Skocz do zawartości

Rozbiórka Stelli 14

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EdekZfabrykiKredek

A jaka ma być warstwa smaru na powierzchni roboczej zęba, oczywiście że ledwo widoczna i to w zupełności wystarczy dlatego zadałem koledze Andru77 to pytanie choć wiedziałem jaka będzie odpowiedź.

Wychodzi że Japończycy wbrew pozorom dobrze smarują kołowrotki bo mimo małej ilości smaru ale dobrej jakości mechanizmy są chronione i o to właśnie chodzi.

Edytowane przez SIEMANO

Jasne, że jak najmniej zaglądać do środka ale czasem aż czuć przekładnię jak jest w niej sucho.

Wtedy jest dylemat co robić, osobiście uważam że należy posmarować, czy słusznie nie wiem, to jest tylko moje zdanie.

A to nie jest czasem tak że w prawidłowo spasowanym kołowrotku nawet bez smaru nie powinniśmy wyczuwać pracy przekładni podczas kręcenia?

A to nie jest czasem tak że w prawidłowo spasowanym kołowrotku nawet bez smaru nie powinniśmy wyczuwać pracy przekładni podczas kręcenia?

To była by sytuacja idealna, chyba nie jest możliwa aczkolwiek się do niej dąży.

Co by było konieczne:

1. odpowiedni materiał

2. dobry projekt

3.wystarczająca technologia wykonania

4. właściwe spasowanie aczkolwiek jesli zapewni się w/w do wszystkich częsci to wyjdzie to z automatu :)

Brzmi banalnie :P

Na zębach przekładni zawsze występuje tarcie. Bez smaru jest większe ze smarem mniejsze. Pytanie gdzie jest nasz próg akceptacji dla kultury pracy przekładni.

• Like 1

To była by sytuacja idealna, chyba nie jest możliwa aczkolwiek się do niej dąży.

Co by było konieczne:

1. odpowiedni materiał

2. dobry projekt

3.wystarczająca technologia wykonania

4. właściwe spasowanie aczkolwiek jesli zapewni się w/w do wszystkich częsci to wyjdzie to z automatu :)

1. Jest materiał. 2. Są projekty. 3. Technologia jest, aż nadto wystarczająca i była już dość dawno. 4 No problem.

Zatem gdzie jest haczyk :P Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o piniądz  :) Cena do zapłacenia, która zostanie zapłacona tylko jeden raz na wiele lat ... Nikt nie chce zbankrutować produkując niemal niezniszczalne sprzęty ... a i na serwisie kasę trzepać trza albo sprzedawać częściej :D

Edytowane przez SlawekNikt