ciechanR Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Troszkę nie na temat ale przed wyjazdem ciągle w pracy i nie mam kiedy doczytać. W nocy chętnie usiądę z surfcastem. Powiedzcie mi proszę ile haczyków może mieć zestaw końcowy na morzu. Jeden czy dwa? Pytam bo chciałbym dziś wszystko zakupić a u mnie w wędkarskim raczej mi nie pomogą. Myślę o fladrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Na flądry możesz mieć 2 haki. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 6 lipca 2015 r. § 5. 1. Połowy prowadzi się wędką o długości wędziska nie mniejszej niż 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną: 2. Przy prowadzeniu połowów płastug lub śledzi dopuszcza się zakończenie linki, o której mowa w ust. 1: 2) przyponami, z których każdy jest wyposażony w haczyk o jednym ostrzu, którego rozwarcie nie przekracza 10 mm – przy połowach płastug; A żeby było też o belonach to wstawię limity, niektórym się przyda:§ 11. Ilość ryb, którą może wyłowić i zatrzymać osoba fizyczna prowadząca połowy w ciągu doby, wynosi nie więcej niż:1) 2 sztuki łącznie – w przypadku łososia (Salmo salar) i troci (Salmo trutta m. trutta);2) 2 sztuki – w przypadku węgorza (Anguilla anguilla);3) 6 sztuk łącznie – w przypadku sandacza (Sander lucioperca) i szczupaka (Esox lucius);4) 5 sztuk – w przypadku lina (Tinca tinca);5) 10 sztuk – w przypadku belony (Belone belone);6)6) 14 sztuk – w przypadku dorsza (Gadus morhua), z wyłączeniem połowów prowadzonych na podstawie pozwolenia wydanego na podstawie art. 90 ust. 1 pkt 1 ustawy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 1 i 2 rozporządzenia Rady (UE) 2016/1903 z dnia 28 października 2016 r. ustalającego uprawnienia do połowów na 2017 rok dla niektórych stad ryb i grup stad ryb w Morzu Bałtyckim oraz zmieniającego rozporządzenie (UE) 2016/72 (Dz. Urz. UE L 295 z 29.10.2016, str. 1, z późn. zm.7)); 7) 10 sztuk – w przypadku leszcza (Abramis brama);8) 10 kg – w przypadku śledzia (Clupea harengus);9) 6 kg – w przypadku okonia (Perca fluviatilis); 10)10 kg łącznie – w przypadku gatunków ryb innych niż wymienione w pkt 1–9, z wyłączeniem pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) i babki byczej (Neogobius melanostomus), które można wyłowić i zatrzymać bez ograniczeń Edytowane 16 Maja 2019 przez Okonhel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Dwa haki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek6299 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 A ostatnio ktoś mi mówił że można tylko 5 belon zabrać. Jak połowy czy wogóle ktoś łowi pogoda zbytnio nie dopisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechanR Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Dzięki serdeczne. W weekend pochwalę się wynikami lub ich brakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 A ostatnio ktoś mi mówił że można tylko 5 belon zabrać. Jak połowy czy wogóle ktoś łowi pogoda zbytnio nie dopisuje? No nie wiem czy te 5 nawet bym zabrał ,belona kulinarnie nie trafiła do mnie. Ale pod względem holu i waleczności to 11 na 10 punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 No nie wiem czy te 5 nawet bym zabrał ,belona kulinarnie nie trafiła do mnie. Ale pod względem holu i waleczności to 11 na 10 punktów.Najlepiej na lekkim zestawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Panowie jak warunki???Mocno wieje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 W okolicach Gdańska przez cały tydzień bardzo ciężkie warunki. Wiatr od strony wody i wysoka fala. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Jutro siada a w sobotę już całkiem spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Niedziela, niedziela będzie nasza... lalala Edytowane 16 Maja 2019 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek6299 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Jutro siada a w sobotę już całkiem spoko.Tylko że pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Tylko że pada Jeśli ktoś pyta o pogodę nad morzem to domyślnie chodzi o wiatr, reszta jest mniej istotna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Trzeba być twardym nie miętkim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Tylko że pada Bardziej będziesz mokry od fal niż od tego deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek6299 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 W deszczu można łowić czy jest sens? Jestem początkującym w sprawie belony dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek6299 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Źbiku ale czy jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janhusarz88 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Panowie nigdy nie lowilem belon, bo i nie moj rejon ale moze bede niedlugo nad morzem i bedzie okazja i pytanie na jakie przynety/sprzet je lowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Źbiku ale czy jest sens?Lepszy ...owy dzień na rybach niż najbardziej udany dzień w pracy Edytowane 17 Maja 2019 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tłdk Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Kolego @Marek6299 oczywiście, że można i to równie skutecznie kiedy pada deszcz, więc jest sens???? Sprzęt kolego @Janhusarz88 taki sam jak na troć w morzu. Przynęty również używam te same z tym, że prowadzę nieco szybciej ( czasem nawet sporo szybciej) z kilkusekundowymi przerwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tłdk Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Z tym akurat, nie sposób się nie zgodzić???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Panowie nigdy nie lowilem belon, bo i nie moj rejon ale moze bede niedlugo nad morzem i bedzie okazja i pytanie na jakie przynety/sprzet je lowicie?Pamiętaj, ze ta ryba przebywa u wybrzeży sezonowo i najlepszy okres to właśnie maj. Potem ryby znikają j złowienie jej jest już znacznie utrudnione. Ja jestem początkujących beloniarzem. Sprzęt to żadna filozofia, może być typowy zestaw boleniowy. Kij 270-300cm do 30g, kołowrotkiem 3000-4000. Ja używam plecionki 0.10. Przynęty to smukłe blaszki w gramaturach 14-24g, ja używam takie Rzuty ile fabryka dała, prowadzenie pod powierzchnia z częstymi przerwami sekunda, dwie. Brania zazwyczaj w opadzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Od siebie dodać mogę jedynie, że czasami warto sięgnąć dna. Niemal wszystkie, tegoroczne belony złowiłem przy poderwaniu blaszki z dna. Tak "po trociowemu". Żadna, z tych właśnie, nie była krótsza, niż 72 cm. Te z powierzchni, łowione tradycyjnie, nie przekraczały dług. 66 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi