Skocz do zawartości

Tuningowanie Aero 4000Gt Super X

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

No może zostać ale na mój rozum Tam najlepiej powinno być łożysko bo w obudowie gniazda ślizg albo się kręci i wyrabia gniazdo albo stoi i wyrabia się częściowo ślizg a częściowo pinion.To tak jak ze ślizgami w korbie - z reguły wyrabiała się oś od koła zębatego bo ślizg siedział w gnieździe.

Dla mnie to logiczne.

Wybór należy do Ciebie :D.

Nie będzie tani jak juz się zdecyduję <_<

Stan prawie idealny. Napisy nie wytarte. Masełko.Stopka tylko delikatnie obrysowana.

Jedyny feler to nieudolnie sklejone pokrętło od hamulca walki.

Jak był na smarowanku 10.2011 u p. Leśniaka to zostało dołożone łozysko pod oś korbki i założone zostało pokrętło od SuperGT, ale je zdemontowałem bo kolorystycznie nie pasuje.

W razie czego, jako kolekcjoner jesteś pierwszy.

Mam parę zdjęć pod ręką . Jak chcesz to podaj e-mail to wyślę.

• 6 miesięcy temu...

SuperX 4000GT znów u mnie. Czas na zmiany. Pod pinion 6x10x3 a w osi korbki 7x11x3. Czy tak?

W poniedziałek zawita też X2500GT. Czy wymiary łożysk są takie same?

A da się podeprzeć worm shafta z dwóch stron łożyskami?

Łożysko z prawej strony osi koła napędowego ma dokładnie taki wymiar (7x11x3) w obu kołowrotkach, niestety w modelu 2500GT nie da się podeprzeć pinion z drugiej strony - brak miejsca na łożysko.

Zrobione. Dla potomnych - w SuperX4000GT łożysko z prawej strony 7x11x3 z lewej 7x13x4. Podparcie piniona powinno być 6x10x3 ale pinion mimo braku śladów zużycia ma średnicę 5,8 mm .

Generalnie młynek przed rozkręceniem kręcił na sucho 10-12 sekund a teraz po nasmarowaniu 5-6 sekund.

Nasmarowałem wiele kołowrotków i wszystkie na sucho dłużej kręciły.

Za to praca bardziej aksamitna.

• 2 tygodnie później...

Zrobione. Dla potomnych - w SuperX4000GT łożysko z prawej strony 7x11x3 z lewej 7x13x4. Podparcie piniona powinno być 6x10x3 ale pinion mimo braku śladów zużycia ma średnicę 5,8 mm .

Generalnie młynek przed rozkręceniem kręcił na sucho 10-12 sekund a teraz po nasmarowaniu 5-6 sekund.

Nasmarowałem wiele kołowrotków i wszystkie na sucho dłużej kręciły.

Za to praca bardziej aksamitna.

Do tego na pinionek góra 7x14x5, w rolke kabłąka 4x8x3 :mellow:

Coś za coś, jeśli młynek ma sam się kręcić, to go zatopić w wiaderku oleju na kilka zdrowasiek :lol: a jak ma płynniej, ale ciężej i z lepsiejszą kulturką pracować to go smarem po bebechach... :mellow: