Skocz do zawartości
  • 0

Montaż silnika spalinowego i elektryka jednocześnie na pawęży

Maticsh

Pytanie

Witam. Panowie zwracam się z zapytaniem, czy do każdej łodzi o rozmiarach 3,60 do 4,00 m jestem w stanie zamontować silnik spalinowy oraz jako dodatkowy obok, do poruszania się po łowisku elektryk? Chodzi mi o montowanie przy rufie. Jakby ktoś znał modele łodzi, w tych rozmiarach, przy których taki montaż jest bezproblemowy byłbym wdzięczny (oprócz River Foxa... cena i fundusze :wacko:) Łódź z przeznaczeniem na Zegrze oraz Narew. Pozdrawiam :D

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, chcialbym zamontować silnik elektryczny jako dodatkowy w przemieszczaniu się po łowisku, ale bez wiercenia w burtach. Podłozenie pantografu pod paweż ze spalinowym odpada, bo nowa spalina ledwo co uwiesiła sie na paweży.

W oko wpadł mi pantograf na relingu. Jako, ze łódka jest wyposażona w relingi chcialbym zawiesić silnik elektryczny na burcie bocznej lub blizej dziobu.

Czy może ktoś widzial podobne rozwiazania i jak to sie sprawdza? Czy nie wyrywa ciezar silnika takiego relingu?

Są do kupienia gotowe takie pantografy na reling, ale czy nie obracają sie one na relingu gdy silnik "lezy"? U siebie planuje zamontowac to w miejscu wygięcia relingu, aby wyeliminowac możliwość obracania sie, ale takich nie sprzedają.

Proszę o ewentualne opinie jak takie pantografy na relingu sie sprawują. Na co uważać i ewentualnie materiał z jakiego wykonac pantograf pod "swoja krzywizne" relingu.

Pozdrawiam

Sadek

• Like 1

• 0

Dzień dobry, 

posiadam ponton maweric 370C i zamontowaną do niego Yamaha 15km przymocowaną na stałe dwoma śrubami. Zestaw jeździ na przyczepie. Zastanawiam się nad zamontowaniem dodatkowo silnika elektrycznego na pawęży do przemieszczania się na krótkie dystanse oraz pływania na ewentualnych jeziorach ze strefą ciszy bez zdejmowania silnika spalinowego. Problem jest taki, że na pawęży jest już mało miejsca. Silnik niby wchodzi ale na styk. Zastanawiam się wiec czy może by zamontować pantograf i na nim silnik spalinowy. 

Warto się bawić w takie coś czy lepiej sobie odpuścić ? 
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam.

• 0

Teraz mam zdemontowany zestaw. W piątek może poskładam. Ja zawszę siedzę w pontonie na lewej burcie, lub na kapoku na podłodze przy lewej burcie, a silnik elektryczny montuję na prawo od spaliny. Jest odrobina miejsca dla niego. Godzę się że jest średnio wygodnie, no ale coś za coś. Na manewry i powolny trolling wystarcz. Jak masz mniejszy ponton to może być problem.

• 0

Witam, chcialbym zamontować silnik elektryczny jako dodatkowy w przemieszczaniu się po łowisku, ale bez wiercenia w burtach. Podłozenie pantografu pod paweż ze spalinowym odpada, bo nowa spalina ledwo co uwiesiła sie na paweży.

W oko wpadł mi pantograf na relingu. Jako, ze łódka jest wyposażona w relingi chcialbym zawiesić silnik elektryczny na burcie bocznej lub blizej dziobu.

Czy może ktoś widzial podobne rozwiazania i jak to sie sprawdza? Czy nie wyrywa ciezar silnika takiego relingu?

Są do kupienia gotowe takie pantografy na reling, ale czy nie obracają sie one na relingu gdy silnik "lezy"? U siebie planuje zamontowac to w miejscu wygięcia relingu, aby wyeliminowac możliwość obracania sie, ale takich nie sprzedają.

Proszę o ewentualne opinie jak takie pantografy na relingu sie sprawują. Na co uważać i ewentualnie materiał z jakiego wykonac pantograf pod "swoja krzywizne" relingu.

Pozdrawiam

Sadek

Podpinam się z pytaniem... ktoś z Was przerabiał takie rozwiązanie, sprawdza się?
  • Like 1

• 0

Podpinam się z pytaniem... ktoś z Was przerabiał takie rozwiązanie, sprawdza się?

Wystrugałem sobie z dwóch połówek drewnianych desek wzór jakby to miało wyglądać. Mocowanie zrobiłem na zgięciu relingu, żeby mi się nie obracał. Wszystko niby spoko, na sucho, ale tak jak wyżej kolega zauważył pytanie jak są zamocowane relingi do burty. Jak zawiesiłem silnik i zacząłem nim manewrować to mocowanie już nie wyglądało tak solidnie jak choćby wtedy gdy chwycisz rękoma reling i bujasz łódka na przyczepce. Najwiekszy problem był przy złożeniu silnika. Jakby doszło do tego płyniecie w ślizgu na drobnej fali to raczej skończyłoby sie u mnie to zepsutą burtą. Jak mocno obsadzony jest reling u Ciebie to musisz sprawdzić.

Pozdrawiam

Sadek

• 0

Myślałem o małym silniku elektrycznym do manewrowania w miejscu ;), kolega swojego Pegazusa 450 montuje pasami przez relingi do przyczepy podłodziowej na czas transportu i nic się nie dzieje, zakładam więc że wytrzyma...

Dzięki.

Weź stań na desce leżącej na ziemi, nic jej nie zrobisz, a teraz w jedno miejsce uderzaj 5kg młotkiem, czyli 1/20 Twojej wagi, a zauważysz różnicę na materiale.

• 0

Cześć.

Kupiłem jakis czas temu łódkę z silnikiem spalinowym. Niestety ale nie mam jeszcze patentu i pomyślałem że do tego czasu kiedy go będę miał to popływam na elektryku. Zbiornik nie wielki spalina jest na mazury. I tu moje pytanie a raczej prosba o poradę jak mógłbym zamontować elektryk na takiej rufie jak na zdjęciach. Macie jakieś doświadczenia? Dodam że nie bardzo bym chciał wiercić w rufie łodzi. post-75426-1649769421,2481_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam!

Mam pewna bolączke i jeśli ktoś miał podobna i chcialby się podzielić pomysłem to bardzo chętnie wysłucham rad.

W lodzi semper 380w chcialem dodac silnik elektryczny, z tyłu na paweży. Jedyne co mi do glowy przychodzi to pantograf, poprosiłem jednego znajomego aby wykonał mi porządny i lada dzień go odbiorę, gdzie najlepiej zamontować dany pantograf aby nie przeszkadzał w plywaniu na spalinie.

I jak najlepiej uszczelnić dziury na śruby? Silikon?

Oto pacjent

41df64b59ea64e6dmed.jpg

• 0

Jak mogę doradzić  to najpierw zadzwoń do Sempera producenta tej łodzi jak on to widzi mocowanie . Jak zamawiasz łódż to mówisz że dwa silniki  będą i robią wzmocnienie , żeby nie było że Ci śruby  wpadną i sam laminat będzie trzymał  . Swoją co prawda innej firmy jak zamawiałem  od razu miałem  przygotowanie pod silnik elektryczny i tu wiem że nic się nie urwie