Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pilot mikro, brak kompasu w komplecie, nie ma opcji pedału, inny system składania, brak możliwości ustawienia boat scale, być może i innych parametrów które są w pilocie, a nie ma ich w apce ani nakładce na echo, chociaż brak boat scale najbardziej bolesny.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Silniki wszystkie silniki z roku 2024 mogą być podłączone do echosond Humminbird. 
Do nowych silników jest nowa aplikacja, One Boat Network i tam można wszystko ustawić, nawet jeśli ma się pilota micro.
Na przykład nowe Ultrexy mają w komplecie pilota micro, bo z założenia mają być sterowane z pedała nożnego :)
Sam mam Ulterrę z iPilot Link, a do pływania używam pilota micro, bo jest dużo wygodniejszy.
Także w praktyce inny pilot, inny system składania i nie ma kompasu, przez co nie można przestawiać kotwicy co 1,5 metra. 
Pedał dla większości użytkowników jest zbędny.

• 0

Nie wiem, akurat ten parametr mnie interesuje, bo istotnie wpływa na działania spot locka, więc go sprawdziłem. Nie porównywałem całego menu - dlatego piszę być może. Nawet jak jest ustawiony fabrycznie na -2 , to czasem potrafi się przestawić - takie mam doświadczenia. Mi się kilka razy w sezonie resetuje na 0. Na jednej z grup na FB jest filmik z Powerdrive i micro pilotem, gdzie najprawdopodobniej jakoś się ten parametr przestawił więcej, bo silnik tańczy na wodzie i widać że mocno pracuje na kotwicy (zdecydowanie za mocno). U mnie było podobnie jak się resetował. A dlaczego jest dla mnie istotny? Bo teraz używam na -2 z 70lb, a jak miałem 55 na łodzi ~600 kg to najlepiej działało na -1. Z fabryczną nastawą, na 70 LB, łódka zamiast stać w nurcie, robi slalom "w miejscu" , bo silnik przestrzeliwuje zadaną pozycję raz w prawo, raz w lewo. Na 55 było pod tym względem lepiej, ale idealnie było przy zmniejszonej resposywności. Więc jak ktoś ma małą i lekką łódkę albo ponton, to mogą być cuda.

Edytowane przez psulek

• 0

Mam pytanie czy w silniku Power drive 45 z pilotem micro jest możliwa regulacja czułości GPS? Pytam bo jakoś w poprzednim sezonie podłączyłem silnik do aplikacji w telefonie zastępującej pilota, sprawdziłem aktualizację, coś było i zaktualizowałem i po tym zabiegu mam wrażenie, że przy bezwietrznej pogodzie silnik jest jakiś taki bardziej nerwowy niż poprzednio.

• Like 1

• 0

Przy flaucie cuda się dzieją ze wszystkimi silnikami . A druga kwestia jest taka  , że z GPS też się dzieją cuda od czasu zadymy na wschodzie….

Potwierdzam Panie Adamie. Mam Garmin Force(po zmianie z XI5) i wszystko jest idealnie poza flautą. Jedyne co mi przeszkadza to dźwięk silnika obrotu podczas częstych i szybkich korekt obrotu właśnie podczas flauty

• 0

Jest taka opcja, ale nie zmienisz jej z pilota micro ani z aplikacji. Możliwe, że ustawienie się przestawiło w czasie aktualizacji.

Edytowane przez psulek

• 0

Jest taka opcja, ale nie zmienisz jej z pilota micro ani z aplikacji. Możliwe, że ustawienie się przestawiło w czasie aktualizacji.

Dziękuję za odpowiedz, a możesz coś więcej zasugerować, jestem w stanie sam to ogarnąć?

• 0

Tak, na flaucie zawsze jest problem, ale można go ograniczyć. Źle ustawione boat scale będzie przesterowywać też przy mniejszych obciążeniach.

Co do zmiany - możesz pożyczyć od kogoś normalny pilot, sparować na i dostosować parametr.

• 0

Tak, na flaucie jest ogólnie kiepsko. Chodzi o to, że czasami jest też kiepsko, jak obciążenie jest niższe, wiatr jest lekki. Lub zmienne. Np stojąc nad warkoczem, na granicy spokojnej i płynącej lub dwóch prądów, to dużo lepiej to działa przy silniku stłumionym.

• 0

Witajcie, wczytuje się w wątki o silnikach cayman55 oraz powerdrive 55 analizując mozliwie dużo szczegółów. Okazuje się, że cayman55 w przypadku niesprawnego pilota staje się "balastem" na łodzi, który nie zakręci choćbym nie wiem jakie modły odprawiał. Czy obsługa PD45/55 z aplikacji również wymaga sprawnego pilota ? Czy w razie rozładowania baterii/usterki pilota bądź zapomnienia będę w stanie z aplikacji obsłużyć silnik ?

Marek

• 0

Witajcie, wczytuje się w wątki o silnikach cayman55 oraz powerdrive 55 analizując mozliwie dużo szczegółów. Okazuje się, że cayman55 w przypadku niesprawnego pilota staje się "balastem" na łodzi, który nie zakręci choćbym nie wiem jakie modły odprawiał. Czy obsługa PD45/55 z aplikacji również wymaga sprawnego pilota ? Czy w razie rozładowania baterii/usterki pilota bądź zapomnienia będę w stanie z aplikacji obsłużyć silnik ?

Marek

Będziesz w stanie obsłużyć aplikacją silnik, natomiast micro pilot do tych modeli żywi się zwykłymi bateriami, wystarczają na długo ale zawsze możesz wrzucić blister  z zapasem i zrobić zmianę  na wodzie. Po prostu smatfony są duże i sterowanie za ich pomocą - niekoniecznie wygodne. W tych nowych Powerdrive będzie można poustawiać skalę łodzi za pomocą aplikacji , czyli lepsze zarządzanie mocą silnika będzie- w trybie kotwicy GPS. 

• Like 1

• 0

Dzięki,

Najważniejsze jest to, że aplikacja całkowicie zastępuje pilota czego w cayman55 nie uświadczę. Tam brak pilota lub jego usterka jest prawdopodobnie równoznaczna z zostawieniem w domu silnika. Niby drobiazg ale ma znaczenie... dzięki

Minn Kota ma dużo większe i dłuższe doświadczenia z dziobówkami, także ma to u nich ręce i nogi.

• 0

Sterowanie smartfonem jest niewygodne z jednego prostego powodu - nie da się tego robić nie patrząc na smartfona. Przynajmniej ja nie umiem. Ale apka przydaje się w razie W.

• Like 2

• 0

Napatrzyłem się na kilka filmów i potrzebuję jeszcze wyjaśnienia w sprawie działania funkcji autopilota z pilota micro przy silniku powerdrive 55. Zakładając, że wyznaczę sobie kierunek, włączę autopilot i teoretycznie silnik powinien zachować właściwy kurs po jakiejś linii/torze. I dajmy na to zawieje wiatr, który przestawi mi łódź o 5 m w prawo lub w lewo. Rozumiem, że łódź zachowa jedynie kierunek płyniecia ale na poprzedni tor już nie powróci ?

Czy dla PD55 z pozycji odpowiedniego echo będzie można ustalić ścieżkę/trasę z której silnik nie spłynie...czy taka funkcja zarezerwowana jest tylko dla wersji z i-pilot ?