Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Tadek po twoim artykule to pewnie pół Polski będzie chciało jechać na belony.

E tam. Wycieczka i tyle. Tym ciekawsza im kto ma dalej do morza. Czyli  np dla mnie :)

W Mechelnikach rano w godzinkę jedna sztuka plus jakiś kontakt,jakieś pojedyńcze rybki się pokazują.

Po Pucharze Świata skuterów wodnych to wróżyłem, że po zeszłym weekendzie to się tam nic przez parę lat nie pokaże. Jednak twarde sztuki :)

• Like 1

To Turbot. W porównaniu do pozostałych bardziej "okrągły", skóra pokryta ostrzejszymi i wiekszymi wypustkami no i paszcza, przepastna w stosunku do wielkości. No i możliwy rozmiar, udało mi się złowić jednego prawie półtora kg przy okazji belonowania, łowiąc z opadu i odkładając błystkę na piach potrafi wyskoczyć i uderzyć jak trotka.

• Like 2

Pierwsze branie, myślałem, że to zaczep, po chwili coś ciągnę, myślałem, że to sieć lub jakąś szmata , potem walka. Chodzą jak brzany, idą do dna. Brania w godzinach 18-20 w nocy nic, na gumki nic.

Dziś i jutro wieje, morze sobie odpuszcze, chwilę polatam jeszcze w zatoce za boloną.

Chodzi mi o takie łowienie jak teraz czyli kilkanascie kilkadziesiąt na dzień a nie dłubanie pojedynczych. Teraz widziałem że jest jej pełno wychodzą po kilka do blachy i o takie łowienie mi chodzi

We wrześniu czy na początku października spokojnie można złowić komplet.

Tylko że wiosennej rzezi na tarliskach już nie ma, bo belona tarliska opuszcza w czerwcu i trzeba ją łowić w typowym dla niej środowisku a nie są to płycizny 2-4 m jak na tarle. 

• Like 1

Belone można jeszcze dobrze połowić, wystarczy spełnić tylko kilka warunków. Po pierwsze trzeba znaleźć miejsce w którym przebywają, teraz jest to pogranicze płytkiej z głęboką wodą nie jakieś tam płycizny. Aby dostać się w takie miejsce potrzebna łódka, może to być romana z czterokonnym silnikiem, do tego odpowiednia przynęta oraz jej prowadzenie i można się cieszyć z połowu.

• Like 1

Belony pewnie już nie dostaniesz ale Bałtyk potrafi pozytywnie zaskoczyć. Trzy wypady godzinne nad morze, około 10 fląder, jeden jaź i dziś na pożegnanie trotka 51cm. Dla mnie duże zaskoczenie na plus, tym bardziej, że poszedłem porzucać od niechcenia, po to aby sprawdzić jakieś tam swoje teorie i dać se spokój z morzem a tu taki zonk. Niestety Bałtyk siedzi już w mojej głowie.

• Like 2

Belony pewnie już nie dostaniesz ale Bałtyk potrafi pozytywnie zaskoczyć. Trzy wypady godzinne nad morze, około 10 fląder, jeden jaź i dziś na pożegnanie trotka 51cm. Dla mnie duże zaskoczenie na plus, tym bardziej, że poszedłem porzucać od niechcenia, po to aby sprawdzić jakieś tam swoje teorie i dać se spokój z morzem a tu taki zonk. Niestety Bałtyk siedzi już w mojej głowie.

Gdzie byłeś? Od niedzieli będę w Jarosławcu i okolicach i zastawiam się w jaki kierunku działać. (fląderki w dzień czy w nocy brały?)

• 10 miesięcy temu...