Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli chodzi o aktualizacje to nigdy od początku(czyli od roku) użytkowania nie robiłem.Jakie różnice w użytkowaniu one wnoszą?No i najważniejsze jak je zrobić jeśli można prosić o pomoc.

Użytkuje trzeci sezon i nie miałem tyłu niespodzianek, dwa razy nie ustawił się we właściwej pozycji, z tym że raz zbyt późno podniosłem przy podpływaniu do brzegu,
Aktualizacje masz bieżące?

• 0

Sorry za ot, ale powyższe informacje potwierdzają , że nie ma bezawaryjnej elektroniki w świecie dziobówek.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

Tak, to prawda, ale stwierdziłem, że MK jest mimo wszystko lepsza do moich zastosowań.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Po kilku godzinnych walki udało mi się doprowadzić silnik do możliwości użytkowania.Myślę,ze jeszcze kilka takich przygód i bede mógł serwisować Ulterki[emoji4].Życzę wszystkim jednakże aby stress taki jak mnie spotykał przez ostatni rok omijał użytkowników na odległość[emoji6].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

mi ulterra tez na wyjeździe nie chciała sie prawidłowo złożyć, ściągnąłem manuala i wszystko działa jak należy. Większość problemów z tym silnikiem to nasza wina, gdy podczas składania lub rozkładania cos blokuje lub utrudnia np oparta wędka, lub inna przeszkoda. 

instrukcja jak postępować w poszczególnych przypakdach https://www.minnkotamotors.com/sites/minnkotamotors_site/files/min_productmanual-ulterra-troubleshooting-guide.pdf

u siebie planuje wydrukować i zalaminować i wozić ze sobą

Edytowane przez wuran

• 0

mi ulterra tez na wyjeździe nie chciała sie prawidłowo złożyć, ściągnąłem manuala i wszystko działa jak należy. Większość problemów z tym silnikiem to nasza wina, gdy podczas składania lub rozkładania cos blokuje lub utrudnia np oparta wędka, lub inna przeszkoda.

instrukcja jak postępować w poszczególnych przypakdach https://www.minnkotamotors.com/sites/minnkotamotors_site/files/min_productmanual-ulterra-troubleshooting-guide.pdf

u siebie planuje wydrukować i zalaminować i wozić ze sobą

Dokladnie jest jak piszesz.Na forach amerykańskich tez mowia,ze Ulterki sa bardzo czule na rozne dodatkowe impulsy.Dzieki za instrukcje.

Edytowane przez JarekCh

• 0

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie prądu (nie jest to moja mocna strona)dostarczanego do Ulterki.Od kilku dni zacząłem użytkowac akumulator lifepo 24v 200ah.Sprawdziłem miernikiem,że prąd na nim wynosi 29v,a zalecany w instrukcji jest 24v.Czy może mieć to wpływ na funkcjonalność,bądź ewentualne poważniejsze awarie?W instrukcji drobnym drukiem jest zapisane i tu przestrzegam użytkowników,że długotrwałe użytkowanie silnika na akumulatorze lifepo powyżej 80% mocy może spowodować trwałe uszkodzenie.

• 0

@Jarek napislem Ci priv o tym napięciu, ale napisze i tu. 29.2v jest to napiecie końca ladowania. Spoczynkowe wynosi 25-26v a pod obciążeniem spadnie do 24-25v . Tym samym.jest to odpowiednik kwasa 2x12v ,którego napiecie spoczynkowe też są w okolicach 12.5-13v x2 =25/26v. Zapis o użytkowaniu lifepo4 powyżej 80%mocy silnika to.jest bzdura jakąś... chyba że silnik nie może długotrwałe (tzn ile??) Pracować z mocą 80% ... Poza tym, ich zadaniem jest w głównej mierze utrzymanie pozycji, więc przy złych warunkach będziesz patrzyl czy pracuje on na 80 czy 60.a może 100%...? Tego typu zapisy mogą się tyczyć silnikow na rufę, gdzie sam sterujesz i ustawiasz moc. Z czym takim kiedyś się spotkałem w silniku nersaus, którego udało mi się spalić. Później doczytałem q instrukcji że nie może pracować z pełną mocą dłużej niż bodajze 15 czy 30min...

Edytowane przez siarq

• 0

@Jarek napislem Ci priv o tym napięciu, ale napisze i tu. 29.2v jest to napiecie końca ladowania. Spoczynkowe wynosi 25-26v a pod obciążeniem spadnie do 24-25v . Tym samym.jest to odpowiednik kwasa 2x12v ,którego napiecie spoczynkowe też są w okolicach 12.5-13v x2 =25/26v. Zapis o użytkowaniu lifepo4 powyżej 80%mocy silnika to.jest bzdura jakąś... chyba że silnik nie może długotrwałe (tzn ile??) Pracować z mocą 80% ... Poza tym, ich zadaniem jest w głównej mierze utrzymanie pozycji, więc przy złych warunkach będziesz patrzyl czy pracuje on na 80 czy 60.a może 100%...? Tego typu zapisy mogą się tyczyć silnikow na rufę, gdzie sam sterujesz i ustawiasz moc. Z czym takim kiedyś się spotkałem w silniku nersaus, którego udało mi się spalić. Później doczytałem q instrukcji że nie może pracować z pełną mocą dłużej niż bodajze 15 czy 30min...

Dzieki za info.Trochę uspokoiles[emoji4].Wymiary podam jutro.

• 0

Klient przyjechał do nas z zepsutą Ulterrą na Atanie. Szybko się okazało że to monter zepsuł silnik. Zgubił śrubki od bocznych osłon i wkręcił za długie. Na tyle długie że przechodziły aż do tej wahliwej konstrukcji. Silnik do podnoszenia, jest w tym jest na tyle mocny że tak to sobie trochę działało, czasem lepiej, czasem gorzej, aż przestało bo wszystko było juz krzywe. Wyrobiły się gniazda w tych odlewach aluminiowych.

• 0

Mam pytanie, czy minn kota edge 45 lbs lub minn kota power drive 50 lbs będą dziobówkami dla łodzi 4,30 alu z silnikiem 20 km 250- 300 kg które pozwolą na pływanie nimi jak na elektryku na pontonie? Chciałbym używać tego silnika jako głównego na strefie ciszy a boje się czy nie będzie z słaby, nie chodzi mi o prędkości, może być powoli ale by ciągnął nawet na małej fali. Czy wymienione silniki dadzą radę czy celować w coś innego? Czy są dużo słabsze od dziobówki haswing cayman 55lbs? Dzięki za odp, pozdr.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam pytanie odnośnie terrova mk ipilot link. Czy w zestawie - silniku są wszystkie niezbędne kable do podłączenia z solix ? Czy też trzeba jakieś kabelki dokupic , jeśli tak to jakie

Raczej nic w tej materii się nie zmieniło i trzeba dokupować kabel osobno. [emoji6]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzisz przyszła.terrova ipilot link , w zestawie jest wszytsko co.trzeba do sieciowania- kabel+ kompas

To nic tylko się cieszyć że podejście do klienta się zmienia jeśli chodzi podzespoly[emoji108][emoji108][emoji108][emoji108]

Adam to teraz instalacja i na wode[emoji123]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzieki za info.Trochę uspokoiles[emoji4].Wymiary podam jutro.

Osobiście znam dwa przypadki spalenia instalacji silników Minn kota Ultera podłączonego do baterii LiFePo4 i LiOn, oraz jeden Garmin Force - więc coś w tym jest.

W każdym przypadku dziobówki pracowały powyżej 15 minut na obrotach powyżej 80% i służyły w tym momencie jako silniki napędzające łódź (przepłynięcie z miejsca na miejsce w strefach ciszy)

• Like 1

• 0

Powiedz.mi , co za roznica do jakiego źródła zasilania jest podłączony dany sprzet , jeśli parametry zasilania są takie same ? Problem jeśli występuje, to bierze się z stąd, że dany silnik niemoze pracować z pełną mocą w danym czasie. Poprostu chłodzenie nie wyrabia i się elektronika smaży. Zaraz zapytasz dla czego to.ma.miejscie przy litowych akumulatorach, a no pewnie dla tego że.maja dużo wyższa wydajność prądową niż kwasy, które przy malych pojemnościach np 100ah nie są w stanie oddawać długotrwałe dużego prqdu,a za tym idzie mniejsza moc jaka dysponuje silnik. To elektronika jest źle zabezpieczoną, nieprzystosowana do długotrwałych dużych obciążeń. Zapewne tok samo zdechła by te silnik o których piszesz ,gdyby były podłączone do akumulatorow kwasowych o pojemnoscisch 300-400ah. Brak spadku napiecia oraz duża moc ciągła zrobiły by to samo co lit w 100ah

Edytowane przez siarq
  • Like 3

• 0

Te 80% to takie czerwone pole na obrotomierzu w aucie.

Czy też na nim jeździcie długotrwale....?

Ja uważam że ciągłe obciążenie to polowa maksymalnego i jak dotąd wszystko działa u mnie, staram się nie przekraczać 30A, a na ogół jak się przemieszczam to mam około 20A.

• 0

Te 80% to takie czerwone pole na obrotomierzu w aucie.

Czy też na nim jeździcie długotrwale....?

Ja uważam że ciągłe obciążenie to polowa maksymalnego i jak dotąd wszystko działa u mnie, staram się nie przekraczać 30A, a na ogół jak się przemieszczam to mam około 20A.

Drugi sezon na MGxi3+lifepo4, bez efektów specjalnych ale prędkości max praktycznie nie stosuję. W ub roku płynąłem na tym aku na dwa silniki elektryczne, chciałem tak poznawczo sprawdzić czy coś to wniesie - na maxa, poza 85A poboru na apce obsługującej BMS nie uświadczyłem nic przykrego, ale to była tylko chwila.