Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Lepsze spodniobuty...

Wczoraj wchodziliśmy prawie po pachy aby sięgnąć ryby.Co nie znaczy,że nie trafiały się bliżej.Jednak daleko stały duże osobniki i padło wczoraj kilka pięknych Belon.

Molo po prawej stronie a dokładnie to staliśmy pomiędzy 4tą i 5tą latarnią w linni prostej licząc od czoła mola.(zerknij na Google Earth)

W woderach nie podejdziesz...

Edytowane przez Loco

Koledzy a jakiej wielkosci kotwiczki uzywacie boleniowe roz. 8-6 wystarcza ?

"6" z dodatkowymi kółkami łącznikowymi...Niestety sporo ludzi nadal łowi na "dozbrojki" raniąc ryby.Nie wytłumaczysz takim...

Moje sprawdzone "bliźnięta"... 14g

post-61726-0-76329400-1558528282_thumb.jpg

Edytowane przez Loco

"6" z dodatkowymi kółkami łącznikowymi...Niestety sporo ludzi nadal łowi na "dozbrojki" raniąc ryby.Nie wytłumaczysz takim...

Moje sprawdzone "bliźnięta"... 14g

attachicon.gif DSC07521.JPG

Ja przetestuje zamiast  kilku kółek łącznikowych agrawki z krętlikami i do tego kotwa, powinno też być oki.

Odnośnie wagi błystek mam wszystko około 24 gram przygotowane nie będzie za cieżko?, czy zabrać lepiej też kilka 14 gr ?

Edytowane przez qmichalq

Ale co byś chciał im wytłumaczyć? Podejrzewam ze doskonale wiedza co robią i maja swój powód ;)

Słownie nic bo szkoda mi czasu na czcze gadanie,ale stojąc pośród takich i holując ryby naiwnie sądzę,że uchwycą to,że można bez "dopalaczy" w 90% przypadków wciąć rybę w pysk i utrzymać na kiju...

Nie dostrzegają nawet tego,że po każdym niemal rzucie muszą się wspomóc "kur.ą" puszczoną w eter ściągając zielsko nie z jednej ale z dwóch kotwic...

Michał...Ja akurat używam mniejszych i pomimo niższej wagi są bardzo lotne dodatkowo na cieniutkiej żyłce (bodajże 0.20mm) Poza tym  jak wspomniałem wchodzę dalej i ryby są w zasięgu rzutu.

Ogólnie to przynęty w okolicach 20g z tego co widzę.24g nie zrobi różnicy.

Edytowane przez Loco

Słownie nic bo szkoda mi czasu na czcze gadanie,ale stojąc pośród takich i holując ryby naiwnie sądzę,że uchwycą to,że można bez "dopalaczy" w 90% przypadków wciąć rybę w pysk i utrzymać na kiju...

Nie dostrzegają nawet tego,że po każdym niemal rzucie muszą się wspomóc "kur.ą" puszczoną w eter ściągając zielsko nie z jednej ale z dwóch kotwic...

Michał...Ja akurat używam mniejszych i pomimo niższej wagi są bardzo lotne dodatkowo na cieniutkiej żyłce (bodajże 0.20mm) Poza tym  jak wspomniałem wchodzę dalej i ryby są w zasięgu rzutu.

Ogólnie to przynęty w okolicach 20g z tego co widzę.24g nie zrobi różnicy.

dzięki za info, mam nadzieje chociaż na jakieś branie jutro po południu jak dojadę

Włóczka sprawdza się o wiele lepiej niż kotwica jeśli chodzi o ilość spadów. W Dani są bardzo popularne, sprzedają je w sklepach wędkarskich. Ja nie stosuje że względu na to że nie ma szans wyjąć w ten sposób troci, która jest u mnie częstym przyłowem. Wole stracić sporo belon podczas holu niż jedną troć. Używam w niektórych przynętach pojedynczego haka i odnoszę wrażenie że mam mniej zaciętych brań, ale za to ryby, które uda się zaciąć o wiele rzadziej spadają podczas holu.

• Like 1

Mój ojciec z 10lat temu przywiózł z Danii taka wloczke i mówił że tam tylko tak łowia. Niestety jeszcze nie próbowałem ale jak uda się pojechać na pewno spróbuję. Spadow może być mniej i na pewno ryby będę niepoorane od kotwic. Niestety pogoda słaba nad Bałtykiem i nie wiem czy się uda pojechać.

Edytowane przez wujek

Dziś w Orłowie popołudniu tak niemrawo. Koledzy bliżej molo łowili ale widziałem, ze dość drobne. Ja byłem trochę dalej w kierunku Sopotu i znacznie mniej bran. W 2h wyjalem 7szt, z czego jedna bardzo fajna pod 80cm. Do tego z 5-6 spadów przy holu. Samych pustych bran mało. W wodzie jest trochę syfu, glonów i wodorostów, stad trochę utrudniają łowienie, no ale coś tam się działo. Nie mniej pora odstawić beloniowanie i wrócić do pstrągów ;)

Edytowane przez Żbiku

Mam kilka pytań. Wybieram się na początku czerwca do miejscowości Dębki. Planuję poszukać belon i okoni. Nie wiem jak wygląda tam samo morze, linia brzegowa i czy jest dostępny jakiś port. Nigdy nie wędkowałem w morzu. Jak wygląda sprawa opłat? Czy w Dębkach są jakieś miejsca w których wędkować nie można? Czy można liczyć, że faktycznie coś tam w tej miejscowości połowie?  Z góry dzięki za odpowiedzi.

• Like 1