janusz.walaszewski Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 W niedzielę 10 marca odbyły się na Parsęcie zawody; XXIV Memoriał Wiktora Wierzbickiego informacje w linku; http://www.pzw.org.pl/1479//wiadomosci/58420/60/wyniki_memor ialu_wiktora_wierzbickiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 W niedzielę 10 marca odbyły się na Parsęcie zawody; XXIV Memoriał Wiktora Wierzbickiego informacje w linku; http://www.pzw.org.pl/1479//wiadomosci/58420/60/wyniki_memor ialu_wiktora_wierzbickiego czy ktoś wie o co chodzi z historią trzeciej troci w kategorii C&R? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wygląda na to że historia pierwszej w w głównej kategorii może być jeszcze ciekawsza ... Ciekawy wątek na forsie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Sprawa pierwszej troci na zawodach im .Wierzbickiego to już przeszłoć- ale dziwi mnie że brak inforacji że padają na Parsęcię piekne srebrniaki a na forum o tym cisza. Koledzy nie ma czego sie wstydzić to nie psrtągi albo wędkarz albo kłusol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 kontynuacja klimatów rodzinnych w wątku Nasze pociechy w dziale Cafe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Trocie na Bornholmie brały na niewielkie muszki-przed tygodniem! - pozdrawiam, kardi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Super @kardi - co to za kijek i linka. Młynek Nautilus chyba NV. Może coś więcej o samym połowie i muszce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 . Ta-nieco mniejsza ryba wspaniale wzięła tuż po świcie-byłem sam,a więc kolejne zdjęcie w podbieraku.Pozostałe fotografie zawdzięczam sprawdzonym towarzyszom moich wypraw-Grzegorzowi i Krzysztofowi-doskonałym muszkarzom z Poznania.Ryby zostały uwolnione.Sprzęt to Winston b3x -9 stóp,linka Cortland z intermedialną końcówką,a kołowrotek Nautilius nv-cały zestaw AFTM 8.Pozdrawiam i dziękuję za życzliwe zaiteresowanie-jest jeszcze kilka istotnych szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 No to nie daj się prosić.. Proszę. Ładne łowienie! PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 . Witam!Trocie reagowały doskonale na niewielką-haczyk nr8-ubogą muszkę zbliżoną nieco w budowie do kiełża.Hak nie jest jednak wygarbiony co zapewnia pewniejsze zacięcie.To mustad,o symbolach nic powiedzieć nie mogę bowiem pochodzi z zapasów sprzed nastu lat.Grzbiet z nietypowego materialu-to materiał orvisa do owijania haków i imitacji tulowi w kolorze miodowym i co ważniejsze dużej przejrzystości.Tu użyty tylko jako pasmo zamiast typowej folii.Jeżynka to rudawy kogut,przewiązka-cienki drut.Ogonek-parę włókien lekko błyszczącego włókna.To wszystko-muszka jest lekka.Zdjęcie przedstawia TEN egzemplarz na który zlowiłem 5 troci,tak więc ze względów oczywistych nie trafi już do wody pozostając wzorem na przyszlość.Co do linek to zamiennie stosowalem Cortland Precision WF8F/I 15'ghost tip-z krótkim-ok 1 m przyponem z fluorokarbonu 0,28.Nieżle sprawdził się także WF 8F SA-mastery series-ten uzupełnilem lekko tonącym plecionym przyponem konicznym od Mundka o dł.ok 1,8 m i końcowym ocinkiem ok 50 cm fluorokarbonu.Kolowrotek Nautilus NV8/9,a wędka 4 częsciowy 9 stopowy Winston B3x.Ryby żerowały na granicy morszczynu,na głębokości już od 1 metra.Najlepiej brały o świcie,przejrzystość wody fenomenalna.To było bardziej łowienie na nimfę niż streamera-prowadzenie powolne pomiędzy kamieniami.Inne istotne elementy wyposażenia-kij do brodzenia na smyczy,duży podbierak i koszyczek na linkę(Orvis)Było zimno-ok 5 st,a wiec wędkowałem w neoprenach.Okulary polaryzacyjne-w moim przypadku dwuogniskowe-plus 2,5 na dole szkiel-pozwalały na szybką zmianę muszek i inspekcję zestawu(to bardzo ważne).Rzuty-double haul nie są tak proste jak na trawie.Wiatr,wiatr,wiatr-co dziwne nie wpływal na ograniczenie brań,lecz wpływał na odleglość i precyzję rzutu. Konkluzje-warto cwiczyć rzutu pod wiatr,muszka może być lekka i niepozorna,łowić należy jak najwcześniej.Wraz Grzesiem i Krzysztofem- autorem zdjęcia holu- zlowiliśmy w trakcie tej wyprawy wiele troci ,wcześniej także metodą spirolino.Spośród 12 moich 10 odzyskalo wolność.pzdr-kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Kardi..dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Bardzo precyzyjny opis , dostrzegam tez duzo ciepla w tym smyczeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Komentujacym kolegom dziękuję-ciepło w tym smyczeniukomplementem wiekszym niż z pozoru wygląda.Największą rybę złowiłem w czasie porannej samotnej wyprawy lądujac ją na wysokie nabrzeże po długim holu.Gruby,żerujacy kelt miał ponad 80 cm,niestety fotografie nie kwalfikują sie do umieszczenia ze wzgledu na surowe-w pełni akceptowalne -wymogi forum.Ryba leżała przez chwilę na kamieniach bo o trawę-popatrzcie sami-nie jest tam łatwo Moi koledzy płyną tam znów,więc czegoś nowego sie dowiemy.pzdr-Bugajski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 bo....samotne wyprawy sa esencja ...chociaz maja troche minusow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Dzisiaj odpuściłem pstrążkom bo odcinek, na którym ostatnio łowiłem ma nie więcej jak 1200m. Więc postanowiłem wprowadzić małą kwarantannę i nie kłuć ich przez jakiś czas. Pogoda też się mocno zmieniła od wczoraj, zrobiło się zimno i wietrznie. Ale nie usiedziałem w domu i pojechałem, tym razem na Parsętę. W sumie było nieciekawie, jak już wspomniałem, zimno i wietrznie. Mimo to, miałem kontakt z rybą i to nie byle jaką. Na jednej z miejscówek, po rzucie woblerem, mam branie. Potężne targnięcie i natychmiastowy odjazd na kilkanaście metrów, myślę dobrze jest. Niestety, po kilku solidnych bujnięciach ryba się wypina, szkoda, że jej nie zobaczyłem. Sądząc po braniu i miejscu gdzie nastąpiło, obstawiam srebro i to konkretne, no cóż nie zawsze się udaje, ale i tak warto było poczuć tą adrenalinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubyzwierz Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Kardi, piękne trocie Na Bornholmie byłem rok temu, ale wówczas nie miałem pojęcia o łowieniu morskich trotek... Poniżej fotka troci złowionej na tegorocznej wyprawie na wyspę Langeland w Danii. Zainteresowanych zapraszam na moją stronkę, jest tam szerszy opis z wyprawy. Być może ktoś skorzysta z garstki zamieszczonych informacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 . Ladna troć GRUBYZWIERZU-nie znam wyspy o której wspomniałes i szkoda,ze będąc na Bornholmie nie połowiłes ,ale pewnie w przyszłym roku...Ja odwiedzam tę wyspę od lat i zapłaciłem chyba frycowe,choć brania tam są zależne od wielu-także całkowicie od nas niezaleznych - okoliczności.Ta troć złowiona została także na muszkę w 2006 roku,ale przy pomocy spidolino.Brały daleko od brzegu,a wtedy łatwiej użyć multiplikatora i wędki castingowej.Odległości oszałamiające,a brania fantastyczne choć klasyczna muszka to zawsze toppzdr.kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 ehhhhh... pobrykał by człowiek troche po słonej wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Gdzieł łowiliscie,jakby Miedzyzdroje?Napisz cos o efektach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Na forsie pokazali troć 94 cm 9,30 kg z Parsęty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Na forsie pokazali troć 94 cm 9,30 kg z Parsęty!!! I co w związku z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 w Darłowie na przepławce wyjeli rybe ok 80 cm cyknąłem zdjęcie ale zdaleka jak na zamku byłem. Widocznie nie wszystkie ryby wchodzą do przepławki Gadałem z jakims tubylcem i mowił ze pomimo przepławki ryby lubią pchac się pod zaporę elektrowni. I stamtąd wyjęto rybę ma nadzieję ze wypuszczona powyzej tamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Na forsie pokazali troć 94 cm 9,30 kg z Parsęty!!! I co w związku z tym?Sporo do ogryzienia.Mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Na forsie pokazali troć 94 cm 9,30 kg z Parsęty!!! I co w związku z tym?Sporo do ogryzienia.Mniam. Kijem bym jej nawet nie tknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Chciałem pokazać, żę w Parsętę weszły trocie.Z ogryzieniem to był dowcip. Wolno się śmiać.A w ogóle o co Ci się rozchodzi?Złów, choćby dwa razy mniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi