Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Żadna z agencji nie otrzymała grosza z wydanych przez Ciebie pieniędzy więc nie masz podstaw aby uważać, że jest inaczej. 

Jeśli ktoś myśli, że zarybienia spowodują trwały wzrost liczebności populacji to się myli bo nigdzie (nawet za tą wspaniałą zagranicą) tak się nie dzieje.

Najpierw nasraliśmy do Bałtyku a teraz mamy pretensje do świata całego. Dorszy w naszej strefie zwyczajnie ma i jest tego kilka powodów. UE nie ma nic wspólnego ze stanem populacji dorsza w naszej strefie morza. Ręce mi opadają jak dorośli ludzie płytko traktują przyrodę, morze to nie jest staw z karasiami a ryby wędrowne to nie karasie, którym wystarczy dołek z wodą i łopata obornika... 

• Like 5

Żadna z agencji nie otrzymała grosza z wydanych przez Ciebie pieniędzy więc nie masz podstaw aby uważać, że jest inaczej. 

Jeśli ktoś myśli, że zarybienia spowodują trwały wzrost liczebności populacji to się myli bo nigdzie (nawet za tą wspaniałą zagranicą) tak się nie dzieje.

Najpierw nasraliśmy do Bałtyku a teraz mamy pretensje do świata całego. Dorszy w naszej strefie zwyczajnie ma i jest tego kilka powodów. UE nie ma nic wspólnego ze stanem populacji dorsza w naszej strefie morza. Ręce mi opadają jak dorośli ludzie płytko traktują przyrodę, morze to nie jest staw z karasiami a ryby wędrowne to nie karasie, którym wystarczy dołek z wodą i łopata obornika... 

No nie przesadzaj.

A te paszowce co chodzą po Bałtyku i przerabiają na mączkę rybną wszystko co pływa i wpadnie w sieć, bo po drugiej stronie globu prąd morski zmienił kierunek. To kto dał im pozwolenie i lobbował w komisji europejskiej, że one są cacy, a choćby polskie kutry pływające z wędkarzami już be.

Wreszcie udało się pojechać i rozeznać na mierzei wiślanej, no i nie powiem pozytywnie zaskoczony. Popołudniowy relaksujący spacerek brzegiem bez wchodzenia do wody aż znalazłem belonę blisko brzegu i przez 0,5h było fajnie. Wyjęte 3 szt kilka pustych brań i spadów. No i na koniec wisienka na torcie a właściwie 2 wisienki, wyjęte na powrocie piękne bolenie. największy koło 70 cm.  Oj były młynki i świece ale wylądowały na plaży. Wszystko na Jaxona.

• Like 3

Orłowo wczoraj za klifem 1 przed klifem 1 :P
Z kim wczoraj nie rozmawiałem to 1-2 sztuki.
Na molo wędkarze ze spławikami mówili że kiepsko i że to już końcówka.
Może jakieś wieści z okolic Jantaru lub Kątów Rybackich ?

• 3 miesiące temu...

Pany w okolicach Jastarni w kierunku Helu łowi coś ktoś aktualnie ? Czy może cofnąć się kawałek i w Rozewiu większe szanse na rybę i tam lepiej próbować ? I przy okazji: zezwolenie na wody morskie tak najłatwiej to w necie gdzie zakupić ?

Edytka, może się komuś przyda. Ja skorzystałem z tej strony: www.gov.pl/web/girm/informacje-ogolne-nt-rybolowstwa-rekreacyjnego

Edytowane przez S.N.