Skocz do zawartości

Kołowrotki Shimano - schematy i zamienność szpul

Voiteh

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Chciałbym wymienić knob w Stelli 2500FJ na knob z wersji 3000 czy wystarczy zdjąć zaślepkę, odkręcić i założyć nowy, skręcić, zaślepić czy coś tam trzeba jeszcze wymieniać w środku ?? Robię to pierwszy raz stąd pytanie.

Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Noszę się z zamiarem wymiany knoba w TP 02 PG,

znajdzie się coś na podmiankę, może nawet z nowszych generacji czy... inny pomysł? :rolleyes:

Kiedyś znajomemu wymieniałem  knoba w FB  w rozmiarze  5000. Nie mogłem dostać z tego rocznika ale ktoś mi zaproponował knob z nowszych, może nawet najnowszych (taka duża gała lekko spłaszczona z SW) z opcją wymiany gdyby nie pasował. No i nie pasował ale kupiłem inne wymiarowo łożyska, dołożyłem cieniutką podkładkę i wszystko działa. Zakupiony knob był bez łożysk więc tylko dwa stare były do wywalenia. W zasadzie te było ok więc jakby co to łożyska są w zapasie do innego młynka.

Zobaczyłem że w Twoim i kolegi rozmiar 5000 ma taki sam knob.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Pewnie podejdą szpule od wszystkiego z lat 2010 - 2012 w rozmiarze 2500 / 2500S / C3000...od wszystkiego co miało "Rigid support drag" - Biomki JDM, TP '11 Rarenium FB lub JDM '12, Stradic FJ, Stradic CI4+ FA, Complex BB '12

Nie jestem pewien co do pokrętła hamulca od Vańka '12 i Complex'a BB '12...ale mogą podejść.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie,

potrzebuję pomocy ze szpulą do Stradica FJ 2012 (USA). Na kołowrotku mam standardową 3000. Szukam drugiej szpulki w rozmiarze 2500 lub 3000.

W sklepie Waveinn znalazłem szpulę 2500 RD14928, czy będzie pasować? Czy w przypadku zmiany rozmiaru potrzebna jest zmiana pokrętki hamulca?

• 1 miesiąc temu...

Koledzy,

potrzebuję pomocy czy szpulki są kompatybilne ze sobą Stella 4000FD i Stella SW4000XD.Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi bo długi czas szukałem do FD a na oko podobne więc może by pasowała .Jeśli ktoś pomoże będę wdzięczny.

Chodziło mi o szpulkę Stelli SW4000XD(08) do Stelli 4000FD (07) najprawdopodobniej są ale wolę dopytać bardziej kumatych.

Szpule od stelli SW 2008 pasują do stelli 4000FD z 2007 roku, również psuje szpula z TP 4000XG czy PG z 2009roku.Na co dzień mieszam szpulami  od FD i TP więc na 100% wiem, nawet bez zmiany pokręcajki.

• Like 2