dekosz Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 (edytowane) Byłem 3 dni. Pierwszego dnia 7szt, drugiego dnia 3, trzeciego ponad 20 na spokojnie. Łowilem codziennie po 6h mniej więcej. Dopiero w ostatni dzień wstrzeliłem się w prowadzenie i miałem 90% zapiętych za pyszczek.Widzialem jak tylko jeszcze jeden facet wypuszczał, pozostali z siatkami i reklamówkami i wszystko zabijane.90% to młodzi ludzie w wieku 20-40 lat, a nie dziadki. Dziadki siedzą na molo i lowią na filety, a nie stoją po pachy w wodzie. Na molo nie widziałem żeby ktoś coś wyciągał. Czasami odbywają się tam sceny jak z horroru. Uderzanie ryba w dolnik zeby uśmiercic, albo wbijanie noża w kark.Z tego co uslyszalem rybacy codziennie maja od 7 do 11 ton w sieciach Edytowane 22 Maja 2024 przez dekosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Byłem 3 dni. Pierwszego dnia 7szt, drugiego dnia 3, trzeciego ponad 20 na spokojnie. Łowilem codziennie po 6h mniej więcej.Dopiero w ostatni dzień wstrzeliłem się w prowadzenie i miałem 90% zapiętych za pyszczek.Widzialem jak tylko jeszcze jeden facet wypuszczał, pozostali z siatkami i reklamówkami i wszystko zabijane.90% to młodzi ludzie w wieku 20-40 lat, a nie dziadki. Dziadki siedzą na molo i lowią na filety, a nie stoją po pachy w wodzie. Na molo nie widziałem żeby ktoś coś wyciągał.Czasami odbywają się tam sceny jak z horroru. Uderzanie ryba w dolnik zeby uśmiercic, albo wbijanie noża w kark.Z tego co uslyszalem rybacy codziennie maja od 7 do 11 ton w sieciach a kto powinien kontrolować takich łowiących i zabijających niewymiarowe ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Dziwi mnie że na forum gdzie są restrykcyjne zasady odnośnie zdjęć i inne reguły dopuszcza się wątek promujący łowienia ryb na tarlisku w czasie tarła. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krankfrank Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Wybieram się na najbliższy weekend w okolice Kołobrzeg/Ustronie Morskie. Ktoś się orientuje, czy jest szansa jeszcze połowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Wybieram się na najbliższy weekend w okolice Kołobrzeg/Ustronie Morskie. Ktoś się orientuje, czy jest szansa jeszcze połowić?Poczytaj post wyżej, to będziesz wiedział, że ryb nie należy łowić w czasie tarła . Ja to poszedłbym jeszcze dalej, rozszerzyłbym to jeszcze okres przed tarłem aby dać rybom możliwość przystąpienia do tarła i po nim co by nabrała sił. W ogóle to bym zamknął wątek o belonach a nawet bym poszedł dalej, jeszcze bym zamknął wątek lurebuildingu gdyż produkują śmiercionośne narzędzia zagrażające zagładzie ryb. Na koniec to całe forum, bo tu wiele można się dowiedzieć o skutecznym połowie ryb.Zanim wątek zostanie zamknięty napiszę kilka słów z mojego tygodniowego wypadu.Ten rok wyjątkowo ciężki, ryby mocno wypracowane, złowienie kompletu prawie nieosiągalne, za wyjątkiem jednego dnia gdzie wyraźnie im wszystko smakowało.Oprócz mnie na kwaterze były jeszcze cztery ekipy, które po tygodniu łowienia były bez ryby i tu jest dobra wiadomość dla tych co tak się martwią o belony. Zła jest taka, że panowie poszli do rybaka i kupili kilka skrzynek pięknych jeszcze nie wytartych dorodnych samic. Tak właśnie to wygląda od podwórka. Dalej podtrzymuje to co wcześniej napisałem, można zamknąć wątek o belonach i jeszcze parę , które są mało moralne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2024 Można by, bo o dorszach też juz nie ma o czym pisać... a było i dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2024 Belona jest dostępna przez miesiąc, a dorsz przez cały rok, taka mała różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2024 i to na tarle, spróbuj ja złowić po tarle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2024 Widzę, że nie dostrzegasz istoty problemu a o łowieniu belony wiesz jeszcze mniej. Zawsze jeżdżę nad morze po 15 maja, belona jest tylko dodatkiem do mojego wyjazdu. Wtedy łowi się ryby już wytarte, poza tym gdy podpływają pod brzeg to nie są zainteresowane żerowaniem, nie to im w głowie. To nie wędkarze są dla nich prawdziwym zagrożeniem, prędzej rybacy i całe nasze społeczeństwo wliczając nas samych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 30 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 Belona jest dostępna przez miesiącTo bardzo interesujące stwierdzenie biorąc pod uwagę, że całe życie łowiłem belony z sukcesami najwcześniej od połowy czerwca, czasem kończąc sezon dopiero we wrześniu.... Teraz już mi się ich nie chce łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 30 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 (edytowane) To nie wędkarze są dla nich prawdziwym zagrożeniem, prędzej rybacy i całe nasze społeczeństwo wliczając nas samych.Szczególnie nieszkodliwi dla belon są tzw. "malarze" czyli wędkarze którzy zabierają ze sobą w maju na te ryby wiaderka 10l po farbie (w wiadomym celu). To właśnie ta patologia przyczyniła się w pierwszym rzucie na przestrzeni długich lat do degradacji populacji belon, którą dzisiaj obserwujemy. Wynoszenie bez opamiętania ryb, które przypłynęły przedłużyć gatunek tak musiało się skończyć.Rybaków dopóki mieli do dyspozycji inne ryby nie interesowała belona, bo jest