robert2 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Nie żałuj Tomy jak mówi moja żona te kobiety co mają proste włosy chcą mieć loki, a lokate prostują tak samo jest z nami wędkarzami,-jak mamy piekne rzeki ale prawie bezrybne to tęsknimy za rybami, a jak mamy brzydkie uregulowane rzeki z rybami to tęsknimy za ich urodą, która często przy nietrafinym wyjeździe rekompensuje porażkę...Tu zgadzam sie z tezą mojego kolegi z jednego z felietonów w WŚ że wszyscy wędarze to kobiety A bardziej poważnie,- śmiem twierdzić, że łatwiej jest odbudować rybostan w rzece, niż poprawić do pierwotnego stanu zdewastowaną przez meliorantów i tzw cywilizację rzeke i jej biotop. Czego przykład w Polsce miałem okazje obserwować jak w Dunajcu był kilkuletni zakaz zabierania lipieni, co poskutkowało poważnym zwiekszeniem ilosci i wielkosci ryb. To były piekne wypady na których zlowienie w ciągu kilku godzin 10-20 a czasem nawet 30 lipieni w granicach 35-40cm nie było wielkim problemem. Ryby,- po prostu jak są w rzece to z niewielkimi wyjatkami po prostu biorą a jak wyjechały w reklamówkach, to nawet jak wściekle żrą, trafienie tych kilku jest sporym sukcesem...Nie wgłębiając się w szzczegóły i niechcąc wywoływać wielkiej duskusji,-jedno i drugie wymaga dużych nakładów finansowych i ograniczeń dla wędkarzy. Jednak w obydwu przypadkach warto W PZW jest taki archaizm że niedługo będą kopać. Mój kumpel robi w tym klanie od roku po studiach jak ja i ma do tego rentę na serce, Nie kiwnie palcem a zarabia prawie 4 tyś na miesiąc czysto. Fajnie mieć takie układy w wieku 28 lat. Ostatnio myślę po jaki ciort ja płace jak wykupuje zezwolenia po 3/4 Polski a przez rok nikt mnie nie sprawdza. Lepiej i taniej mandat wychodzi. jeszcze im Złodziejom lata emerytalne wydłużyli. Nikt za to kurestwo sie nie bierze bo takie przyzwolenie. Ja nie jestem jakis rosły ale szmatom z PSR pluję w twarz bo to są darmozjady dla mnie. Wiosna pohasają wypucują się a na jesieni wolna amerykanka i zandery jakie wezmą takie biorą na wszelkich rzekach. Pieprzenie że nie ma kasy na paliwo lub inne pierdoły jest bardzo marną wymówką. A policja Ci powie jak zadzwonisz że to nie ich sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Tomek ale na Bayerach ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Dzisiejszy jaź burzowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Z ostatniego wypadu na Deniski zameldował się taki oto łobuz: . Sprzęcik jak zwykle,trochę po czernobylu. Pogoda była wyśmienita.Były tylko 2 brania i 1 rybka . PZDR!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Jazie z Krzny w forumowym minimum mieszczą się. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Rzeczka Krzna, rybki w dobrej kondycji popłynęły omijać siaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Rzeczka Krzna, rybki w dobrej kondycji popłynęły omijać siaty Ile cm ma ten piękny Dżordż ? Gratulacje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 49 cm i Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaDza Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Ten rok stoi dla mnie pod znakiem strasznych porażek z naprawde dużymi klenio-jaziami ... ale ,,mniejsze rybki też cieszą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Dzień dobry!Połowiłem w nocy kilku Januszy.Największe to takie czterdziestaczki Do tego jeden rodzynek w postaci klenia..(ok 30cm)...rano 2 pajki (też młode)...ze 2-3 okonki...No i te agresywne nocne krąpie sztuk cwaj rozmiar --> 20cm Fotka tragedia no ,ale coś mi się w nocy poprzestawiało w aparacie i rano dopiero zauważyłem po fakcie:)A ze mnie taki fotograf jak...(cenzura) Dane techniczne:Konger IRI Lucky 305Stradic 2500 FCŻyłka- Mikado za 8złAgrafka - Spinnwal 16Przynęta-moje wobki ...głównie jazie dziś żarły uklejasa 4cm... hejaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Przynajmniej miejscówka wzorowo zamaskowana <_< Gratki Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maek7 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 jaziorek na Tomiego raptorka dziw nad dziwy z tą wisełką naszą... Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Piękny u mnie wszystko z jednej matrycy od 35 do 40cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Wczorajszy wypad nad Wisłę dla mnie okazał się pechowy zaliczyłem spadek niezłego Jazia, duże ryby stały bardzo daleko na granicy rzutu (muszę poszukać jakichś woblerów 2,5cm ważących jak najwięcej żeby do nich się dobrać).Za to wstawiam Jazia 52cm złowionego przez @bolenjanusza złowiony własnie w miejscu gdzie ja miałem spadek swojego ( Januszowi też jeden spadł ).Jaź złowiony na wobler Siek 2,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Ale BYK, gratuluje,ładna ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1972 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Faktycznie,ładny bynio gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 U mnie wszystkie w przedziale 35-40cm,ale pięknie walczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Po kilku latach przerwy odwiedziłem Oderkę i Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 . Pozwoliłem sobie zadać nurtujące nas pytanie zaprzyjaźnionym ichtiologom i moje konsylium naukowe (prof. A. Witkowski i dr J. Kusznierz) stwierdziło, cytuję: nie jest do końca pewne tego, co widać na zdjęciach. Jest jednak bardzo prawdopodobne, że obie (sic!) ryby są hybrydami bolenia i jazia. Ostatecznie kwestię tą należałoby wyjaśniać genetyką. Choć bardzo kibicuję, aby były to czyste jazie - to byłoby coś, to bez potwierdzenie laboratoryjnego możemy tego szybko i jednoznacznie nie ustalić. Tak czy siak, piękne ryby i wędkarsko można tylko pozazdrościć. Postaram się dowiedzieć, czy są jakieś możliwości przeprowadzenia takich badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 łuska by wystarczyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Coby rozwiać wszelkie wątpliwości. Poważnie nie napisałem tego, aby umniejszyć Twoje wyniki, tylko ze zwykłej ciekawości i znajmości z członkami konsylium To raczej nie jest kwestria materiału do analizy, tylko ewentualnych kosztów takowej i zasobów ludzkich, które miałyby to wykonać. Pogadam czy jest to w ogóle realne do przeprowadzenia prywatnie i jakby było - to dam znać co i jak... Tak jak napisałem, osobiście bardzo bym chciał aby były to czyste jazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Absolutnie nie czuję sie dotknięty' ani jedną watpliwością kogokolwiek!!!! Nie uważam sie również za doskonałego łowcę, choc tutaj tak to wyglada i tak jestem traktowany,- ale raczej jest to wynik tego, że inni łowią bez głowy a dużych ryb jest po prostu dużo... Wiedza, o tym czy to jazie czy nie pozwoli na bycie bardziej wiarygonym i tyle. Lepiej,- po mojemu powiedzieć, mam w swojej rzece ogromne hybrydy jazi i po prostu je łowić niż opowiadać o zlowionych hybrydach jak o jaziach Jak toczyła się w wątku dyskusja jazie czy hybrydy to starałem sie sobie przypomnieć czy w połowie marca te ryby mialy wysypkę tarłową czy nie? I przeglądajac zapiski z zeszłego roku wyszło mi, że miały, ale dopiero w marcu, wcześniej nie. Te ze zdjęć nie mialy jej na 100% tylko ze to był luty i początek marca, który tu jest troche fenologicznie odmienny niż w polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Mam nadzieję, że za kilka lat będę miał ryby tych rozmiarów u siebie na razie muszę się zadowolić rybami 40 cm . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 na razie muszę się zadowolić rybami 40 cm . Znam ten ból:)Dziś nocka z lekkim spinem na opasce i jeden jedyny jasiek... Ważne ,że jakieś branko było prócz walenia nietoperów po żyłce (Jakoś dziś słabo wyregulowaną nawigację miały)..Przynęta swój kawałek lipy..uklejeczka 35mmpozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Bylem z przyjacielem 5 dni na Zaporowce i taki rodzynek sie mu trafil. Rybka kolegi wiec gratulacje mu przekaze. Fotka mojego autorstwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi