Skocz do zawartości

Wobler na brzany.

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie ten temat. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że nie ma czegoś takiego jak wobler brzanowy. Czy jesteście tego samego zdania ? Znam fajne łowisko gdzie jest dość duża populacja tej pięknej i walecznej ryby, ale nie potrafiłem dobrać się do brzan w tej rzece. Macie jaieś typy na woblera, czy też swoje teorie w tej sprawie ?

Moim zdaniem brzanowy wobler powinien bardzo dobrze trzymać się silnego nurtu, dość agresywnie zamiatać dupką, schodzić na odpowiednią głębokość(żeby stukać po kamieniach sterem) i w sumie wsio....

Tyle teorii. W praktyce brzana potrafi nieźle zszargać nerwy :mellow:

Pozdrawiam

Kamil

A konkretnie makie możecie polecić marki i modele ? B)

Wsio, co spełni ww. warunki...

Z przynęt dostępnych na rynku, wg. mnie kryteria spełniają takie przynęty jak Hunter Instinct, Hornet, Hektor, Invader...

Swoje kontakty z wąsatymi miałem z reguły na wobki niewielkie, do 5cm, choć wiem, że niektórzy łowili te rybki nawet na większe przynęty..

Pozdrawiam

Kamil

Złowiona brzana ( http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=20909&am p;prevloaded=1&&start=80 była przyłowem, podczas ustwiania woblera - przyznaję się bez bicia :lol: , ale czytając takie parametry

Moim zdaniem brzanowy wobler powinien bardzo dobrze trzymać się silnego nurtu, dość agresywnie zamiatać dupką, schodzić na odpowiednią głębokość(żeby stukać po kamieniach sterem) i w sumie wsio....

to jak najbardziej, wobler na który złowiłem tą rybę jest tutaj

Odpowiednia głębokośc nie była zaprezenetowana na filmie, bo celem było pokazanie jak mocno siedzi w bardzo silnym, szybkim przelewie i nie wyskakuje, ale z praktyki mogę dodać, że schodzi spokojnie do 2-3metrów (specjalnie nie piszę jak inni, że np. na 2,75 - bo nie mierzone :mellow:) może i więcej.

• 1 rok później...