andrzej1977 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Wybieram się w sobotę do Rzucewa a że nie mam wielkiego doświadczenia z belonami to pytam - co lepsze żyłka czy plecionka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Tyle opinii ilu łowiących. Ja używam plećki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Wybieram się w sobotę do Rzucewa a że nie mam wielkiego doświadczenia z belonami to pytam - co lepsze żyłka czy plecionka? Jak masz szybką wędkę to weź żyłkę, jak wędka bardziej miękka to plecionkę. Co byś nie założył i tak część ryb spadnie. Do łowienia z brzegu i dalekich rzutów - plecionka. Do trollingu na łódce - żyłka, do spinningu na łódce - jak wyżej, zależy od wędki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1977 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) Pierwszy raz bułem rok temu. W sobote łowiłem zieloną plecionką i efekty miałem takie jak koledzy. W niedziele wziąłem młynek z pomarańczową i i nie miałem nawet brania. Zastanawiam się jak zdała by egzamin żyłka. A jak żyłka to jaka średnica? Edytowane 14 Maja 2021 przez andrzej1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Pierwszy raz bułem rok temu. W sobote łowiłem zieloną plecionką i efekty miałem takie jak koledzy. W niedziele wziąłem młynek z pomarańczową i i nie miałem nawet brania. Zastanawiam się jak zdała by egzamin żyłka. A jak żyłka to jaka średnica? Wiążesz metrowy przypon z żyłki - bardziej dla dobrego samopoczucia niż aby zapobiec płoszeniu ryb przez kolorową plecionkę, no może też dla zyskania dodatkowej amortyzacji - i problem z głowy.Belony to nie stare doświadczone karpie.Średnica taka, żeby wytrzymałość przyponu była trochę mniejsza niż wytrzymałość plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Pierwszy raz bułem rok temu. W sobote łowiłem zieloną plecionką i efekty miałem takie jak koledzy. W niedziele wziąłem młynek z pomarańczową i i nie miałem nawet brania. Zastanawiam się jak zdała by egzamin żyłka. A jak żyłka to jaka średnica? Nie wiem czy belon rozróżniają kolory plecionek czy nie, zazwyczaj używałem plecionki ciemnozielonej bez przyponu i nie było różnicy w braniach. WIem tylko że czasem belony grymaszą odprowadzają przynętę nawetnie dotykając, innym razem trącają, bawią się i też nic. Widać to fajnie w polaroidach przy słąbym wietrze i w czwartek właśnie było sporo odprowadzeń. Czasem belony chętniej biorą na błystkę z czerwonym chwostem, czasem takie ignorują i lepsze są z gołą kotwicą. Jak biorą to biją bezkrytycznie we wszystko co podłużne i srebrzyste, jak nie biorą trzeba pokombinować z przynętami, czasem użyć woblera a nawet jerkować woblerem czy błystką. Każdy dzień na wodzie jest inny i mimo że belona to nie boleń to czasem można zaliczyć lekcję pokory. Jeśli chcesz używać żyłki to proponuję od 0,22 w górę, sam używam na łodzi 0,25 = bezpiecznie przy zacięciu i siłowym holu, mniej skręca się w trollingu miedzy miejscówkami. Są tacy co łowią cieńszymi, są tacy co łowią bardzo cienkimi - ich sprawa, belona jest silna, widziałem już belony z błystką na cieńkiej żyłce w pysku ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1977 Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Belony zaliczone. W sobote we dwóch na pontonie mieliśmy około 30 sztuk, a w niedziele tylko 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Jest szansa na belony po 26 maja w okolicy Gdyni? Będę w okolicy i chciałem pierwszy raz w życiu spróbować jak to wyglada. Lepiej uderzyć w okolicy Pucka czy może Orłowa? Mam zamiar brodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Jak masz zamiar brodzić to Rewa lub Gdynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imbatoss Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Panowie, czy jest gdzieś na naszym wybrzeżu miejsce gdzie można połowić belony bez wchodzenia do wody? Co byście polecili? Zamierzam zabrać brata pierwszy raz ale niestety nie posiada ciuchów do brodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Molo w Orłowie, klif w Orłowie, molo Mechelinki i Rewa, port Gdynia plus inne porty Zatoki Puckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imbatoss Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Dzięki wielkie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Belony tak naprawdę kręcą się wszędzie. Kiedyś łowiłem je idąc wzdłuż brzegu bez wchodzenia, najlepsze były obszary jasnego, płytszego dna i godziny okołopołudniowe, blacha zamkerówka. Wydawałoby się że dobry wieczór okazał się słaby. Rok temu świetny był Abu Toby w zielonkawym kolorze. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Cześć, za około 2 tygodnie będę w okolicy Jarosławca i Ustki. Czy ktoś z was łowił belony w tych okolicach. Zamierzam popróbować swoich sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Koledzy, dzieje się coś na pomorzu zachodnim? początek czerwca planuje wybrać sie w okolice słonej wody i nie wiem czy warto brać kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Kija zawsze warto nad wodę zabrać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam4242 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 (edytowane) Okolice Trójmiasta, ewentulalnie Władyslawowa trafiają sie jeszcze belony z brzegu,? Bedę jutro w okolicy i nie wiem gdzie podjechać. Edytowane 27 Maja 2021 przez adam4242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielson1 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 W niedzielę spacerowałem po bulwarze w Gdyni. Na jego części wchodzącej w wodę (w okolicy restauracji Barracuda) kibicowałem przypadkowemu wedkarzowi w łowieniu belon. Przez ok pół godziny złowił 3 szt. Było też kilka spadów. Godzina ok 12, słońce, blaszka zielona fluo, 15-20g. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam4242 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Dzięki, jak czasu starczy podjadę i spróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabow Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Witam, jadę teraz na długi weekend do Rewy . Czy można tam jeszcze spodziewać się belon z brzegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Jeszcze powinny być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Był ktoś w tygodniu na zatoce? Jak wyniki? Ja mam zamiar pływać jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadekRadek Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Był ktoś w tygodniu na zatoce? Jak wyniki? Ja mam zamiar pływać jutroNa kamerce w Orłowie widać wędkarzy na łódce, to Wy? Jak wyniki? Ja planuję jutro brodzić, nie wiem tylko czy jest sens jeszcze się fatygować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Nie nie, my plywamy koło rewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak1967 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Nie nie, my plywamy koło rewyI? Jeszcze tam są, bo mam zamiar wyskoczyć na cypel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi