patu Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 ..te dane to z WW, gdzie rekordem Polski klenia był amur a płoci jaż itp, itd??Pierwszy to 100% jasiu, drugi zalatuje hybrydą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 w pyte jaśki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jazie to potwory jakieś takie to można łowić na całe puszki z groszkiem. Gratulacje. Barwa łusek jak u boleni. Pozdrawiam no i cóż życzę metrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 czapki z głów. Gratuluje Arek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Arek, fantastyczne ryby - gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jedyna różnica między boleniem to otwór gębowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jedyna różnica między boleniem to otwór gębowy? I płetwy jakieś bledsze ale skoro ichtiolodzy potwierdzili to nie ma co dywagować jaź to jaź a raczej mega jaź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 ..te dane to z WW, gdzie rekordem Polski klenia był amur a płoci jaż itp, itd??Pierwszy to 100% jasiu, drugi zalatuje hybrydą... patu lepiej tematu rekordów WW ująć nie mogłeś,te ich rekordy to można o du...rozbić,Arku piękne jaziory pozazdrościć takiej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Przyłączam się do gratulacji, bo piękne ryby połowiłeś, jednak podobnie jak kilku przedmówców mam wrażenie, że to hybrydy. Co do wypowiedzi ichtiologów, to myślę, że jednoznaczną odpowiedź mogłyby dać tylko badania DNA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Nie koniecznie hybrydy. Wystarczy że dwuśrodowiskowe i odpowiedź jest prosta dlaczego takie duże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Może być, tylko mi nie chodzi o wielkość, a o wygląd (jak dla mnie to głowy mają wybitnie boleniowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Coś może być na rzeczy z tą hybrydyzacją jazi bo na pewnej piaskowni łowię piękne jazie ale po bliższym przyjrzeniu mają leszczowe pyszczki. Może jaź jest bardziej skłonny do mezaliansów niż inne rybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 mamy na forum przecież Romka Pietrzaka, mozna by go zapytać o zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Wszystkie te ryby (jazie, brzany, bolenie i klenie)są rybami z Renu, które do mojej rzeczki (także do innych dopływów) wchodzą późną jesienią, ze wzgledu na cieplejszą o parę stopni wodę i niesamowitą ilosc np: kielży i to dużych kielży czasem mających po 1,5cm! o wszelkiej drobnicy nie wspominając... Ryby te pozostają w niej do czasu tarła i dwa czasem trzy tygodnie po tarle co jest zależne od stanu wody. Tak przynajmniej wynika z moich trzyletnich obserwacji. Bolenie odbywają tarło pod koniec stycznia a jazie w pierwszych tygodniach marca, potem w kwietniu pora na klenie a po polowie maja brzany. Ubiegly rok przyniusł bardzo ciepłą wiosne i wszystko było trochę porąbane ale to w gruncie rzeczy są różnice rzędu tygodnia lub dwuch. Nie zauwazyłem żeby czas tarła pokrywał się u wymienionych gatunków, ale byc może to moje niedokładne i niewprawne obserwacje...Tymniemniej przyjemnie sie łowi takie wyrośniete ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 jakbym nie spojrzał,ryby godne zazdrości,czy to jaź ,czy też boleń.Dwu środowiskowość mi tu nie gra, bo widziałem jazie z rzeki,widziałem i z morza,widziałem sztuki powyżej 65cm....cechy gatunku zawsze były widoczne gołym okiem,kolor/odcień,grubość łuski,kształt pyska,a tu zagadka....moim zdaniem boleń tarłowy,ewentualnie hybryda,z bebzolem jaziowym.Gratulacje szczere ,bo masz pan wodę z grubą rybą,bez zawiści i pytań,nie widzę w tym czystego jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 jakbym nie spojrzał,ryby godne zazdrości,czy to jaź ,czy też boleń.Gratulacje szczere ,bo masz pan wodę z grubą rybą,bez zawiści i pytań,nie widzę w tym czystego jazia Nie sposób się nie zgodzić. Ichtiologiem nie jestem, ale nasze duże jazie wyglądają inaczej. Inna sprawa, że AŻ TAK dużych jazi nie widziałem. Tak czy siak - ryby piękne i widać je w wielu wątkach, gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Dziękuję wszystkim za graty!W sprawie tego czy są to jaziory czy jaziowe kundle wysłałem priva do ichtiologa Romka Pietrzaka i odpowiedź zamieszczę w wątku,- dzięki temu będziemy mieli 99% pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Hybrydy się zdarzają rzadko. Najczęstsza jest z boleniem. Im większy osobnik danego gatunku tym szybciej przystępuje do tarła i czasem okresy tarła się zazębiają miedzy sobą. Bez badań DNA można tylko gdybać. Nadmienię że hybrydy te nie są płodne. W Narwi pływają dorodne jazie które czasem mają 60+ i nie są hybrydami. Zlewnia tej rzeki jest na Podlasiu i nie jest tam zbyt długi okres wegetacyjny. Więc co w tym dziwnego że rosną tak duże jazie w Renie gdzie zimy są łagodniejsze i pokarmu ma ryba w brud a że jaź to leniwy łasuch reszty rozwijać nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Gratuluje tych rybsk choć faktycznie wyglądają troche boleniowato ale mam tutaj fotke 100% jaziora na moje oko ponad 6 dyszek spokojnie i widać różnice pomiędzy innymi http://www.facebook.com/photo.php?fbid=405770646120897&s et=a.190758877622076.45832.100000638953411&type=1&th eater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizard Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Oleix , z checia bym chcial zobaczyc zdjecie o ktorym mowisz ale jakos nie moge wejsc w link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Nie spodziewałem się zobaczyć takich jazi, robią wrażenie i mi nie wyglądają na hybrydy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Ryby nie z tej ziemi,marzenie.Kapitalne Jaziory jak dla mnie stu procentowe.Grubo powyżej 60tki miałem ale nie podebrałem uważam go za zaliczonego a co mi tam nie będę się stresował.Drugi kaban przy Boleniach z and67-zamurowało kolegę z podbierakiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Potwierdzam,zamurowało mnie i ryba to wykorzystała:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Tomy, kapitalna ryba, z tą fotką myślę, że można go zaliczyć i nie musiał się staruszek męczyć przy sesji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Jak dla mnie to ryby Rheinanglera to hybrydy,widzialem tez jazio/bolenia z wisły.czasem tak jest że w wyniku anomali pogodowych,lub poprostu tego że pojedyńcza ryba świruje i przystępuje do tarła wcześniej/puźniej z pokrewnym gatukiem powstaja takie mieszańce.choć oczywiście 100% pewność by daly badania DNA.rybek oczywiście szczrze gratuluje ,bo śliczne.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi