Skocz do zawartości

Kołowrotki Shimano - schematy i zamienność szpul

Voiteh

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Właśnie płynie do mnie z Japonii w/w w temacie kołowrotek rocznik 01, ale żeby było ciekawiej podobno całkowicie nowy i nigdy nie używany.. :) perełka kolekcjonerska.. Zobaczymy.. ;)

W związku z tym mam pytanie - jaka szpula zapasowa typu "S" (płytka) pasuje do tego modelu..?

Czy np. ta od Stelli FW 3000S będzie ok..? 

Szukam czegoś takiego jakby ktoś miał na zbyciu to proszę o kontakt..

Pozdrawiam

Robert

Nie szpula od Stelli

Fw3000s nie będzie robić

Ta ar 3000 to rozmiar 2500, różni się średnica łożyska podpierającego szpule.

W związku z tym nie wiem czy szpula od fw2500s by pasowała.

Miałem kiedyś oba te kołowrotki, ale nigdy nie równocześnie, by sprawdzić zamienność szpul.

Edytowane przez Guzu

A mógłbyś napisać parę słów z wrażeń na temat tej Stelli AR 3000..?

Mam obecnie jedną Stellę 2500 FI (prawie nie używaną..,+ dodatkowa szpula C3000) i obawiam się że jeden z tych dwóch młynków pójdzie chyba na Bazarek..

Bo dwóch podobnych nie potrzebuję, a już po zakupie zorientowałem się że wielkościowo to w zasadzie to samo.. :unsure:

Tylko nie wiem który lepszy..?

A mógłbyś napisać parę słów z wrażeń na temat tej Stelli AR 3000..?

Mam obecnie jedną Stellę 2500 FI (prawie nie używaną..,+ dodatkowa szpula C3000) i obawiam się że jeden z tych dwóch młynków pójdzie chyba na Bazarek..

Bo dwóch podobnych nie potrzebuję, a już po zakupie zorientowałem się że wielkościowo to w zasadzie to samo.. :unsure:

Tylko nie wiem który lepszy..?

Znajdą się amatorzy na jeden I na drugi model.

Nie wiem jakie masz kryteria lepszosci :)

Waga ? Płynność pracy ? Trwałość kultury pracy ? Dostępność szpul i części ?

Osobiście nie miałbym żadnych wątpliwości i używał FI .

Ale jest to wybór subiektywny. Mój.

Odnośnie samej AR.

Pilnuj się by nie naruszyć tej ładnej powłoki lakierniczej. Potem łatwo obłazi. Jak w stelkach 01 SW.

Ponadto nie wiem jak z dostępnością części zamiennych.

Swoje sw01 sprzedałem po wymianie w nich łożysk oporowych...

Odnośnie samego kręcenia to nie ma chyba za wiele co pisac. Stella jdm to Stella jdm.

Jak nie trafisz feralnego egzemplarza, to ciężko o coś porównywalnego, nie mówiąc o lepszym ;)

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

No w sumie z "lepszością" to masz rację.., jak dojdzie to pokręcę na sucho tym AR 3000 i będę już to wiedział..

Szukam czegoś co będzie potrafiło mi zastąpić starego TP 3000 (jeszcze z tylnym hamulcem i hamulcem walki..

Myślałem o jakiejś równie pewnej, wytrzymałej i sprawdzonej konstrukcji i wielkości min. 3000-4000 

Możesz coś polecić..?

No w sumie z "lepszością" to masz rację.., jak dojdzie to pokręcę na sucho tym AR 3000 i będę już to wiedział..

Szukam czegoś co będzie potrafiło mi zastąpić starego TP 3000 (jeszcze z tylnym hamulcem i hamulcem walki..

Myślałem o jakiejś równie pewnej, wytrzymałej i sprawdzonej konstrukcji i wielkości min. 3000-4000

Możesz coś polecić..?

Skoro sobie ogarniasz z JP to polecam 3000 hgm, 3000 mhg.

Różne nazewnictwo bo jedna to model 2014 a druga 2018.

W obu korpus i przekładnia od 4000 a szpula pasująca z tymi c3000/2500.

Przy okazji miałbyś pełna zamienność szpul z tą fi, co już masz dwie...

Tam jest szpulka o głębokości M.

Taka średnia miedzy S , a 2500 czy c3000

Dzięki, ten TP którego używałem do tej pory to dokładnie XTR 3000, przełożenie 5.1:1; 8 łożysk. 

Myślałem może o czymś ciut większym (mocniejszym).., ale sam już nie wiem czy słusznie..

A który rok (z tych które polecasz) będzie Twoim zdaniem lepszy - trwalszy? Bo ceny pewnie podobne..

Wiem że teraz wszystko schodzi "na psy" i liczy się tylko sprzedaż i marketing, ale pewnie są jakieś konkretne rozwiązania które jednak wpływają znacząco na konkretny model.., przynajmniej w Stelli.

Jeszcze ostatnie: 

Czy szpula od Stelii 10' 4000 SFE pasuje też do TP 15 4000PG (wraz z jego pokrętłem..)

pytam bo ten właśnie model ostatecznie jest już w drodze do mnie.. :)

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Robert 

Edytowane przez ubot