Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Na rybach trudno o zasady i każdy ma jakieś swoje doświadczenia. Wybrałbym się rano i zawinął ok. 11.00 bo w moim łowisko o tej porze robiły sobie wyraźnie  "odpoczynek". Druga tura tak po 16.00.

Oczywiście w międzyczasie też są brania a inni koledzy mogą mieć inne doświadczenia, zależne nie tylko od specyfiki łowiska, sposobu łowienia czy pogody.  

Wielu wędkarzy łowi wtedy kiedy może (mają czas, nie są w pracy itp) nie oglądając się na słońce, wiatr czy fale i też łowią ryby.

Edytowane przez Okonhel
  • Like 3

Hej. Ja byłem wczoraj. Kilkadziesięt belon na trzy wędki wyjęliśmy. Połów z łodzi, dwóch dorosłych troje dzieciaków. Bardziej chodziło o zabawę dla młodych niż wykręcanie wyniku. Kręciliśmy się w okolicach Dziwnowa i Dzwinówka. Z brzegu też wędkarze byli. Widziałem, że tylko łowiący na Surfcasting? łowił belony.

Pierwsze łapanie na spina w morzu i wiem, że co roku będe wracać :D .

post-62887-0-00568500-1590148756_thumb.jpg

Wschód słońca nad morzem, uderzające fale i kombinowanie jak tu przechytrzyć nasze mikro marliny, super sprawa. 

Polecam każdemu, kto lubi aktywne łapanie. 

post-62887-0-09355000-1590149124_thumb.jpeg

A co do brań to biorą, jak nie biorą to trzeba się przemieszczać i zmieniać często przynęty. 

Czasem odprowadzały po kilka razy przynęte i nie chciały brać, a po zmianie wabia uderzały jak bolenie :D i nie zawsze super szybko i przy samej powierzchni. 

post-62887-0-71998900-1590148769_thumb.jpg

post-62887-0-02948100-1590148789_thumb.jpeg

Edytowane przez Mateusz95s
  • Like 12

W Międzyzdrojach w weekend łowili. W pierwszy dzień mieli po kilka ryb w siatkach. Na drugi i trzeci dzień juz słabiej. 

Wszystkie belonki lądowały niestety w siatkach.

Jednak najpiekniejszy widok to 2 kolegów łowiacych na muchę.

Poezja, sznur latał nad plażą płynnie , trzeba było uważać aby nie zostać "belonką". 

Branie efektowne z wyskokami do góry.

Zdjęcie rybki  i do wody ;)

post-46694-0-14939100-1590655030_thumb.jpg

post-46694-0-78640900-1590655054_thumb.jpg

• Like 1

Cześć,w niedzielę będę prawdopodobnie na półwyspie i mam do was pytanie - czy jest jeszcze szansa na belonę z brzegu?

Ewentualnie jakieś podpowiedzi odnośnie miejsca(może być priv ;) ).Nigdy nie łowiłem tej ryby i mam chęć spróbować. 

Z góry dzięki.