marek6299 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Dlaczego za późno ? Dzisiaj brań żadnych ale dookoła pełno belon pływa dosłownie 2-5 metrów wkoło mnie i żadnych brań. Czy ona jeszcze się trze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Bo się wytrze i znika. W zeszłym roku na początku czerwca nie miałem już żadnej na 2 wypady. Pamietam, ze spotkałem wtedy kolegę, który w tym dniu był kilka godzin i miał 3 brania i złowił jedna sztukę. Nie twierdze, ze nie złowisz ale będzie ich już znacznie znacznie mniej, będą rozproszone i trzeba będzie ich usilnie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Ja dzis zlapalem pierwsze w zyciu belony 5 udalo sie wycholowac sporo wiecej spadlo i pod nogami przeplynela chyba troc okolo 80 cm, jak w oceanarium Lowilem w Orlowie kolo molo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 W Rozewiu też dziś ładnie, ja miałem 2szt, mój ojciec 6szt i mnóstwo spadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 o tej porze roku zostaną jeszcze wędzone. druga tura belony we wrześniu na zatoce jak co roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Czyli będąc od 8 do 14 czerwca mogę zapomnieć o wynikach jeśli chodzi o belonę? Ryby wtedy prawdopodobnie już w zasięgu rzutu nie będzie? Dodam tylko raz jeszcze, że będę w miejscowości Dębki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 raczej marne szanse ale nadzieja zawsze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 W okresie tarła belona koncertuję się w pobliżu brzegu, w pozostałych okresach, aż do pierwszego dużego jesiennego sztormu nadal występuje w naszych okolicach, choć głownie na otwartym morzu. Potem prawdopodobnie ucieka z Bałtyku na M. Północne i wraca dopiero w okresie tarła. Jednak przy odrobinie determinacji można liczyć na regularny, choć nie częsty jej połów w strefie brzegowej naszego morza przez całe lato. Trochę jak z trocią w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Jest więc nadzieja! Zaopatrzyłem się we włóczki zamiast kotwiczek. Teraz jeszcze garść dalekosiężnych przynęt i będziemy walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Czyli będąc od 8 do 14 czerwca mogę zapomnieć o wynikach jeśli chodzi o belonę? Ryby wtedy prawdopodobnie już w zasięgu rzutu nie będzie? Dodam tylko raz jeszcze, że będę w miejscowości Dębki. Na Środkowym Wybrzeżu na plażach SPN cały czerwiec i lipiec można było liczyć na belony.Oczywiście nie były to już tak spektakularne połowy jak w maju, ale chyba bardziej satysfakcjonujące i jak Kolega wyżej wspomniał, bardziej przypominały polowanie na troć z plaży.Taktyka do dalekie i długie brodzenie po drugiej rewie, belony żerowały w małych ławicach, po kilka sztuk, pomiędzy drugą a trzecią rewą.Przynętę prowadziłem w górnej strefie wody, z tym że dla mnie w tym okresie to była taka odskocznia od surfcastingu. Gdy nic się działo a zauważyłem na powierzchni wody obecność belon, odstawiałem wędki surfcastingowe, chwytałem spinning i wchodziłem do wody.Dobra pogoda to kilka ciepłych, słonecznych dni, z lekkim wietrzykiem i lekkim falowaniem.Warto do pudełka wrzucić jakąś mniejszą i cięższą wahadłówkę lub pilkerka czy woblera, przy dnie można ładnego okonia trafić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Czyli będąc od 8 do 14 czerwca mogę zapomnieć o wynikach jeśli chodzi o belonę? Ryby wtedy prawdopodobnie już w zasięgu rzutu nie będzie? Dodam tylko raz jeszcze, że będę w miejscowości Dębki.Belona jest w zatoce zazwyczaj do października choć nie łatwo regularnie łowić ją z brzegu. Jeśli chcesz ją złowić na początku czerwca to raczej proponuję zatokę w okolicach Helu i na głębszej wodzie - na płytkiej o tej porze raczej jej nie znajdziesz, prędzej z łodzi, chyba że wiosna jest zimna i woda się nie nagrzała. Edytowane 24 Maja 2019 przez Okonhel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Szukaj, nie poddawaj się... Belona to piękna i silna ryba... Polecam z całego serca... Teraz wróciłem z Jastarni... W przyszłym roku też pojadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śruba1987 Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Ale gryzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) To może nie najszczęśliwszy temat do tego typu pytań, ale spytam się. Lepszy fluorocarbon czy może wolfram ? Jutro jadę po raz pierwszy na belonę. Cel: Orłowo. Edytowane 25 Maja 2019 przez Bartek_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Żyłka bez żadnych przyponów - belona i tak jej nie przegryzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Jak masz plecionke , to daj fluo...Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Jutro w Gdyni mogą być ciężkie warunki.Będzie dość silnie wiało. Edytowane 25 Maja 2019 przez Gadget Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Z okolic Rzucewa na Abu Toby 20g 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śruba1987 Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Fluo my jesteśmy od piątku najlepiej biorą rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Bociany są fajnie...i silne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 10 zł za 4 szt na Helu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Koledzy, czy w tym tygodniu będzie jeszcze szansa na belony w Zatoce? No i czy w tą pogodę będą gryzły? Mam ponad 15 km do plaży i nie chciał bym jechać na darmo... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Ty lepiej szykuj wątrobę na wieczór z piątku na niedzielę...Kataklizm nadciąga nad morze i masz się pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Koledzy, czy w tym tygodniu będzie jeszcze szansa na belony w Zatoce? No i czy w tą pogodę będą gryzły? Mam ponad 15 km do plaży i nie chciał bym jechać na darmo... Gryźć gryzą, pytanie czy ze swoją muchołapką porzucasz „muszkie” przy takim wietrzysku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 W sobotę i niedzielę łącznie 9 sztuk. Brały w Orłowie z rana potem słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi