Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sporo montowaliśmy różnych sterów strumieniowych, te najmniejsze bez problemu zmieszczą się w łódce 5m / 2m i będą miały duży nadmiar mocy. Zajmą powierzchnie jednej bakisty. Taki dużo słabszy, będzie jeszcze mniejszy. Co więcej, nie będzie zamontowany na dziobie pokładu, tylko w kadłubie, tak ok 1m od dziobu, czyli podczas nawet dużej fali,nie będzie wychodził z wody. Nawet najdłuższe MK lub MG są za krótkie na prace na większej fali. Mało tego, na dzień dzisiejszy, jesteśmy w stanie "zakotwiczyć" za pomocą zwykłego steru strumieniowego i jednego silnika na rufie. Uzyskamy wektory pracy lewo/prawo ze steru strumieniowego + przód/tył oraz lewo/prawo z silnika na rufie i to będzie działać tak jak z dwoma silnikami na rufie , i lepiej niż tylko jeden silnik na dziobie. Nie potrzebujemy na dziobie żeby nas coś ciągnęło. Jak dziób ogarnie lewo/prawo to rufa nas popchnie.

Oczywiście, potrzebujemy trochę miejsca na łodzi, również w pionie. Czyli jednak mówimy o łodziach ok 5m+. Takie co już wioseł nie mają nawet w opcji. Coś w stylu tej co wklejałem wcześniej w wątku.

No i żeby znowu nie było "off topic" to fajnie jakby zrobiła to MK :) 

• 0

Odnoszę wrażenie że Twoje rozwiązania i rozważania są na bardzo duże akweny śródlądowe lub do zastosowań wręcz morskich a nie naszych malutkich wędkarskich.

Ewentualnie bardzo sobie komplikujesz życie.

A po trzecie business is business. B)

Czwarte, pisz pisz, fajnie się czyta i poznaje nowe , zwłaszcza w tym okresie.

• 0

@Pietruk, Twoje "po trzecie" wyjaśnia "pierwsze"  :)

Żeby to się kalkulowało to musi być na globalną skalę, z naciskiem na USA.

A komplikowanie życie w tej branży to standard.  ;)

Np. takie łodzie dwu-płaszczone. Pod każdym względem gorsze od jedno płaszczowych. Droższe, cięższe, słabsze i trudniejsze w wykonaniu.  A jednak estetyka wygrywa i większość łodzi 5m+ są dwu-płaszczowe. 

• 0

A widzisz go w telefonie w Bluetooth w trakcie parowania?

Widać tylko adres MAC, liczba szesnastkowa.

Tel go nie widzi. Dzisiaj wymontowalismy go z lodki. Prąd dochodzi ale nie dziala. Powinien swiecic na rozowo a nie swieci[emoji55].

Raczej sie spalił[emoji29][emoji29]

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Daniel, jeżeli to ma być tylko plotter nawigacyjny, to każde starszse echo to obsłuży- nawet z serii 6,7,8 i oczywiście helix. Ważne , by miało gniazdo ethernetowe, bo połączenie z minnkotą jest w tym standardzie. 

Solix jest o tyle wygodniejszy, że ma ekran dotykowy. Funkcje nawigacyjne mają z helixem takie same. Minn Kota w dziobówkach wpiętych w echo ma bardzo fajną i przydatną w trollu funkcję- follow to contour, czyli jak masz mapę danej wody w echu hb, możesz wyfiltrować głębokości(izobatę) ,po których silnik będzie ciebie woził. Bez robienia tras, waypointów- choć oczywiście to jest jak najbardziej praktykowane. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Dziekuje za naprowadzenie na wlasciwy watek :)

Czyli w przypadku tej platformy zestaw w pelni funkcjonalny z funkcja auto pilot skladalby sie z 

Terrova 55 lb :

https://minnkotamotors.johnsonoutdoors.com/freshwater-trolling-motors/terrova?id=13261

oraz 

Humminbird HELIX 8 CHIRP MEGA SI+ GPS G3N

Te dwa elementy wtedy robia, czy potrzebny jeszcze bylby gateway ?  

Jestem w tej "komfortowej" sytuacji, ze nie posiadam NIC i moge zaplanowac wejscie w konkretne rozwiazanie, ktore zaoferuje mi to, czego szukam.

Edytowane przez Guzu

• 0

Nie. 

Helix musi mieć N w nazwie- od networku, czyli ..... G3N a silnik musi mieć w nazwie.  .... I-pilot link.

Czyli nawet taka 7 calowka by robila robote 

https://www.centrumwedkarstwa.pl/product-pol-14942-Echosonda-Humminbird-HELIX-7-CHIRP-MEGA-SI-GPS-G3N-HM4900014W.html

• 0

Panowie powiedzcie mi prosze. Jesli mam nowego solixa z literką N w nazwie czyli tego networkowego to kupujac silnik terrova albo power drive z i pilotem polacze je ze sobą jakims kabelkiem i nic wiecej nie jest mi potrzebne ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Panowie powiedzcie mi prosze. Jesli mam nowego solixa z literką N w nazwie czyli tego networkowego to kupujac silnik terrova albo power drive z i pilotem polacze je ze sobą jakims kabelkiem i nic wiecej nie jest mi potrzebne ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalki I

I pilot link- to oznaczenie integracyjności z sonarem, I-pilot to wariant gps  wyłącznie sterowany z pilota. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Rafał, istnieją zestawy konwersyjne- czapka+moduł wpinany w płytę silnika -można to przerobić u siebie, ale jest jeden warunek - zestaw dedykowany danemu modelowi silnika. To jest rozpisane w sieci, nie pamiętam strony, ale wiem na pewno, że jest rozpiska.