Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie wydaje mi się ze mam 60 amp, ale sprawdzę dokładnie. Na czas zimy łódka stoimy rodziców . Jeśli rzeczywiście jest 60 to byc może jakiś felerny jest. Styki na pewno nie zaśniedziałe itp. Silnik nowy, wtyczki i kable nowe. A bezpiecznik automatyczny.

• 0

Raczej bezpiecznik coś nie teges. Zaśniedziałe styki kończą się upaleniem obudowy. Po "akcji" obudowa nie jest ciepła? W zielsku to jeszcze zrozumiałe, ale na kotwie nie powinno go wywalać. Polecam wstawić midival lub ANL i wozić ze sobą kluczyk. Ja na obudowach typu agu się sparzyłem. 

Edytowane przez psulek

• 0

Mnie tam na kolana nie rzuca. Co prawda bezsczotkowy, ale już zobaczyłem ceny na Terrova Quest - +80% w stosunku do zwykłej. Wymuszony zakup silnika 36v z opcją zasilania 24 i przymusowy przetwornik w komplecie. Terrova Quest jest droższa niż szczotkowa Ulterra. Brak opcji 12v. Ja postoję.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Mnie tam na kolana nie rzuca. Co prawda bezsczotkowy, ale już zobaczyłem ceny na Terrova Quest - +80% w stosunku do zwykłej. Wymuszony zakup silnika 36v z opcją zasilania 24 i przymusowy przetwornik w komplecie. Terrova Quest jest droższa niż szczotkowa Ulterra. Brak opcji 12v. Ja postoję.

Tak Paweł, ceny wysokie ale tam w pudle jest wszystko- pedał, podstawa montażu. To też robi cenę. Zacząłem się zastanawiać nad przejściem na Questa, bo i tak z rufy pływam na 24V

• 0

Maciek, tu masz trochę racji. Porównałem najtanszą terovę 80, bez przetwornika i pedała. Quest w tej samej wersji wyposażenia jest tylko 50% drożej, czyli podstawa i silnik bezsczotkowy to jedynie kilka tysięcy.

Edytowane przez psulek

• 0

Maciek, tu masz trochę racji. Porównałem najtanszą terovę 80, bez przetwornika i pedała. Quest w tej samej wersji wyposażenia jest tylko 50% drożej, czyli podstawa i silnik bezsczotkowy to jedynie kilka tysięcy.

Znak czasów. Tanio to było dawno temu. Bezszczotkowce są ogólnie droższe. Natomiast w tych questach utylizują stare relatywnie przetworniki, które w 90% są bezużyteczne - zwłaszcza w czasach technologii live. 

• 0

Z tego co wiem to na targach boat show w Nadarzynie mają być nowe silniki Quest... Nawet mi się zachciało jechać

jak ktoś by chciał się wybrac na te targi dysponuję zaproszeniami VIP ( z cateringiem) :) Mogę wygenerowac chętnemu. A nie sorry, tych VIP nie mogę generować, tylko normalne. Ale to i tak spoko bo wstępn na stronie 120 zł. 

Edytowane przez rower26
  • Like 5

• 0

Witam

Panowie mam prośbę, będę montował na dniach na łódce dziobówkę Minn Kota Terrova 55lbs, powiedzcie czy to dołączone do zestawu białe ustrojstwo ( kompas ) też montować czy nie utrudniać sobie życia ? Bo gdzieś obiło mi się o uszy, że montaż tego jest niepotrzebny. Doradźcie proszę bo zwyczajnie nie jestem w temacie :)

post-69626-0-27351600-1701784528_thumb.jpg

• 0

Panowie ale przecież silnik ma w "czapie" GPS więc powiedzcie jakie to ma pełnić zadanie?

Jak poczytasz po co jest to, to się dowiesz. To nie jest gps a kompas. Silnik dzięki niemu "wie" gdzie jest dziób. Miedzy innymi dlatego Terrowy nie plączą kabli tak samo jak motorgajdy. Btw, w nowych terrovach quest 24v nie będzie już tego kompasu, jest zintegrowany w silniku. 

• Like 1

• 0

Ok to już mnie przekonaliście, więc trzeba zamontować ale nasunęły mi się kolejne dwa pytania:

- czy mogę zamontować go obojętnie gdzie na łódce aby nie był przy silniku czy innych częściach metalowych? czyli na dziobie, rufie lub gdzieś na bocznej bakiście?

- czy mogę podpiąć go pod główny hebel aby nie żarł prądu jak łajba będzie stała w garażu czy musi być cały czas pod zasilaniem? Jeśli będę go za każdym razem po wędkowaniu odłączał heblem to nie trzeba będzie go ponownie przy każdym razie kalibrować itp..........?

Wybaczcie za te może głupie pytania ale tak to jest jak się śmigało do tej pory na wiosłach :D

• 0

Mariusz, przepraszam, ale zerknij w instrukcje. Naprawdę pomaga.

Chętnie bym to zrobił Piotrek ale za komuny uczyli mnie tylko ruskiego a instrukcja jest w angielskim i dlatego pytam Was i proszę o pomoc panowie, możesz Piotr odpowiedzieć mi na te dwa ostatnie moje pytania ? i obiecuję, że to już wszystko co chciałbym wiedzieć :)

Edytowane przez micke75

• 0

https://johnsonoutdoors.widen.net/content/vtwuth4c7e/pdf/Heading-Sensor-Instructions-2394900re.pdf

Obejrzyj obrazki. Zawsze jest pomocny https://translate.google.pl/ lub https://www.deepl.com/translator

Odnośnie pytań.

1. Obejrzyj obrazki z instrukcji, tam sugerują gdzie zamontować. Ja mam po prawej strony rufy, jak na zdjęciu. Najważniejsze aby kierunek strzałki na sensorze był równoległe ustawiony do killa łodzi. 

post-51341-0-98518600-1701794779_thumb.png

2. Oczywiście że możesz podpiąć pod główny rozłącznik, ja tak mam od lat i działa.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Montujesz minimum 50cm od ferromagnetyków (np. stali), im dalej, tym lepiej. Na sensorze jest strzałka, która wskazuje dziób. Starasz się ustawić równolegle do osi łodzi. Po montażu robisz parowanie przyciskiem na obudowie, a potem kalibrację z pilota - Sensor cal w normalnym ipilocie. U mnie włącza się razem z innymi urządzeniami, przez hebel i nie jest to problem. Mam zamontowane tak samo jak Pietruk.

a7e65517ffddeb9e70d64a3d32b73587.jpg

Edytowane przez psulek