Skocz do zawartości

Jazie 2012

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

ten 100 metrowy odcinek to tak zwane tarlisko :mellow: U mnie na rzeczce, jak znajdą taki odcinek gdzie jazie się trą, to wywieszają tablice z zakazem wędkowania w tym miejscu :D I słusznie, bo gdyby nia taka tablica, to rok temu dziadki wybrali by wszystkie jazie z rzeki...

A u nas jak z kolegą taką wystawiliśmy, to tylko się ich nazłaziło. A zamówiliśmy nawet tablicę w pracowni reklamy, żeby poważniej i wiarygodniej wyglądała. Po dwóch dniach leżała zresztą w wodzie, a w tym czasie dziadki hurtownie sobie zrobili.

ten 100 metrowy odcinek to tak zwane tarlisko :mellow: U mnie na rzeczce, jak znajdą taki odcinek gdzie jazie się trą, to wywieszają tablice z zakazem wędkowania w tym miejscu :D I słusznie, bo gdyby nia taka tablica, to rok temu dziadki wybrali by wszystkie jazie z rzeki...

A u nas jak z kolegą taką wystawiliśmy, to tylko się ich nazłaziło. A zamówiliśmy nawet tablicę w pracowni reklamy, żeby poważniej i wiarygodniej wyglądała. Po dwóch dniach leżała zresztą w wodzie, a w tym czasie dziadki hurtownie sobie zrobili.

Trzeba było siać z procy do nich.

Trzeba było siać z procy do nich.

Pomysły były rożne. To tarlisko było (jest do tej pory) za progiem wodnym zaraz za którym jest most.

Po tym, jak nam wywalili ta tablicę, to z mostu rzucaliśmy kamieniami (nie w nich oczywiście), tak żeby im płoszyć te ryby, ale się zreflektowaliśmy, że rybom to też może się nie podobać.

Zresztą konsumenci ściągnęli policję, że niby w nich rzucamy i takie tam.

Spuszczaliśmy też z nurtem powyżej ich jakieś spore gałęzie, co skutecznie im utrudniało łowienie (chyba nawet jakąś wędkę rzuconą na tzw ciężko zabrało), ale ile można było tam siedzieć. Zresztą bić nas chcieli : ).

Głupota polega na tym, że włodarz tych wód, wprowadził zakaz całoroczny wędkowania pomiędzy progiem a mostem (jakieś 150m) określając go jako tarlisko, a od zawsze tubylcom wiadomo, że ryby trą się jeszcze jakieś 100m poniżej mostu. Można o tyle powiększyć ten zakaz, ale skrócić go do np. końca czerwca. Tam się naprawdę sporo ryby trze.

Wiadomo, wszystkich to nie odstraszy, ale w gorącym okresie sporo pomoże, a i nawet Straż Rybacka ma wiosną jeszcze kasę na paliwo to i by się zjawiała częściej (bo w tym roku podobno nawet często ich widać - jak nigdy wcześniej. Mówili koledze, że mają jeszcze pieniądze na paliwo, ale się kończy !?!)

Ostatnimi laty nie jest już tak ostro, ale i ryb podobno znaczniej mniej.

Tak jeszcze pociągnę do zobrazowania jak to w moje wsi łowi się ryby. Kilka lat temu, jak już się ze wsi wyprowadziłem, wspominany wyżej kolega miał nieprzyjemności prawne. hasając nad rzeką wiosną (jakoś przełom marca/kwietnia) spotkał spiningistę, który czesał wodę dużym białym twisterem. Wiadomo, bierze Panie coś pyta z ciekawości, co to można na takiego twistera wiosną złowić. Nawet nie skubnie - klasyka. A temu s....nowi nawały jak głupie bolenie w tego twistera. Kumpel przyuważył gościa jak pakował się do odjazdu. Miał 7 sztuk po 60-80cm (ja to rzadko takie tam w ogóle widuje). Kolega do niego z tekstem o kłusowaniu... delikwent z pięściami. Poszkodowany został delikwent, a kupel po kilku dniach został wezwany na posterunek policji (delikwent obdukcje zrobił).

Kuźwa ale smok!

Piękna jest ta Narew pod Białymstokiem nie ma co...byłem nad nią raz ale można się zakochać :mellow:

Nie tylko pod Białymstokiem jest piękna.Ja bywałem w różnych miejscach pomiędzy Wizną a Nowogrodem.Muszę przyznać,że wszędzie jest kusząco pięknie.

Nie próbowałem łowic Jasków,ale chyba tża bedzie nabyć od Tomego te czarodziejskie woblerki i sie pobawić.

PAMPUCH71 gratuluję rybki

Fajne jaziska. Moje się nie umywają. Pampuch weź lepiej lamiglasa i monofil cieńszy wtedy Ci ownerów nie będą rozginać i łamać.

Dziś dopiero wieczorem udało się coś porządnego umęczyć.

nie publikujemy zdjęc ryb leżących na suchym podłożu

PAMPUCH71, konkretny jaź! gratuluje!

Dokładnie, piękny klocek. B) A tak w sprawie jazi, tu u mnie w Bałtyku łowi się takie pod 80cm i 6kg, głównie na spławik. Sam kilkakrotnie łowiłem na spina, największy miał 68cm, łowiłem na karlinki K2 11g. Na mniejsze przynęty nie reagowały. B)

Dzięki chłopaki

Fajne jaziska. Moje się nie umywają. Pampuch weź lepiej lamiglasa i monofil cieńszy wtedy Ci ownerów nie będą rozginać i łamać.

Jakoś mam lenia, już parę razy po niego sięgałem ,ale to trzeba przewlekać żyłkę aż przez trzy składy a to do samochodu aż trzeba by było zanieść...