Skocz do zawartości
  • 0

Silniki dziobowe Minn Kota - Ulterra, Powerdrive, Terrova

mirko filipovic

Pytanie

Witam swoje pytanie kieruje do uzytkowników silnika Minn Kota PowerDrive i-pilot, zamierzam zakupic takowy silniczek wraz z pilotem , {najprawdobodobniej za wielkiej wody - najkorzystniejsza cena} , czy obsluga pilota należy do intuicyjnych , obawiam sie technicznego anglieskiego w instrukcji , dziekuje i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich,

Mam pytanie – czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Kupiłem silnik Minn Kota Terrova i wczoraj miał pierwsze testy na wodzie. Pojawiła się jednak dziwna sytuacja: kiedy śruba wchodzi na obroty większe niż 4, silnik po prostu się rozłącza i przestaje działać.

Dzieje się tak zarówno przy sterowaniu ręcznym, jak i podczas używania funkcji Spot-Lock. Do momentu, gdy potrzebne są obroty do „4”, wszystko działa bez zarzutu. Problem pojawia się dopiero powyżej tej wartości.

Domyślam się, że przyczyna może leżeć w zasilaniu akumulatora, choć sam akumulator jest prawie nowy – LifePo4 100 Ah, użytkowany był dopiero w zeszłym roku z normalnym silnikiem elektrycznym i wszystko działało idealnie. Przez kilka miesięcy stał w garażu i zastanawiam się, czy mógł w tym czasie stracić jakieś parametry. Przed testem był ładowany kilka godzin.

Czy ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć, gdzie szukać przyczyny?

Z góry dziękuję za wszystkie wsk

Jeśli masz bezpiecznik automatyczny, te gówienko z pstryczkiem,  to one najczęściej są przyczyną takiego rozłączania. Podłącz bez bezpiecznika i sprawdź. Ze swojej strony polecam bezpieczniki Midival. Dajesz go w taką oprawkę też od Midival i z głowy. Można całość jeszcze dać w gruby termokurcz, tak żeby oprawka przeszła. 

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-midival-60a-mta-2-sztuki-14778408725

https://allegro.pl/oferta/obudowa-oprawa-oprawka-gniazdo-bezpiecznika-midival-mta-14778579509

• Like 1

• 0

Wracam do tematu  obracanie się kabla wokół silnika. Podniosłem mocowanie silnika. Jakoś niespecjalnie  pomogło co widać na zdjęciu. Nie wiem jak sobie z tym problemem poradzić? Czasem 3-4 godziny popracuje normalnie, by póżniej co 15 minut się zakręcać. Czy może mieć na to wpływ połączenie z Humminbirdem Explorer Megalive2? Zauważyłem, że podczas korzystania z funkcji latarki wskazując miejsce dopłynięcia kursorem silnik potrafi popłynąć w drugą stronę. Czyli latarka jest skierowana na prawą stronę burty, ja chcę podpłynąć 4 metry zaznaczam kursorem miejsce, a łódka oddala się płynąc w przeciwną stronę :-)

• 0

Wracam do tematu  obracanie się kabla wokół silnika. Podniosłem mocowanie silnika. Jakoś niespecjalnie  pomogło co widać na zdjęciu. Nie wiem jak sobie z tym problemem poradzić? Czasem 3-4 godziny popracuje normalnie, by póżniej co 15 minut się zakręcać. Czy może mieć na to wpływ połączenie z Humminbirdem Explorer Megalive2? Zauważyłem, że podczas korzystania z funkcji latarki wskazując miejsce dopłynięcia kursorem silnik potrafi popłynąć w drugą stronę. Czyli latarka jest skierowana na prawą stronę burty, ja chcę podpłynąć 4 metry zaznaczam kursorem miejsce, a łódka oddala się płynąc w przeciwną stronę :-)

jeśli masz kadłub alu- daj krążek pod kompas choćby ze sklejki albo wydruku 3d. Alu nie jest specjalnie czyste-może to oddziaływać na kompas. Wymień knob regulatora głębokości sztycy na zwykłą śrubę z nakrętką -unikniesz zgarniania kabla przez ten duży knob. 

• 0

Jeśli masz bezpiecznik automatyczny, te gówienko z pstryczkiem, to one najczęściej są przyczyną takiego rozłączania. Podłącz bez bezpiecznika i sprawdź. Ze swojej strony polecam bezpieczniki Midival. Dajesz go w taką oprawkę też od Midival i z głowy. Można całość jeszcze dać w gruby termokurcz, tak żeby oprawka przeszła.

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-midival-60a-mta-2-sztuki-14778408725

https://allegro.pl/oferta/obudowa-oprawa-oprawka-gniazdo-bezpiecznika-midival-mta-14778579509

Dzis ponownie nad woda I ta samo silnik na obrotach powyzej 3.5 sie wylacza, dodam ze w domu naladowalem ponownie akumulator , podlaczylem na sucho I wszytko super bylo pod naporem wody silnik sie wylacza, poprosilem kolege aby podpłyną ze swoją terrowa I podłączyliśmy mój akumulator jego silnik dzialal bez zarzutu. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić ?Dodam że dodatkowo na wodzie resetowałem silnik do ustawień fabrycznych i to tez nic dało. Edytowane przez Jar1808

• 0

Masz trzy opcje

1. Coś nie styka w kablach - trzeba by przejrzeć wszystkie połączenia w silniku od akumulatora do główki czy coś nie jest luźne.

2. Maxi nie ma odpowiedniego chłodzenia (błąd montażu w fabryce, radiator w główce nie dolega). Włącza się zabezpieczenie termiczne (ale wtedy trzeba chwilę poczekać, jak działa od razu to nie to).

3. Zwalona płytka w główce.

Czy przedłużałeś przewody? Jeżeli tak, to jakiej grubości użyłeś?

Stawiam raczej na opcję 1. Możesz sprawdzić w podstawie i na górze, czy wszystko wtyki dobrze siedzą, może któryś jest lużny i masz spadek napięcia? Sprawdź w szczególności przewody zasilające , czy są dobrze zaciśnięte, czy pewnie siedzą w w płytce, wpięcie przewodu spiralnego na dole i na górze.

Edytowane przez psulek

• 0

Masz trzy opcje

1. Coś nie styka w kablach - trzeba by przejrzeć wszystkie połączenia w silniku od akumulatora do główki czy coś nie jest luźne.

2. Maxi nie ma odpowiedniego chłodzenia (błąd montażu w fabryce, radiator w główce nie dolega). Włącza się zabezpieczenie termiczne (ale wtedy trzeba chwilę poczekać, jak działa od razu to nie to).

3. Zwalona płytka w główce.

Czy przedłużałeś przewody? Jeżeli tak, to jakiej grubości użyłeś?

Stawiam raczej na opcję 1. Możesz sprawdzić w podstawie i na górze, czy wszystko wtyki dobrze siedzą, może któryś jest lużny i masz spadek napięcia? Sprawdź w szczególności przewody zasilające , czy są dobrze zaciśnięte, czy pewnie siedzą w w płytce, wpięcie przewodu spiralnego na dole i na górze.

Dzięki za podpowiedź.

Na pewno wszystkie kable poodłączałem i sprawdzałem kilkukrotnie, że są dobrze podłączone i styki przy akumulatorze są mocno zaciśnięte.

Co do tej główki i spiralnych kabli, to na razie tego nie ruszam, bo silnik jest nowy i obawiam się, że jak zacznę coś rozbierać, to potem serwis może mi nie uznać gwarancji.

Dlatego będę musiał się skontaktować ze sprzedawcą i wysłać im silnik, żeby zapytać, jak wygląda cała procedura gwarancyjna.

Nie chcę, żeby potem było, że coś sam majstrowałem przy silniku i przez to straciłem gwarancję

Edytowane przez Jar1808

• 0

Dolny moduł można sprawdzić bez utraty gwarancji. Zdejmujesz boczki, panel z przyciskami siedzi na takie dwa języczki co zaczepiają się w profil aluminiowy, wystarczy lekko je wcisnąć z obu stron i panel wychodzi, masz dostęp do całej dolnej płytki. A reszta to już jak dogadasz się że sprzedającym.

• 0

Będę montował Terranovę.

Mam pytanie o montaż kompasu :

Czy montujecie go na zewnątrz czy też w jakiś sposób chowacie go przed deszczem ?

Czy która burta ma znaczenie ?

Jaka odległość od silnika jest najbardziej odpowiednia?

ps . Otwarcie kartonu jutro zatem instrukcji jeszcze nie widziałem;)

• 0

Będę montował Terranovę.

Mam pytanie o montaż kompasu :

Czy montujecie go na zewnątrz czy też w jakiś sposób chowacie go przed deszczem ?

Czy która burta ma znaczenie ?

Jaka odległość od silnika jest najbardziej odpowiednia?

ps . Otwarcie kartonu jutro zatem instrukcji jeszcze nie widziałem;)

on jest szczelny, burta bez znaczenia, odległość od silnika 40cm ale od kabli prądowych też to odsuń, masz kadłub alu- daj krążek z wydruku 3d pod kompas, bo aluminium może być z dodatkami a magnetometr tego nie lubi. Napięcie 12V, niszczące jest już 14V  z tego co wyczytałęm gdześ, także mocniejsze instalacje odpdają. Instrukcje wklejałem niedawno tutaj. 

• 0

on jest szczelny, burta bez znaczenia, odległość od silnika 40cm ale od kabli prądowych też to odsuń, masz kadłub alu- daj krążek z wydruku 3d pod kompas, bo aluminium może być z dodatkami a magnetometr tego nie lubi. Napięcie 12V, niszczące jest już 14V z tego co wyczytałęm gdześ, także mocniejsze instalacje odpdają. Instrukcje wklejałem niedawno tutaj.

Maćku bardzo dziękuję ????

• 0

. Napięcie 12V, niszczące jest już 14V z tego co wyczytałęm gdześ, także mocniejsze instalacje odpdają. Instrukcje wklejałem niedawno tutaj.

Na pewno nie. Mam podpiętę pod instalację silnika i większość czasu jest 14,4V. Działa tak już kilka lat.

EDIT: doczytałem -16V to maksimum

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Panowie co robie nie tak, że power drive na kotwicy zawsze ustawia się w jednym kierunku? Obojętnie w którym kierunku bym płynął to zawsze po włączeniu kotwicy mnie okreci do tego samego położenia

Jak dokładnie, to model?