Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Nie zabraniam ale nie twierdze że to podstawa przy lekkim wędkowaniu bo każdy wędkuje inaczej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Przełącznik obrotów wstecznych bardzo się przydaje, gdy agrafka wkreci się (dobije) do szczytowej przelotki. No i ja głównie wtedy robie z niego użytek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Kurde chyba jestem jakiś dziwny bo wtedy ciągne za żyłkę lub pletke i odwijam ze szpuli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Kurde chyba jestem jakiś dziwny bo wtedy ciągne za żyłkę lub pletke i odwijam ze szpuli.Taaa, tylko wtedy trzeba pokręcić pokrętłem hamulca, gdy ten troche mocniej przykręcony i potem znowu go regulować.A tak, tylko pstryk i uwolnione bez ingerencji w hamulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) No właśnie hamulec mam zawsze tak wyregulowany że nic nie musze kręcić i jest cyk za żyłke i się gitara ;-) Ale jeśli ktoś ma mocniej skręcony hamulec to ok może być jak mówisz. Edytowane 29 Marca 2018 przez SIEMANO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 No właśnie hamulec mam zawsze tak wyregulowany że nic nie musze kręcić i jest cyk za żyłke i się gitara ;-)Jak łowisz UL, to spokojnie tak można, ale gdy się chodzi za okazami, to hamulec nie zawsze jest ustawiony tak, że można sobie śmiało tą pletke ot cyk wysunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 No właśnie hamulec mam zawsze tak wyregulowany że nic nie musze kręcić i jest cyk za żyłke i się gitara ;-) Ale jeśli ktoś ma mocniej skręcony hamulec to ok może być jak mówisz.Ja mam tak samo i przełącznik obrotów wstecznych nie jest mi potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris73 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Tak podsumowując Chyba exist jest kroczek przed stelką? Edytowane 29 Marca 2018 przez kris73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Jak łowisz UL, to spokojnie tak można, ale gdy się chodzi za okazami, to hamulec nie zawsze jest ustawiony tak, że można sobie śmiało tą pletke ot cyk wysunąć. Jak chodzisz za okazami to tym bardziej przełącznik jest zbędny, np. podczas holu przypadkowo przełącza się Tobie bieg i z rozpędzonej korby dostajesz po łapkach i jest kuku lub robi się fajna broda na szpuli i też jest zonk.Od lat w Shimaniakach SW tego przełacznika nie ma i jest gitara. Ale ok niech Tobie będzie, każdy łowi po swojemu byle tylko rybki dopasowały ;-) Edytowane 29 Marca 2018 przez SIEMANO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Jak chodzisz za okazami to tym bardziej przełącznik jest zbędny, np. podczas holu przypadkowo przełącza się Tobie bieg i z rozpędzonej korby dostajesz po łapkach i jest kuku lub robi się fajna broda na szpuli i też jest zonk.Od lat w Shimaniakach SW tego przełacznika nie ma i jest gitara.Mi tam przełącznik jest zbędny, pisałem tylko, że może się przydać jak agrafka się wkreci w przelotke. A przypadkowo, to i moża wrócić do domu bez ryby i bez sprzętu, albo i co lepiej, to wylądować na SOR-ze z wbitym hakiem w głowe. Także, nie popodajmy w skrajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Cóż, Ci którzy nie używali i nie zamierzają używać blokady nie odczują jej braku. Ja jednak kupując kołowrotek z najwyższej półki wolałbym by nie ograniczał on moich możliwości nad wodą. Oczywiście każdy może to inaczej postrzegać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Nie wiem jak kolegom, ale ja potrzebuję czasem puszczać przynętę z prądem. Było tuż to poruszane w innym temacie o stelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Dziękuję bardzo. Interesujące porównanie. Czyli dozylismy czasow, że daiwa 3000 to Shimano 2500.Pamiętam jeszcze czasy, jak to było odwrotnie Faktycznie coraz bardziej są do siebie podobne, a może to kwestia tylko tej generacji. Pewnie kwestia startu Exista To duże koło przekładni, trzeba je wprawić korbka w ruch. A jak oceniasz rolkę kabłąka i zbijanie kabłąka w tych modelach ? Wiem, że dla wielu to bzdurny drobiazg, ale będę wdzięczny za słowo komentarza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Daniel, Żaden ze mnie fachowiec, by profesjonalnie opisać rolkę. Nie wiem, czy to rozbieralne czy to jeden wiekszy moduł jak w Stelli’14. Mam zasadę, że kołowrotków nie rozbieram, nawet jednej śrubki, a bez tego nie sposób ocenić czego nie widać. Inna sprawa, ze testy odbyły się jedynie w fotelu Z tego trudno wnioskować, jak będą pracowały pod obciążeniem. Kabłąki zbijają podobnie hałaśliwie i oba mają taki punkt, w którym ciężko je zamknąć z korby, ale to normalne i zawsze tak było. Bardziej mnie teraz męczy sprawa różnic w poszczególnych rozmiarach Exista. Czy body jest identyczne niezależnie od rozmiaru, a sprawę wagi determinuje wielkość rotora i szpuli?! Mała różnica wagi pomiędzy poszczególnymi opcjami daje mi do myślenia. 2500 waży 160g, a 4000 ledwie 205g. Różnica w knobach, korbkach, rotorach i szpulach może załatwiać sprawę rozbieżności wagowych. Albo jeszcze inne rozwiązanie - rozmiary 1000 do 2500S to jedno body, a 2500 do 4000 to kolejna wielkość?! Jak ktoś zna odpowiedź, to prośba niech skrobnie kilka słów. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Ciekawe, jak wypada porównanie tych kołowrotków w rozmiarze 4000? Czy nadal są zbliżone wielkością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Brak Stelli 4000 w PL. Jakieś opóźnienia w dostawach. Mam zamówiona, wiec jak przyjdzie to zrobię sesję porównawczą z Existem 3000 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 A nie zamówiłeś też, przypadkiem, Exista 4000? Byłby komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Ja będę w maju zamawiał exist 2000 z plata chyba, jak coś podzielę się potem opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 A nie zamówiłeś też, przypadkiem, Exista 4000? Byłby komplet No właśnie, gdy zacząłem sie zastanawiać nad zamówieniem E4000, to pojawiły sie watpliwości, czy aby body w 3000 i 4000 nie sa identyczne A jesli są, to wole dwa razy 3000S, bo najważniejsza jest płytka szpula 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Dziękuję bardzo Wszystko to jakieś pokręcone z tymi rozmiarami Pytałem o te rolki, bo nagle daiwa mówi, że coś poprawiła u usadowieniu rolki względem szpuli.Akurat odnośnie rozwiązania z rolka w Stelli 14 to nie podzielam opinii negatywnych prezentowanych tu na forum.Ale to już inny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 No właśnie, gdy zacząłem sie zastanawiać nad zamówieniem E4000, to pojawiły sie watpliwości, czy aby body w 3000 i 4000 nie sa identyczne A jesli są, to wole dwa razy 3000S, bo najważniejsza jest płytka szpula Zweryfikuję w JP zatem - jak to jest z tą wielkością body w E3000 vs. E4000 Napiszę tutaj, gdy uzyskam jednoznaczne info. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 podobne zmyłki z tymi oznaczeniami tak jak w oznaczeniach typów silników samochodowych kiedyś BMW 328 i to było sześć cylindrów i motor 2,8 Litra , nie tak dawno 328 i to cztery cylindry dwie turbiny i 2,0 Ltra teraz nazwali go 330 i - 2 litry itd chcesz mieć 3,0 Litra to 340 i się teraz nazywa .... . Z kołowrotkami zaczyna być podobnie , nie wiem właściwie czemu ma to służyć ..? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Downsizing Wszechobecny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minnow Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Macalem pod tym katem na "the biggest one" w UK.3000 ma mniejsze body od 4000. Wielkością takie samo jak 2500 jeno szpulkę większą. 3000 tak na oko to 2500 shimano . Szpula od 2500 jest mniejsza od tejże rozmiarowki shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Jest 3000 z "C" i 3000 bez "C" i wg mnie tu jest różnica w wielkości body. Ale niech miłośnicy daiwy się wypowiedzą ???? Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez dreadknight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi