Skocz do zawartości
  • 0

nierozumiem regulaminu

szwagier

Pytanie

albo jestem za głupi albo nie rozumiem tego regulaminu wędkarskiego! mam pytanie czy mój syn mający skończone 16 lat może ze mną spinigować bez karty wędkarskiej na jedną wędkę a ja na druga, czy on może a ja mam sie na niego patrzeć? albo moja żona ? niby współmałzonek może ale czy spiningiem?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do syna sprawa jest prosta: nie może. Ma 16 lat, więc ma obowiązek wyrobienia sobie karty wędkarskiej:

„6. Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:

a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę.”.

Żona (na spinning) również nie może – ponieważ jest to metoda, która nie dopuszcza łowienia na 2 wędki:

„10. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez współmałżonka składki członkowskiej oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. Powyższe ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie wędki.”.

• 0

Marku, oczywiście zgadza się, ale nie wiem, czy podałeś najszczęśliwszy link – może on wprowadzić kogoś w błąd, bo dyskusja dotyczy nieaktualnej wersji RAPR.

Obecnie (za www.pzw.org.pl) wędkowanie osoby do lat 14 nie wyklucza wędkowania opiekuna (i słusznie).