Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie używam tras, więc nie sprawdzę. Po izobacie działa tak jak piszesz, ale nie dryf, tylko izobata+tempomat. Być może dryf też, ale wątpię, bo dryf jest ściśle powiązany z kierunkiem autopilota.

Edytowane przez karkoszek

• 0

to czym sie rozni w takim razie dryf od kierunku z tempomatem? tempomat utrzymuje zadana predkosc , co zesmy juz ustalili powyzej oraz mozesz mu zadac kierunek czy tam izobate. Co w takim razie daje funkcja dryf ? , znosi nas gdzie chce ale z zadana predkoscia ?

Gdy włączony jest tryb dryfu, zaawansowany system nawigacji GPS utrzymuje żądany kurs w linii prostej i prędkość docelową, nawet jeśli na kierunek kursu ma wpływ wiatr, prąd lub inne czynniki zewnętrzne.

• Like 1

• 0

Nowy tempomat też działa niezależnie od warunków. Dryf to tempomat i autopilot w jednym przycisku.

Dodatkowo, po kliknięciu kotwicy i wyłączeniu jej trzeba ponownie kliknąć tempomat w autopilocie, aby mieć żądaną prędkość.

Ot, po prostu, mniej klikania.

• Like 1

• 0

A co do funkcji dryfu, ktoś może mi podpowie jak z poziomu pilota ustawić konkretną prędkość dryfowania? Bo jakoś nie ogarniam . Włączam dryf i mogę ustawić tylko prędkość śruby przyciskami góra dół . A chciałbym ustawić konkretną prędkość . Jak w czasie dryfu wcisne tempomat to wtedy wychodzi z dryfu . Coś przegapiłem ?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• 0

+ i - ustawisz prędkość, < i > ustawiasz kierunek.

No chyba nie do końca . Jak wciskam +- to ustawiam prędkość obrotu śruby a nie prędkość.( Może to gdzieś się przestawia i przez przypadek przestawiłem) A to co piszesz o kierunku to jak w czasie dryfu wcisne <> to pauzuje dryf i wchodzi w opcje dodge

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• 0

Jaki silnik do pontonu 360cm? Zastanawiam się nad Powerdrive, lecz kusi również Terrova. Jaką wersję wybrać 45 czy 55 lbs? W przyszłym roku prawdopodobnie będzie przesiadka na laminat w okolicy 450 cm, dodatkowo do obecnego Helixa 9n dojdzie drugi ekran Xplore. 

Jakoś na advance remote mi nie zależy. Nie widzę zaczących zalet (poza wyglądem) względem micro kontrolera i aplikacji. 

Edytowane przez GalaktycznyWojownik

• 0

Jaki silnik do pontonu 360cm? Zastanawiam się nad Powerdrive, lecz kusi również Terrova. Jaką wersję wybrać 45 czy 55 lbs? W przyszłym roku prawdopodobnie będzie przesiadka na laminat w okolicy 450 cm, dodatkowo do obecnego Helixa 9n dojdzie drugi ekran Xplore. 

Jakoś na advance remote mi nie zależy. Nie widzę zaczących zalet (poza wyglądem) względem micro kontrolera i aplikacji. 

Pływam na pontonie 320 z Terrovą 2024, poprzednio była Terrova Ipilot-Link. Ona jest mechanicznie lepsza niż Powerdrive, większa przekładnia, grubsza sztyca.  To są najważniejsze różnice. Kompas powoduje, że silnik mniej nawija przewód na sztycę. Mechanizm składania Powerdrive jest upierdliwy, a w Terrovie to jeden przycisk.  Pilot to tylko akcesorium, zawsze można zmienić... Obecnie różnica w cenie  jest mała pomiędzy tymi silnikami i warto sprawę przemyśleć- tym bardziej, jeśli jest wizja zmiany środka pływającego. 

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 1

• 0

Witam serdecznie,

Nadszedł czas na uzbrojenie mojej łodzi RYDS 485 w silnik "dziobowy" wybór padł na Minn Kota Terrova 80lbs 24V 60" ponieważ łódka z laminatu i kabinką swoje waży .

Pytanie do kolegów:

1. Czy znacie jakieś dobre oferty na ten moment?

2. Czy możecie polecić  jakieś aku i ładowarkę do tego zestawu ? (echosondę mam na sieci 12V, a tu chcę osobną instalację24V)

3. Czy są jakieś róznice miedzy modelami starszymi i nowszymi? ( echo mam Garmina, więc szukam modelu silnika bez przetwornika)

Nadal zgłębiam wiedzę w tym temacie...

z góry dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas!

Edytowane przez bartekm

• 0

Cześć. Od wiosny jestem użytkownikiem silnika Terrova. Nie mogę sobie poradzić z problemem owijania kabla wokół sztycy. Już raz doszło do zerwania śruby ograniczającej zanurzenie sztycy. Wysłane do serwisu, powiedzieli, że wszystko działa. Zmieniałem już montaż kompasu zewnętrznego, specjalnie nie pomogło. CZy ma ktoś wiedzę, jak sobie poradzić z tym problemem?