordowej głowacicy o masie 46 funtów (ponad 20 kg) na warkocz w austriackiej rzece Dran, zamieszcza tabelę 19-stu rekordowych głowacic złowionych w wodach austriackich w latach 1940-1976. Spośród 19 rekordowych głowacic wymienionych w tabeli, cztery z nich były złowione na warkocz. Miały one następujący masy i długości: 55 funtów -144 cm, 56 funtów – 142 cm, 60 funtów i 200 g – 136 cm, 64 funty – 134 cm. Wszystkie były złowione w rzece Dran w Austrii.

Autor dodaje też ,że z sukcesem stosował tą przynętę na rzece San.

fish zdziwilbys sie... do tej pory ja myslalem ze jestem poje...chany maxymalnie jesli chodzi o ilosc sprzetu zabieranego nad wode... ale przy Bartku - makamba to ja maly pikus jestem :D

A później w połowę miejsc nie mogę dojść i grzęznę w krzakach bo z każdej strony plecaka wystaje mi inna wędka . :lol:

fish zdziwilbys sie... do tej pory ja myslalem ze jestem poje...chany maxymalnie jesli chodzi o ilosc sprzetu zabieranego nad wode... ale przy Bartku - makamba to ja maly pikus jestem :D

A później w połowę miejsc nie mogę dojść i grzęznę w krzakach bo z każdej strony plecaka wystaje mi inna wędka . :lol:

jesli wziac pod uwage fakt, że plecak ma 4 strony to... by sie nawet zgadzało...