Skocz do zawartości

Jazie 2012

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie że tak, ale na suchą jest problem z nietoperzami i to duży problem. 3 rzuty i 2 gacki :/

Szybko odpuściłem.

Obecności nietoperzy nie stwierdziłem(może wieczór był zbyt chłodny)natomiast był inny czynnik utrudniający łowienie.

Po kilku ciepłych,słonecznych dniach malutkie pajączki wytworzyły miliardy nitek babiego lata,które było dosłownie wszędzie i oklejało wszystko,wyglądało to bardzo widowiskowo i pięknie.Idąc po łące,pod słońce miało się wrażenie że idziesz po wodzie,babie lato rozciągnięte na trawach przy lekkim podmuchu wiatru zaczynało falować i połyskiwać w promieniach słońca.

Po około dwóch godzinach łowienia, na żyłce robiło się kilkanaście malutkich koralików z pajęczyny co znacznie utrudniało oddawanie rzutów (przy relatywnie małych przelotkach odległościówki) a całość przypominało łowienie plecionką z węzełkami.Po dwukrotnym oczyszczeniu całej żyłki,wieczorem poległem przy próbie rozplatania niewinnie wyglądającej pętelki. :wacko:

Podejrzewam ,że na muchę byłoby jeszcze trudniej,sznur jest znacznie grubszy niż żyłka i pewnie zbierał by więcej tego "towaru" i trudniej go oczyścić, a przy każdym zapodaniu muchy trzeba kilka razy wywinąć nim nad głową :blink: .

Pozdrawiam Tomi B) .

Ladny numer! Nie pomyslalem o zagrozeniu ze strony nietoperzy :) Jak znow podniose rekawice i wybiore sie na nocne muchowanie to chyba na mokre i streamery na haku #6.

Fakt ze pajaczkow jest teraz od groma, moze muszki black spider i peacock spider by sie nadaly w ciagu dnia?

Ten został złowiony na szczycie główki w kamieniach na wodzie ok.0.5m głębokości i do metra od brzegu główki wziął na małego wobka firmy strike pro "baby pro" w kolorze złotym. żyłka 0.14 sufix kołowrotek passion spro 720 i wędka 3.0m konger maxim twist masa wyrzutu do 10gr. wklejka.

post-52024-0-78656000-1351056951_thumb.jpg

Edytowane przez piotrekadventures

Ten został złowiony wczoraj ok. godziny 15.00 na Warcie (okolice Kostrzyna nad Odrą) wziął na małego smużaka prowadzonego bardzo wolno tuż przy przybrzeżnych trawach, prowadzony po spokojnej tafli wody skusił pięknego jazia, nie mierzyłem ale około 50cm. Powiem szczerze że pierwsze kilka miesiecy pierwszych w życiu obcuje z wędką na rzece i light spinningiem i nie jest to proste łowienie, ale najwięcej właśnie jazi udało mi się złowić. Głównie na szczytach główek w dzień nie o zmierzchu na małego woblerka strike pro "baby pro" w kolorze srebrnym lub złotym prowadzonego wolno tuż pod powierzchnią wody.

post-52024-0-36808100-1351057723_thumb.jpg

Edytowane przez piotrekadventures

Witam.

Na przywitanie forum chciałbym umieścić JAŚKA 55cm.

Złowiony na ZEKU k.Przemyśla . Jeżeli chodzi o sprzęt łowiłem używając wędki Fenwick River Runner 2,03 m c.w 0,8- 9 gr z kołowrotkiem Ryobi Zauber 2000 , plecionka Nanofil 0,08 z 1m przyponem z żyłki Mikado Cristal Line 0,16 , twister Relax 3,5cm motor oil multi brokat na 2gr. główce.

post-47117-0-49121800-1351097958_thumb.jpg

post-47117-0-52876700-1351097982_thumb.jpg

post-47117-0-66753900-1351097995_thumb.jpg

Piękna rybka, tylko mamuśka musiała się chyba z bolkiem puszczać :P

Swoją drogą miałbym nielada problem czy złowiłem średniego bolka, czy pięknego jazia.

Albo boleń zafarbował sobie płetwy brzuszne, albo jaź wyjątkowo dbał o linię :D

• 2 tygodnie później...

Chyba macie racje....ale po sobie to poznałem...nic Wisly nie zastapiło. Jak popelnilem malżenstwo czyli wedkarskie ,, harakiry ,, - Chocby 40km w jedna strone - ale gnalem jak oszołom - k...dla jednego brania.

Na zadna rzeczke cienką na min 50m nawet nie spojrzałem.

@Msr Alconite...na zachód....na zachod sie garnąć trzeba....

Edytowane przez Marcel

Piękna rybka, tylko mamuśka musiała się chyba z bolkiem puszczać :P

Swoją drogą miałbym nielada problem czy złowiłem średniego bolka, czy pięknego jazia.

Albo boleń zafarbował sobie płetwy brzuszne, albo jaź wyjątkowo dbał o linię :D

A "zamek" w pysku jazie też mają? Po tym bolka zawsze poznawałem...