Skocz do zawartości

Belony - gdzie i kiedy?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

Wczoraj "obskoczyliśmy" spory kawałek wody. Puck, Osłonino i Orłowo. Wędkarzy i łodzi jak w sezonie na Zegrzu.

Wyniki strasznie marne. Łącznie w 5 osób trafiliśmy 6 sztuk, kilkanaście spadów i kilka odprowadzeń. Na wodzie dużo brudu, zielska i zawiesiny podobnej do pyłów z topoli.

Myślę, że za tydzień będzie już konkretne żarcie na wodzie :) Belona dopiero co wchodzi w zatokę.

Radek, pod koniec maja spokojnie dobierzesz się do nich w spodniobutach :)

• Like 1

Miliony litrów ścieków... Motława w Gdańsku skażona, wszystko płynie do zatoki. Są już doniesienia o śniętych rybach, plaże zamknięte. Belony w zatoce odradzam, strach wchodzić do wody. Oczywiście oddziały PR urzędu miasta i spółki zarządzającej wodociągami twierdzą że nic takiego się nie stało.

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

Czy ktoś wie......i się podzieli :) .....czy w rejonie bądź samych Międzyzdrojach można poszukać belony? Trafił mi się wyjazd na kilka dni..

Belonę złowisz zarówno na plaży w Międzyzdrojach jak i pod klifem. Jeśli chodzi o tę rybę, to żadnych tajemnych miejscówek raczej nie ma. W ostatni weekend brały lepiej o poranku do południa, aniżeli wieczorem. Zwłaszcza że od około końca kwietnia warunki na morzu są takie, że rano woda była spokojna, natomiast po południu i wieczorem potrafiło powiać od północy czy północnego wschodu i robiła się fala, czasem znaczna.

Warto pamiętać o uiszczeniu stosownych opłat. Patrol straży WPN może się trafić częściej niż kontrola na wodach PZW.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Belonę złowisz zarówno na plaży w Międzyzdrojach jak i pod klifem. Jeśli chodzi o tę rybę, to żadnych tajemnych miejscówek raczej nie ma. W ostatni weekend brały lepiej o poranku do południa, aniżeli wieczorem. Zwłaszcza że od około końca kwietnia warunki na morzu są takie, że rano woda była spokojna, natomiast po południu i wieczorem potrafiło powiać od północy czy północnego wschodu i robiła się fala, czasem znaczna.

Warto pamiętać o uiszczeniu stosownych opłat. Patrol straży WPN może się trafić częściej niż kontrola na wodach PZW.

Dzięki za kilka faktów.. Miałem już okazję w WPN kupować kiedyś licencje... O pięknych jaziach w morzu na muchę strażnik wspominał...

No i na zatoce połowione ... ścieki na ostro walą od dwóch dni do Motławy i dalej na zatoke .. już gdzieś widziałem fot śniętych ryb i w okolicach zrzutu i w dalszym biegu rzeki

https://www.tvn24.pl/pomorze,42/gdansk-awaria-przepompowni-sciekow,837278.html

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-sanepid-o-awaryjnym-zrzucie-wody-do-motlawy-na-razie-nie-jes,nId,2581765

Belonę można spokojnie łowić w zatoce Puckiej. Dobre brania w ostatnich dniach były w okolicy Kuźnicy.

Zrzut ścieków do Motławy i dalej do zatoki to TRAGEDIA, ale nie ma wpływu na bieżący połów belony.

Jak ktoś się wybierał w rejony Pucka, Osłonina, Kuźnicy spokojnie może jechać.

Zatoka Gdańska to ogrom wody, nie sądzę aby ścieki miały  zaszkodzić nawet bliższym rejonom np. Gdynia Orłowo (klif).