Skocz do zawartości

Wobler pstrągowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami powstają między wędkarzami spory na temat tego jaki powinien być (czym powinien się charakteryzować) dobry wobler pstrągowy. Mam w związku z tym propozycje.

Opiszcie jakie woblery są Waszym zdaniem idealne na tą rybę i dodatkowo w jakich warunkach. Sezon pstrągowy już gdzieniegdzie się zaczął (co nie wszystkich cieszy) więc...

Ja chciałem jedynie dowiedzieć się czy teoria ,,podstawy w nieobliczalności woblerów ma jakiekolwiek oparcie w praktyce

jeśli chodzi o łowienie pstrągów i co właściwie znaczy, jeśli bowiem chodzi o moje doświadczenia to te które delikatnie

poprowadzone z nurtem pokazują pracę i nie szaleją prowadzone pod prąd są ,,most effective

a coś co zachowuje się dziwnie i nieobliczalnie zwyczajnie je płoszy.

Wiele razy na moich oczach wobler zostawał atakowany dopiero wtedy, gdy nagle odskoczył w bok, lub błysnął nieoczekiwanie. Baaaardzo często mi się to zdarzało, to nie są wyjątki :D Wobki, które trzymają się nurtu jak diabli, nie mając żadnych uchybień, przebłysków - staram się unikać. Wkleję może fotkę później najlepszego wobka jakiego miałem na końcu zestawu.

Zgodzę się po raz nie wiem już który z Taps'em :D Zresztą na jego wobki też pstrągów trochę złowiłem :D

dla mnie pstrąg to mądra i bardzo płochliwa ryba, lubi nowości to dla mnie sprawa bezdyskusyjna,

mówiąc o ,,dziwności nie mówiłem o dziwnym (nowym) wyglądzie a dziwnej (nieobliczalnej) pracy,

coś robiącego w wodzie cuda wianki to dla mnie nie do pstrąga ... i w sumie trudno wyobrazić mi sobie taką przynętę jak i jej pracę :unsure:

dla tego bardzo chętnie zobaczę tego wabika

Sławku, fajny był by łamaniec z fakturą pstrąga/lipienia który puszczony z nurtem łapał by pracę ryby

która zwrócona pyskiem pod prąd delikatnie się z tym nurtem cofa, coś na zasadzie przepływanki bądź muszki, rzucam pod nurt, zbieram nadmiar żyłki,

a przynęta sama ustawia się w nurcie i powoli schodząc pracuje.

Pewnie trzeba by ,,odwrócić woblera, pozostawało by pytanie jak go spowolnić tak by troszkę w tym nurcie popracował zanim by się machnęło drugi raz,

ale o ile jest to wykonalne mogło by dać fajny efekt

• 2 tygodnie później...

Witam. :D

Zrobiłem kiedyś wobka Pstrągowego który podczas prowadzenia uciekał raz w prawo raz w lewo i wracał.Najbardziej na pstrągowej Bystrzycy uwielbiały ;) Go.... Okonie :mellow:,a skończył zeżarty przez Szczupaka :(.Ja łowię Pstrągi na wobki 45mm o w miarę spokojnej ale za to wyrażnie lusterkującej akcji.Według Mnie takie są najlepsze. :D