Sławek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Czasami powstają między wędkarzami spory na temat tego jaki powinien być (czym powinien się charakteryzować) dobry wobler pstrągowy. Mam w związku z tym propozycje.Opiszcie jakie woblery są Waszym zdaniem idealne na tą rybę i dodatkowo w jakich warunkach. Sezon pstrągowy już gdzieniegdzie się zaczął (co nie wszystkich cieszy) więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Podstawa to nieobliczalny. A reszta to już zależy od warunków i pory roku - innymi łowi się zimą i innymi wiosną, a jeszcze innymi latem. Ja dopiero się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 co masz na myśli mówiąc nieobliczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Czyżby prawie nikt nie miał opinii o dobrym woblerze pstrągowym? A może taki nie istnieje? A może akcja x jest lepsza niż y... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 a co to praca x i y ?Jak dla mnie im mniej pracy tym lepiej.Ale ludzie lubię takie co chcą wedkę połamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Ja chciałem jedynie dowiedzieć się czy teoria ,,podstawy w nieobliczalności woblerów ma jakiekolwiek oparcie w praktyce jeśli chodzi o łowienie pstrągów i co właściwie znaczy, jeśli bowiem chodzi o moje doświadczenia to te które delikatnie poprowadzone z nurtem pokazują pracę i nie szaleją prowadzone pod prąd są ,,most effectivea coś co zachowuje się dziwnie i nieobliczalnie zwyczajnie je płoszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Wiele razy na moich oczach wobler zostawał atakowany dopiero wtedy, gdy nagle odskoczył w bok, lub błysnął nieoczekiwanie. Baaaardzo często mi się to zdarzało, to nie są wyjątki Wobki, które trzymają się nurtu jak diabli, nie mając żadnych uchybień, przebłysków - staram się unikać. Wkleję może fotkę później najlepszego wobka jakiego miałem na końcu zestawu. Zgodzę się po raz nie wiem już który z Taps'em Zresztą na jego wobki też pstrągów trochę złowiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 A co do dziwności to mam inne spostrzeżenia - coś, czego jeszcze ryby nie widziały jest zwykle bardzo dobre, ale musi spełniać różne wymogi, nie chodzi tutaj o cokolwiek. Wierzę w przebłyszczenie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 dla mnie pstrąg to mądra i bardzo płochliwa ryba, lubi nowości to dla mnie sprawa bezdyskusyjna, mówiąc o ,,dziwności nie mówiłem o dziwnym (nowym) wyglądzie a dziwnej (nieobliczalnej) pracy, coś robiącego w wodzie cuda wianki to dla mnie nie do pstrąga ... i w sumie trudno wyobrazić mi sobie taką przynętę jak i jej pracę dla tego bardzo chętnie zobaczę tego wabika Sławku, fajny był by łamaniec z fakturą pstrąga/lipienia który puszczony z nurtem łapał by pracę ryby która zwrócona pyskiem pod prąd delikatnie się z tym nurtem cofa, coś na zasadzie przepływanki bądź muszki, rzucam pod nurt, zbieram nadmiar żyłki, a przynęta sama ustawia się w nurcie i powoli schodząc pracuje.Pewnie trzeba by ,,odwrócić woblera, pozostawało by pytanie jak go spowolnić tak by troszkę w tym nurcie popracował zanim by się machnęło drugi raz, ale o ile jest to wykonalne mogło by dać fajny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dla mnie też Zamieszczam foto: Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Maciek Twój łamianiec, czy Twojego Mistrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Maciek Twój łamianiec, czy Twojego Mistrza? Mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gizmond Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam. Zrobiłem kiedyś wobka Pstrągowego który podczas prowadzenia uciekał raz w prawo raz w lewo i wracał.Najbardziej na pstrągowej Bystrzycy uwielbiały Go.... Okonie ,a skończył zeżarty przez Szczupaka .Ja łowię Pstrągi na wobki 45mm o w miarę spokojnej ale za to wyrażnie lusterkującej akcji.Według Mnie takie są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi