Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Belona jak wchodzi w Zatoke to jest wszędzie i można łowić z brzegu i z łodzi. Pewnie sa lepsze i gorsze miejsca ale ja łowiłem je dwa razy, tylko z brzegu i za każdym razem łowiłem od kilku do kilkunastu ryb. Trzeba jechać i łowić a nie o wszystko pytać. Ok 20 maja zawsze jest w Zatoce, założyć wąską wahadłówkę najlepiej zamkerówke jak ktoś ma i sukces murowany :).

a gdzie na zatoce jeśli można wiedzieć? z łodzi czy z brzegu ? z góry dziękuję 

Mieszkasz w Redzie i oczekujesz od innych informacji na temat łowienia belony?

No, ale może ktoś ze Śląska lub Małopolski ulituje się i udzieli ci kilku rad :D

Poza dwiema powyższymi, od kolegów z Mazowsza i Pogórza.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Łowiłem od Kuźnic po Hel, tylko z brzegu ( jak zobaczyłem ten "tłum" ;) na łodziach stwierdziłem , że wolę samotność :)

Z brzegu kij ponad 3m ( ja miałem 3,2m ) , kołowrotek 3000-4000 , żyłka 0,22 lub peletka 0,10-0,12 wystarczy...

Przynęty w granicach 20-25 gr, raczej blachy ( mnie się wobki nie sprawdziły ), kolor od srebra, po zieleń

Szukaj tzw. " lamparciego dna" , i nie koniecznie im dalej w wodę tym lepiej , miałem dzień że stałem w wodzie po kolana i łowiłem :)

Spodniobuty warto mieć , chociaż woda w Zatoce dużo cieplejsza niż w Bałytku ;D

W przyszłym tygodniu będę w Pucki, spróbuję z drugiej strony, dam znać

Polecam piękna , silna i waleczna ryba ;)

I nie przejmujcie się spadkami , to normalne :D

• Like 1

Mieszkasz w Redzie i oczekujesz od innych informacji na temat łowienia belony?

No, ale może ktoś ze Śląska lub Małopolski ulituje się i udzieli ci kilku rad :D

Poza dwiema powyższymi, od kolegów z Mazowsza i Pogórza.

ja byś przeczytał wszystkie moje posty to byś wiedział że jestem POCZĄTKUJĄCY a pytam osób z doświadczeniem o kilka rad a to że mieszkam w Redzie nie znaczy że jestem doświadczonym wędkarzem a gdybym miał więcej czasu pojechałbym i zobaczył obadał łowiska Pozdrawiam 

ja byś przeczytał wszystkie moje posty to byś wiedział że jestem POCZĄTKUJĄCY a pytam osób z doświadczeniem o kilka rad a to że mieszkam w Redzie nie znaczy że jestem doświadczonym wędkarzem a gdybym miał więcej czasu pojechałbym i zobaczył obadał łowiska Pozdrawiam 

Z wędkarstwem to podobnie jak z kobietami, można pytać "doświadczonych", można oglądać w internecie, ale dopóki sam nie spróbujesz to nie doświadczysz istoty tematu  ;) .

• Like 6

A w Stegnie da radę gdzieś złowić belone?

Cześć, to mój pierwszy powitalny post na tym forum.

Odpowiadając koledze - na mierzei wędkuję od kilku lat, głównie na początku czerwca w KR i KM. W Stegnie na 100% znajdziesz belony. Najważniejsze w tej zabawie są okulary polaryzacyjne, dzięki którym ich miejsca namierzysz. Połamania.

Dziś Jastarnia. Wypłynięcie przed 6 rano, powrót ok. 14.00. 74 belony na dwóch. Szyper też łowił, ale i musiał sterować więc tylko 21 szt. Pod "Prezydentem" na płyciznach jeszcze ich nie ma, brały w odległości 400 , 600 m od brzegu. Ale ławice chodzą wielkie. Jak się na nie trafi to można złowić 10- 15 szt. w ciągu kwadransa.

Cześć, to mój pierwszy powitalny post na tym forum.

Odpowiadając koledze - na mierzei wędkuję od kilku lat, głównie na początku czerwca w KR i KM. W Stegnie na 100% znajdziesz belony. Najważniejsze w tej zabawie są okulary polaryzacyjne, dzięki którym ich miejsca namierzysz. Połamania.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Okulary posiadam więc zapewne coś uda mi się namierzyć.

Cześć,

Chcieliśmy wybrać się na weekend bożego ciała nad morze na belonę.

Jestem z Poznania i zamysł był kierunek Chłopy. Czy jest tam szansa na belonę? Jeśli nie to gdzie proponujecie się wybrać?

Rok temu pojechaliśmy na Rozewie i niestety byliśmy za szybko....

My szukamy miejsca z brzegu w spodniobutach - coś oprócz zatoki? 

Może Augustyna Wam podpowie...Wpisz w wyszukiwarce; Augustyna temperatura wody w zatoce. Jedynie w kole Świnoujścia temp. jest ok.

Edytowane przez P@WEŁ