Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie chcę zakupić silnik dziobowy Minn Kota Terrova do łodzi SolarFish 430, jaki powinienem dokładnie kupić, aby pasował do mojej łodzi? Najbardziej interesuje mnie długość kolumny. Pływa może ktoś z tym silnikiem na tej łodzi i powiedziałby jaki jest właściwy (gdyż ona jest lekko wyższa od sempera 440XT)?

• 0

Ostatnio ktoś mi zamącił z terrovą w kwestii i pilot link, twierdząc, że są wersje z tym i bez tego czegoś.

Szukałem na stronie minn koty, ale tam nie ma wersji „z” albo wersji „bez”.

Czy ktoś mógłby napisać, czy jak kupię terrovę model 2024, to będzie od razu współpracowała z Helixem gen 3, i będę mógł z ekranu echa wskazywać waypointy do których ma się kierować, czy potrzebuję jakieś dodatki dokupować, typu kable, przejściówki itp???

• 0

Ostatnio ktoś mi zamącił z terrovą w kwestii i pilot link, twierdząc, że są wersje z tym i bez tego czegoś.

Szukałem na stronie minn koty, ale tam nie ma wersji „z” albo wersji „bez”.

Czy ktoś mógłby napisać, czy jak kupię terrovę model 2024, to będzie od razu współpracowała z Helixem gen 3, i będę mógł z ekranu echa wskazywać waypointy do których ma się kierować, czy potrzebuję jakieś dodatki dokupować, typu kable, przejściówki itp???

- stare wersje terrovy były z I-Linkiem (I-Pilot Link) i bez (I-Pilot), seria 2024 ma Linka w standardzie 

- Helix musi być modelowo opisany jak N - network

- kabel ethernet do komunikacji z ploterem i przejściówka AS EC QDE do Helixa jest w zestawie  z terrovą 2024

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Z 2024 roku to jest już model Quest. Ma fajną funkcję dryfu.

Każdy z silników ma niezbędne kable do podłączenia ekranu.

Oczywiście że możesz wskazać waypoint czy kursor i tam popłynie. Zasięg płynięcia jest ograniczony bezpieczeństwem i jest jakoś poniżej 400 metrów

• 0

Z 2024 roku to jest już model Quest. Ma fajną funkcję dryfu.

Każdy z silników ma niezbędne kable do podłączenia ekranu.

Oczywiście że możesz wskazać waypoint czy kursor i tam popłynie. Zasięg płynięcia jest ograniczony bezpieczeństwem i jest jakoś poniżej 400 metrów

dryf jest także w zwykłych terrovach, bo 12V nie ma w wersji quest. 

• 0

Aż muszę sprawdzić u kolegi w Terrowie

Nie przypominam sobie abym miał w iPilot Link funkcje Drift Mode, tak jak mam w Advanced GPS.

Nie musisz, mam advanced GPS w terrovie2024 i jest dryf. Co wiecej- w Powerdrive chyba też to jest - z poziomu apki one boat network. 

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Ale Ty pisałeś o 12V, a ten jest z iPilot i iPilot Link i że tam jest dryf.

Żeby była jasność chodzi mi o funkcję Dryf Mode, która jest tylko w Quest.

W Advanced nie muszę również sprawdzać bo mam Quest.

Zwykła Terrova- nie Quest. Mod 2024 mają Dryf  w pilocie Advanced. 

• 0

Kiedyś to ćwiczyłem z trolingiem i szczupakiem. Fajne było jak było w miarę łagodne dno. Ale gdy znaczyły się zakręty ostre w batymetrii tu już mniej ciekawie było. Na Quest nie próbowałem jeszcze. Szkoda że nie działało z Navionicsem, jedynie tylko Autochart. Może teraz już działa?

• 0

Dla rozluźnienia - dzisiaj dużo pływałem po izobacie i można to połączyć z tempomatem - wszystko działa elegancko

Ale rozumiem, że takie pływanie po izobacie, czy wzdłuż linii brzegowej, to nie jest dostępne w terrovie 2024, tylko w wyższych modelach?

• 0

Ale rozumiem, że takie pływanie po izobacie, czy wzdłuż linii brzegowej, to nie jest dostępne w terrovie 2024, tylko w wyższych modelach?

Dostępne było zawsze, jeśli miałeś zrobioną w Autochart własną mapę zbiornika na ploterze HB. Ustalasz że ma zasuwać to jakieś głębokości i silnik zasuwa. 

• 0

To się bardzo sprawdza, gdy na spadzie chce się łowić w konkretnej głębokości. Mam taki zbiornik, gdzie zielsko rośnie do 6 metrów, więc na izobacie 6,5 ustawiam sobie prędkość 0,8 kmh i obławiam sobie z jednej strony łączkę :) Gdy jest kontakt to daję kotwicę, a gdy ją wyłączę to wraca do tej izobaty. Trzeba tylko jeszcze raz kliknąć tempomat. Sztos :)

• Like 2

• 0

Proszę potwierdzić lub rozjaśnić mi opcję tego dryfu . Działa to

na zasadzie utrzymania zadanej prędkości/kursu/izobaty bez względu na warunki ? Jeśli wiatr mnie spycha z prędkością 2kmh a ustawię w dryfie 1kmh to z zadaną prędkością i kursem/trasa/izobata będe dryfować ?

• Like 1

• 0

Dryf to chyba tylko utrzymanie kursu. Tak, utrzymuje prędkość niezależnie od warunków.

Robiłem połączenie śledzenia izobaty+tempomat i też utrzymywało kurs po izobacie i odpowiednią prędkość - nawet zwalniało łódź, gdy wiatr wiał mocniej

Więcej kombinacji z dryfem niż na zadanym kursie nie robiłem

Edytowane przez karkoszek

• 0

Mam starszą terrove bodajże z przed 3lat , głowy nie dam , ale

tempomat nie zwalnia łodzi przy płynięciu z wiatrem , pod wiatr utrzymuje prędkość . Możecie to zweryfikować czy dryf można robić po trasie , izobacie ? Czy tylko na utrzymaniu kierunku ta funkcja dziala

• 0

Proszę potwierdzić lub rozjaśnić mi opcję tego dryfu . Działa to

na zasadzie utrzymania zadanej prędkości/kursu/izobaty bez względu na warunki ? Jeśli wiatr mnie spycha z prędkością 2kmh a ustawię w dryfie 1kmh to z zadaną prędkością i kursem/trasa/izobata będe dryfować ?

Dobre pytanie....

Kilka razy próbowałem to zrobić i jakoś mi nie poszło[emoji1745][emoji28]....niby na filmikach wygląda to super ale trochę praktyki by się przydało.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

to jeszcze sprawdz czy dryf dziala tylko na kierunek czy tez na trase i izobate rowniez , rozumiem ze jak jest wiatr w plecy to przy tempomacie obróci łódke zgodnie z kierunkiem wiatru i bedzie poprostu tylem na przód płyanać aby zniwelowac predkosc , bo inaczej to chyba sie nie da. przy zalozenieu np ze lodke spycha 4kmh a chcemy aby bylo 2kmh

Edytowane przez siarq