Skocz do zawartości
  • 0

Jakiego modelu echosondy używasz ?

cabage

Pytanie

Z racji dużej ilości tematów na temat wyboru echosondy, opisów modeli i przetworników chciałem się dowiedzieć ( ze swojej ogromnej wrodzonej ciekawości ) co w trawie piszczy oraz jakich sprzętów używają forumowi koledzy. Nie chodzi mi o opisywanie co jak do czego - tylko bardziej o statystykę. Jest kilka wątków typu : "Nasze zestawy sandaczowe lub zestawy boleniowe" to może taki wątek byłby dla kogoś inspiracją przy zakupie swojej zabawki. 

Zaczynając ode mnie ( jeszcze ) Humminbird Helix 7 SI CHIRP GPS G2 ( w planach przesiadka na 9-10" ).

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czytając to wszystko , to u mnie cieniutko i skromnie Humminbird  Piranha Max 160 . Mam ją już jakieś osiem lat i jakoś nie  narzekam , głębokość pokazuje , małe co nie co co zalega na dnie też , jakieś ryby pokazuje , być może zmienię  na coś lepszego ale z czasem 

• 0

A ja byłbym zainteresowany krótkim uzasadnieniem i baaardzo chętnie je przeczytam dlaczego właśnie taki, a nie inny model i czy jest satysfakcjonujący czy może w planach przesiadka na coś innego bo co mi po samym rankingu ... ?

W telegraficznym skrócie: Opinie o tej zabawce były wprost proporcjonalne do ściśle ustalonego budżetu. W chwili obecnej budżet się zwiększył i chciałoby się coś większego :)

• 0

W telegraficznym skrócie: Opinie o tej zabawce były wprost proporcjonalne do ściśle ustalonego budżetu. W chwili obecnej budżet się zwiększył i chciałoby się coś większego :)

Większego jeśli chodzi o ekran czy inne parametry ? Bo to też dość istotne.

• 0

Ech.. Marcin rzeczywiście zapodał kontrowersyjny temat.

Ktoś powiedział - chwalimy się, kto ma dłuższego, a to przecież nie o to chodzi.

Dziś używam Helix 10 Mega SI. I co z tego, jak go za chwilę sprzedam i kupię coś małego, max 7 cali, co mi pokaze rośliny, dno i jakies tam ryby.

Dlaczego? Bo szajba sandaczowa minęla i łowię z powrotem szczupaki. Skutecznie. I nie potrzebuję wysoko wyspecjalizowanej zabawki do tego.

Koledzy - znakomita większość z nas podczas wędkowania używa zwykłych echosond. 4 albo 5 cali, bez fajerwerków, bez wodotrysków....

Ale to naprawdę czasem wystarczy :clappinghands:

Nie ma sie czego wstydzić, bo zasobność portfela nie świadczy o nas jako o ludziach...

Edytowane przez Dano.
  • Like 15

• 0

Ktoś powiedział - chwalimy się, kto ma dłuższego, a to przecież nie o to chodzi.

Dziś używam Helix 10 Mega SI. I co z tego, jak go za chwilę sprzedam i kupię coś małego, max 7 cali, co mi pokaze rośliny, dno i jakies tam ryby.

Dlaczego? Bo szajba sandaczowa minęla i łowię z powrotem szczupaki. Skutecznie. I nie potrzebuję wysoko wyspecjalizowanej zabawki do tego.

Koledzy - znakomita większość z nas podczas wędkowania używa zwykłych echosond. 4 albo 5 cali, bez fajerwerków, bez wodotrysków....

Nie ma sie czego wstydzić, bo zasobność portfela nie świadczy o nas jako o ludziach...

Zgadzam się z Tobą Daniel :) Ale jak wiadomo nikt nikogo nie zmusza :) A Moderatorzy nie śpią :) Chodziło mi bardziej o sprawdzenie w którą stronę (markę i modele) wędkarstwo w Polsce zmierza... Jak się ma marketing firm, do promocji towaru który znajdujemy w większości sklepów :) A że przy okazji ludzie dowiedzą się co ma ich towarzysz z forum chyba nikomu nie zaszkodzi :) Nie będzie chciał to się nie pochwali :) Poza tym echosonda ryb nie łowi, ot cała filozofia :)

• 0

Jak 10 nie mieści się na kajaku to kup większy kajak ;)

• 0

Dobrze kolega wycelowal w temat . Ale tski temat ma sens bo zawsze czytając co kto posiada można napisać do takiej osoby i dowiedzieć się co nie co :-) też mam helixa 10ke i też myślałem jednak nad może mniejsza bo lowie głównie szczupaki i okonie. sonda jak sonda jak kolega wyżej mówi sonda ryb nie lowi.

• Like 2

• 0

Zacząłem od lowrance hook5 (dawniej elite 5). Łowię ma morzu. Głębokości od 20-150m.

Kumpel miał hdsa 5gen2, a że gdzieś wyczytałem, że moduł echosondy jest ten sam (co okazało się nie prawdą) to się skusiłem.

Teraz mam hds 7 gen 3, bo stwierdziłem, że skoro mam już całą instalację, to szkoda rzezbić od nowa. Poza tym humminbirda nigdzie pod ręką nie było, a garmin do mnie nie przemawiał (ni potrafiłem się odnaleźć w menu i kiepskie opcje mapowania.

Do tego super obsługa i pomoc ze strony sklep. Pomogli odblokować język polski, a teraz ogarniają na nowo soft, bo po ostatniej aktualizacji, został tylko język angielski.

• 0

Od 2016 roku używam echomap 71sv + gt-40.

Wybór padł na ów zestaw ze względu na cenę jaką dostałem. Dodatkowo chciałem urządzenie, które będzie standardem przez kilka sezonów i nie trzeba będzie go szybko zmieniać. Na ogół pływam u kogoś, stąd 7 cali by zestaw był w 100% mobilny. Dodatkowo zachęciła mnie opcja rysowania map akwenów po których pływam, a konkurencja wtedy była w tyle