Skocz do zawartości

Jazie 2012

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

..te dane to z WW, gdzie rekordem Polski klenia był amur a płoci jaż itp, itd??

Pierwszy to 100% jasiu, drugi zalatuje hybrydą...

patu lepiej tematu rekordów WW ująć nie mogłeś:),te ich rekordy to można o du...rozbić,Arku piękne jaziory pozazdrościć takiej wody.

Wszystkie te ryby (jazie, brzany, bolenie i klenie)są rybami z Renu, które do mojej rzeczki (także do innych dopływów) wchodzą późną jesienią, ze wzgledu na cieplejszą o parę stopni wodę i niesamowitą ilosc np: kielży i to dużych kielży czasem mających po 1,5cm! o wszelkiej drobnicy nie wspominając... Ryby te pozostają w niej do czasu tarła i dwa czasem trzy tygodnie po tarle co jest zależne od stanu wody. Tak przynajmniej wynika z moich trzyletnich obserwacji. Bolenie odbywają tarło pod koniec stycznia a jazie w pierwszych tygodniach marca, potem w kwietniu pora na klenie a po polowie maja brzany. Ubiegly rok przyniusł bardzo ciepłą wiosne i wszystko było trochę porąbane ale to w gruncie rzeczy są różnice rzędu tygodnia lub dwuch. Nie zauwazyłem żeby czas tarła pokrywał się u wymienionych gatunków, ale byc może to moje niedokładne i niewprawne obserwacje...

Tymniemniej przyjemnie sie łowi takie wyrośniete ryby :D

jakbym nie spojrzał,ryby godne zazdrości,czy to jaź ,czy też boleń.

Dwu środowiskowość mi tu nie gra, bo widziałem jazie z rzeki,widziałem i z morza,widziałem sztuki powyżej 65cm....

cechy gatunku zawsze były widoczne gołym okiem,kolor/odcień,grubość łuski,kształt pyska,a tu zagadka....moim zdaniem boleń tarłowy,ewentualnie hybryda,z bebzolem jaziowym.Gratulacje szczere ,bo masz pan wodę z grubą rybą,bez zawiści i pytań,nie widzę w tym czystego jazia :D

jakbym nie spojrzał,ryby godne zazdrości,czy to jaź ,czy też boleń.

Gratulacje szczere ,bo masz pan wodę z grubą rybą,bez zawiści i pytań,nie widzę w tym czystego jazia :D

Nie sposób się nie zgodzić. Ichtiologiem nie jestem, ale nasze duże jazie wyglądają inaczej. Inna sprawa, że AŻ TAK dużych jazi nie widziałem.

Tak czy siak - ryby piękne i widać je w wielu wątkach, gratulacje! :D

Hybrydy się zdarzają rzadko. Najczęstsza jest z boleniem. Im większy osobnik danego gatunku tym szybciej przystępuje do tarła i czasem okresy tarła się zazębiają miedzy sobą. Bez badań DNA można tylko gdybać. Nadmienię że hybrydy te nie są płodne. W Narwi pływają dorodne jazie które czasem mają 60+ i nie są hybrydami. Zlewnia tej rzeki jest na Podlasiu i nie jest tam zbyt długi okres wegetacyjny. Więc co w tym dziwnego że rosną tak duże jazie w Renie gdzie zimy są łagodniejsze i pokarmu ma ryba w brud a że jaź to leniwy łasuch reszty rozwijać nie trzeba.

Gratuluje tych rybsk choć faktycznie wyglądają troche boleniowato ale mam tutaj fotke 100% jaziora

na moje oko ponad 6 dyszek spokojnie i widać różnice pomiędzy innymi

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=405770646120897&s et=a.190758877622076.45832.100000638953411&type=1&th eater

Jak dla mnie to ryby Rheinanglera to hybrydy,widzialem tez jazio/bolenia z wisły.czasem tak jest że w wyniku anomali pogodowych,lub poprostu tego że pojedyńcza ryba świruje i przystępuje do tarła wcześniej/puźniej z pokrewnym gatukiem powstaja takie mieszańce.choć oczywiście 100% pewność by daly badania DNA.rybek oczywiście szczrze gratuluje ,bo śliczne.

pozdro.