Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Bo się wytrze i znika. W zeszłym roku na początku czerwca nie miałem już żadnej na 2 wypady. Pamietam, ze spotkałem wtedy kolegę, który w tym dniu był kilka godzin i miał 3 brania i złowił jedna sztukę.

Nie twierdze, ze nie złowisz ale będzie ich już znacznie znacznie mniej, będą rozproszone i trzeba będzie ich usilnie szukać.

W okresie tarła belona koncertuję się w pobliżu brzegu, w pozostałych okresach, aż do pierwszego dużego jesiennego sztormu nadal występuje w naszych okolicach, choć głownie na otwartym morzu. Potem prawdopodobnie ucieka z Bałtyku na M. Północne i wraca dopiero w okresie tarła. Jednak przy odrobinie determinacji można liczyć na regularny, choć nie częsty jej połów w strefie brzegowej naszego morza przez całe lato. Trochę jak z trocią w zimie ;)

Czyli będąc od 8 do 14 czerwca mogę zapomnieć o wynikach jeśli chodzi o belonę? Ryby wtedy prawdopodobnie już w zasięgu rzutu nie będzie? Dodam tylko raz jeszcze, że będę w miejscowości Dębki.

Na Środkowym Wybrzeżu na plażach SPN cały czerwiec i lipiec można było liczyć na belony.

Oczywiście nie były to już tak spektakularne połowy jak w maju, ale chyba bardziej satysfakcjonujące i jak Kolega wyżej wspomniał, bardziej przypominały polowanie na troć z plaży.

Taktyka do dalekie i długie brodzenie po drugiej rewie, belony żerowały w małych ławicach, po kilka sztuk, pomiędzy drugą a trzecią rewą.

Przynętę prowadziłem w górnej strefie wody, z tym że dla mnie w tym okresie to była taka odskocznia od surfcastingu. Gdy nic się działo a zauważyłem na powierzchni wody obecność belon, odstawiałem wędki surfcastingowe, chwytałem spinning i wchodziłem do wody.

Dobra pogoda to kilka ciepłych, słonecznych dni, z lekkim wietrzykiem i lekkim falowaniem.

Warto do pudełka wrzucić jakąś mniejszą i cięższą wahadłówkę lub pilkerka czy woblera, przy dnie można ładnego okonia trafić.

• Like 1

Czyli będąc od 8 do 14 czerwca mogę zapomnieć o wynikach jeśli chodzi o belonę? Ryby wtedy prawdopodobnie już w zasięgu rzutu nie będzie? Dodam tylko raz jeszcze, że będę w miejscowości Dębki.

Belona jest w zatoce zazwyczaj do października choć nie łatwo regularnie łowić ją z brzegu. Jeśli chcesz ją złowić na początku czerwca to raczej proponuję zatokę w okolicach Helu i na głębszej wodzie - na płytkiej o tej porze raczej jej nie znajdziesz, prędzej z łodzi, chyba że wiosna jest zimna i woda się nie nagrzała. 

Edytowane przez Okonhel