Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

https://johnsonoutdoors.widen.net/content/vtwuth4c7e/pdf/Heading-Sensor-Instructions-2394900re.pdf

Obejrzyj obrazki. Zawsze jest pomocny https://translate.google.pl/ lub https://www.deepl.com/translator

Odnośnie pytań.

1. Obejrzyj obrazki z instrukcji, tam sugerują gdzie zamontować. Ja mam po prawej strony rufy, jak na zdjęciu. Najważniejsze aby kierunek strzałki na sensorze był równoległe ustawiony do killa łodzi. 

attachicon.gif sensnor.png

2. Oczywiście że możesz podpiąć pod główny rozłącznik, ja tak mam od lat i działa.

Ślicznie dziękuję Piotrze, pozdrawiam :)

• 0

Montujesz minimum 50cm od ferromagnetyków (np. stali), im dalej, tym lepiej. Na sensorze jest strzałka, która wskazuje dziób. Starasz się ustawić równolegle do osi łodzi. Po montażu robisz parowanie przyciskiem na obudowie, a potem kalibrację z pilota - Sensor cal w normalnym ipilocie. U mnie włącza się razem z innymi urządzeniami, przez hebel i nie jest to problem. Mam zamontowane tak samo jak Pietruk.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

a7e65517ffddeb9e70d64a3d32b73587.jpg

Wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

• 0

Witam

Panowie mam prośbę, będę montował na dniach na łódce dziobówkę Minn Kota Terrova 55lbs, powiedzcie czy to dołączone do zestawu białe ustrojstwo ( kompas ) też montować czy nie utrudniać sobie życia ? Bo gdzieś obiło mi się o uszy, że montaż tego jest niepotrzebny. Doradźcie proszę bo zwyczajnie nie jestem w temacie :)

Jak tego nie zamontujesz to jog Ci nie będzie działał.... A to jest przydatna rzecz przy staniu na kotwicy

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bielun22

• 0

W końcu mamy nowe silniki Minn Kota. Podstawowe różnice w porównaniu z dotychczasową generacją:
- tylko 2 dostępne piloty - micro i pilot advanced GPS 
- każdy silnik można podłączyć do echosond Humminbird - przewód i przejściówka w zestawie
- wszystkie możliwości i nastawy silników dostępne w apce One Boat Network

- poprawiony algorytm sterowania GPS

Ulterra i Terrova Quest:
- duże, ciężkie i bardzo mocne silniki bezszczotkowe zasilane 24 i 36V
- zupełnie nowe konstrukcje mechanizmów, obudowy, kolumna, sterowanie
- tryb dryfu - niezależnie z której strony i jak mocno wieje utrzymuje zadany kierunek i prędkość płynięcia
- monitoring baterii w czasie rzeczywistym na ekranach echosond Humminbird

Coś tam jeszcze pewnie jest, ale to tak na szybko.

Silniki są już dostępne, można zamawiać :)

Zapraszam na nasze stoisko na Rybomanii 1-3 marca 24, wszystko będzie można zobaczyć i pomacać :)

• Like 3

• 0

W końcu mamy nowe silniki Minn Kota. Podstawowe różnice w porównaniu z dotychczasową generacją:

- tylko 2 dostępne piloty - micro i pilot advanced GPS 

- każdy silnik można podłączyć do echosond Humminbird - przewód i przejściówka w zestawie

- wszystkie możliwości i nastawy silników dostępne w apce One Boat Network

- poprawiony algorytm sterowania GPS

Ulterra i Terrova Quest:

- duże, ciężkie i bardzo mocne silniki bezszczotkowe zasilane 24 i 36V

- zupełnie nowe konstrukcje mechanizmów, obudowy, kolumna, sterowanie

- tryb dryfu - niezależnie z której strony i jak mocno wieje utrzymuje zadany kierunek i prędkość płynięcia

- monitoring baterii w czasie rzeczywistym na ekranach echosond Humminbird

Silniki są już dostępne, można zamawiać :)

Zapraszam na nasze stoisko na Rybomanii 1-3 marca 24, wszystko będzie można zobaczyć i pomacać :)

brak białej tabletki  kompasu w modelach 24/36  A przy kolejnym updacie będą translacje menu w ekranach,pilotach- które sprawdziłem, poprawiłem i uzupełniłem :)

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 4

• 0

Ta nowa ultera posiada tą funkcję podnoszenia i opuszczania za pomocą pilota/ekranu , czy mechanicznie jak w terrova ?

edit. 

już znalazłem filmik , ze ma. Jaka cena katalogowa tego jest ? Ciekawe czy też będą takie atrakcje jak z gen 1 

Edytowane przez siarq

• 0

25700 z najkrótszą kolumną i przetwornikiem chirp.

Może nie być atrakcji. Dlaczego? Obudowa ma o 50% mocniejsze bebechy, mocowania, ślimaki itp. Silnik podnoszący kolumnę jest umieszczony centralnie w odbudowie. Wszystkie elementy, które przenoszą moc są aluminiowe i bardzo grube.