to kulinarnie gatunek drugiego sortu. Przez lata wybili dorsza, następnie wybili troć, a, że teraz nie mają już za bardzo co łowić to niektórzy zabrali się za belony... Jak za kilka lat (m.in. dzięki promowaniu majowej patologii wędkarskiej) belona się skończy to rybacy będą łowić na sznury chyba babki... Edytowane 30 Maja 2024 przez SzymonP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Niestety prawda jest zupełnie inna Połowy rybackie notują od wielu lat tendencję spadkową zatem łowi się coraz mniej a ryb nie przybywa. Kolejne kutry są złomowane i nie przybywa nowych ani nowoczesnych. Powodem jest degradacja środowiska naturalnego i to my wszyscy jak jeden, jesteśmy tego przyczyną. Mnożymy się jak króliki, jemy jak tuczniki, sramy i brudzimy jak świnie, za grosz nie dbamy o środowisko i zwyczajnie niszczymy wszystko co tylko potrafimy zniszczyć. Tłumaczymy się z tego na wszelkie cudaczne sposoby. Wymyślamy leki i przedłużamy naszą, nędzną do granic możliwości, wegetację. Starzy, pomarszczeni, leżący i sztucznie oddychający za nic nie chcemy poddać się temu co naturalne... Na koniec jeszcze mamy pretensję do wszystkich tylko nie do nas samych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 (edytowane) Nie ja wprowadziłem rundap okłamując przy tym miliardy ludzi, nie ja wyrzuciłem miliardy ton plastiku do wody czy hektolitry chemii i jeszcze wiele innych nie ja zatem to nie końca my, a ekipa, która jakieś tam trendy lansuje ... Jedni się im poddają, inni myślą. Polemika na ten temat to poza nami się odbywa aczkolwiek ... Jakby tak choćby 1/3 Polaków wsiadła do Toyoty albo Hondy to być może mielibyśmy korzystniejsze notowania u naszych zachodnich somsiadów A belonę spróbuję złowić od koniec lipca Edytowane 31 Maja 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Żyjesz dzięki antybiotykom, kupujesz i spalasz ropopochodne, korzystasz z wyrobów chemicznych itd... i jak my wszyscy, wybielasz się odsuwając winę od siebie... To jest bardzo zabawne bo w tych hektolitrach i tonach są również twoje litry i kilogramy czy się poczuwasz czy nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Ale z tym mnożeniem się jak króliki to przesadziłeś. Przyrost naturalny raczej w odwrocie i będziemy się starzeć jako społeczeństwo jak Niemcy. A co do ryb to … „kiedyś to były czasy a dziś to już nie ma czasów” 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 Guciolucky ma rację im bardziej jesteś czysty, tym bardziej zabijasz środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 Ale z tym mnożeniem się jak króliki to przesadziłeś. Przyrost naturalny raczej w odwrocie i będziemy się starzeć jako społeczeństwo jak Niemcy. A co do ryb to … „kiedyś to były czasy a dziś to już nie ma czasów” Spójrz dokoła i spokojnie zastanów się czy aby na pewno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 W każdej knajpie w Jastarni jest teraz belonka z nocnego połowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 a jeszcze kilka lat temu nie było...Raz że niezbyt smaczna, dwa że dziwnie wyglądająca ze swomi zielonymi ościami.Dzięki między innymi wędkarzom zrobiła się modnym okresowym "przysmakiem" i atrakcją kulinarną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 (edytowane) Żyjesz dzięki antybiotykom, kupujesz i spalasz ropopochodne, korzystasz z wyrobów chemicznych itd... i jak my wszyscy, wybielasz się odsuwając winę od siebie... To jest bardzo zabawne bo w tych hektolitrach i tonach są również twoje litry i kilogramy czy się poczuwasz czy nie. Kuba oczywiście masz rację. Wszyscy walimy we własne gniazdo jak jeden, co do tego nie mam wątpliwości, ale uważam, że jest pomiędzy ludźmi różnica. Jedni walą niemiłosiernie dużo mając wszystko i wszystkich wokół w nosie podczas gdy inni ograniczają to walenie do minimum. Bardzo mocno temat upraszczając można pojechać połowić ryby rowerem co zdarza mi się robić, a można polecieć na szczyt klimatyczny odrzutowcem. Na pewno łapiesz różnicę i doskonale rozumiesz o co biega. Edytowane 2 Czerwca 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Wesoła dywagacja na forum o lowieniu ryb, wasze witki pewnie są ekologiczne -bambusowe, powstały bez grama spalonych węglowodorów, pokrecajki rowniez? Nie mówiąc o sylikonach, ołowiu i tym podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 @Kejkosz, przeczytaj raz jeszcze na spokojnie i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Dzięki za antyreklamę. Chyba nie skuszę się na tą rybę z zielonymi ośćmi bo teraz zestaw z nią na talerzu po 40 PLN chodzi…Wczoraj jeszcze w porcie wieczorem widziałem wędkarzy na gdańskich blachach. Chyba za belonami z zatoki podążali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon123 Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2024 I jak Panowie dzieje się coś na wodzie? Przyjechałem dzisiaj szybki kontrolny spacer po plaży w Rozewie ale wiaterek i falka szybko mnie zniechęciła. Jutro będę próbował od rana. Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszn1996 Opublikowano 4 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 Ma ktoś info z Jastarni? Bo planuje wypad z Łodzią na belony jak pogoda pozwoli 10 czerwca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi