Skocz do zawartości

Wzdręgi 2018

etherni

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać wielu ekspertów ma problem z rozróżnianiem gatunków. Ta fotka powinna rozwiać wątpliwości:

Tobiasz złowiłeś wzdręgę, a Pisarz, Twoje to niewątpliwie płoć.

11345129_Zdjcie0067.jpg

Czasem tak jest, (zależy to od akwenu i warunków panujących w wodzie) że wzdręgi są bardziej srebrne niż złote, ale zawsze mają krwisto czerwone płetwy.

Edytowane przez vako
  • Like 2

Jak widać wielu ekspertów ma problem z rozróżnianiem gatunków. Ta fotka powinna rozwiać wątpliwości:

Tobiasz złowiłeś wzdręgę, a Pisarz, Twoje to niewątpliwie płoć.

Czasem tak jest, (zależy to od akwenu i warunków panujących w wodzie) że wzdręgi są bardziej srebrne niż złote, ale zawsze mają krwisto czerwone płetwy.

Poza tym płotki patrzą zawsze w prawo a wzdręgi w lewo! :ph34r:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2

Piotrek a co zjadały?

Za pierwszym razem większość ryb na taką muszkę (ukręcona na #14), ale podaną zestawem spinningowym :o  . Za drugim po godzinie bezowocnego machania muchą :(  , przezbroiłem się na malutkiego twisterka i dopiero otworzyła się woda :)  . Jak widać nie ma prostej recepty i trzeba kombinować -_-  . Podczas pierwszego dnia brania były agresywne , dobrze wyczuwalne na wędce. Drugiego odwrotnie . Trzeba było obserwować żyłkę i jak zaczynała się przesuwać w bok , zacinać .

post-52308-0-70565700-1523987252_thumb.jpg

post-52308-0-10851500-1523987321_thumb.jpg

post-52308-0-94008500-1523987556_thumb.jpg

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 7

Zapatrzyłem się w nowy  arsenał przynęt na wzdręgę :)  . Czyli kolega zrobił mi kilka mikro woblerków , dokręciłem parę muszek na haku # 14 i dziś ruszyłem wypróbować nową broń . Najwięcej ryb złowiłem na muszkę , na drugim miejscu był wobler i jako ostatni w łowności twister.

Wszystkie ryby złowione na upatrzonego ;) . Czyli namierzyć , po indiańsku podejść ,delikatnie podać prawie pod nos i po cichutku wyholować. :ph34r:

Złowiłem kilkadziesiąt krasnych w wielkości jak te na zdjęciach :)  . Była jedna duża ryba , ale spadła pod nogami . Była też jedna bardzo duża :o  ryba . Złowiłem ją stojąc na bardzo stromym brzegu kanału i wchodząc wyżej , żeby jej zrobić zdjęcie , podcięło mi nogi i oba dwa wpadliśmy do wody :D  . Ona była z tego pewnie zadowolona :)  , ja nie bardzo :( .

post-52308-0-12121300-1524233922_thumb.jpg

post-52308-0-42844200-1524234098_thumb.jpg

post-52308-0-93037100-1524234400_thumb.jpg

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 22