Moja ulterra waży chyba 32 kg, Quest waży 52 kg.

Siły ma to tyle, że na pokazowej łodzi rozerwała gumę w uchwycie Minn Kota stabilizującym kolumnę.

Jak będę miał swoją to planuję dorobić do niej mocowanie mega360, musi podołać.

Poza tym, jak ktoś już coś nawywija to silnik do aplikacji one boat network wysyła kod błędu, co umożliwia szybką diagnozę i naprawę.

Kluczem tu będzie wybranie odpowiedniego sprzedawcy, który w razie problemów będzie mógł pomóc zdalnie

Oby ten post się dobrze zestarzał ;)

Edytowane przez karkoszek

• 0

No i jeszcze dodatkowe pytania:

1. Czy w nowszej wersji Terrovy jest kompas w komplecie? Pomijam Quest, bo tam jest wbudowany. Jeżeli nie ma kompasu, to ile obecnie kosztuje?

2. Czy dobrze widzę, że z nowszej wersji usunięto wspomaganie podnoszenia?

• 0

No i jeszcze dodatkowe pytania:

1. Czy w nowszej wersji Terrovy jest kompas w komplecie? Pomijam Quest, bo tam jest wbudowany. Jeżeli nie ma kompasu, to ile obecnie kosztuje?

1 -tak

2 by ściągnąć ulterre z wody po awarii wystarczy wyciągnąć przetyczkę a nie rozbierać pół silnika jak do tej pory

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• 0

Wszytsko super , tylko z cena troche poszli po bandzie , 26k katalogowo to grubo... wiem ze zawsze sie mozna dogadac ze sprzedawca i zejsc z ceny , jednak poprzeczka zawieszona wysoko...

Poprzednia generacja też kosztowała 25k katalogowo, tylko sprzedawcy robili z cenami co chcieli. To podobno ma się wkrótce zmienić. To może być ostatni sezon na dogadywanie się ze sprzedawcami.

Wersja szczotkowa, z nowym pilotem i softem też będzie dostępna na rynku i dalej produkowana. Cena około 18-19k za 24/36V.

Tak, usunięto, jeśli pytasz o Terrova.

Jeszcze odnośnie awarii poprzedniej generacji. Wiele z nich według mnie wynikało z tego, że silnik próbował składać się będąc pod nieodpowiednim kątem w stosunku do podstawy. Quest(nie wiem czy inne też) ma czujnik położenia (kątu) silnika. Przez to wie w jakiej jest pozycji i powinien zawsze składać się prawidłowo.

Zapomniałam jeszcze o fakcie, że dzięki temu ograniczono możliwość za mocnego obrócenia się silnika i urywanie przewodów oraz wkurzanie użytkowników ;)

• 0

Ok, czyli nowsza terrova nie będzie miała taśmy, szkoda. Doczytałem w międzyczasie i wersję szczotkowe Ulterra są mechanicznie takie same jak poprzednio, usprawnienia dotyczą tylko Quest'a.

• 0

Ulterrę Quest mieliśmy na Tangiri Strin 460. Silnik 60 km, było nas czterech na łodzi i prędkość max na 24V oscylowała w okolicy 6 km/h. Podobno na 36V i z mniejszą liczbą załogantów dochodzą do prawie 9 km/h. 
Dodatkowo, przy obrotach ustawionych na 10 silnik nie wytwarza żadnych wibracji i hałasów, tylko pluska woda przy kolumnie :)

• 0

a mechanika zostaje "stara" tylko nowy soft i pilot ? czy nowa mechanika z nowym softem i pilotem tylko silnik szczotkowy ?

Czytałem gdzieś że stare silniki nie dostaną nowego softu i pilota. Niestety nie potrafię znów dotrzeć do tej informacji aby ją zacytować.

Edit:

Znalazłem:

Minn Kota Support - Mike 

· 5 months ago  

There are no plans to update current i-Pilot/i-Pilot Link models with Advanced GPS features.

Edytowane przez Pietruk

• 0

@Pietruk , odniosłem się do wypowiedzi Rafała , gdzie napisał że ów będzie w nowszych wypustach . Nie zgłębiałem tematu , a jako ich przedstawiciel ma wiedzę z pierwszej ręki. Pytam z ciekawości , gdyż jeśli mechanika pozostanie stara w tych ulterach szczotkowych (system podnoszenia) to

na nic się zdadzą nowe softy i piloty raczej

• 0

Nowy pilot, nowy soft, stare bebechy.

Ulterra jest produkowana chyba od 2017 roku i to głównie stare modele miały problem z awaryjnością. W tym czasie przeszła dwa ulepszenia konstrukcji i te nowsze już nie urywają obudów itp.

Sam pływam na starej ulterze. Kiedyś na mrozie pękła mi obudowa silnika składającego silnik. Obudowę dałem do spawania, przy okazji poprosiłem, aby konkretnie ją tym spawem wzmocnili. Złożyłem całość i obyło się już bez kolejnych problemów mechanicznych.

• Like 1