Skocz do zawartości

rozmiar plecionki, moc wędki i komfort łowienia

ipolo

Rekomendowane odpowiedzi

Wyb?łr padł na power strika. Poniewa?ź przygodę z castingiem dopiero rozpoczynam, a spinnerem łowiłem zawsze na ?źyłkę mam do Was prośbę o poradę dot. wyboru odpowiedniego rozmiaru plecionki.

Moje kijki:

1. cast - Team Dragon 30-70g

2. spinner - Team Dragon 10-28g

Po wnikliwym przeczytaniu wielu wątk?łw totalnie zgłupiałem

Ten cast team dragon ma chyba napisane, ?źe linki ..-17lb. Wiele os?łb proponuje by do multika nawinąć 30 lb - ?źe więcej przynęt odstrzelę itp. Power strike jest grubszy od konkurencji. Jak z pracą nie wiem, bo wcześniej nie łowiłem. Spinner ma oznaczone ..-14 lb. Myślałem o 10lb ale nie wiem czy to nie będzie za mało, tym bardziej, ?źe w maju jadę (pierwszy raz) do Szwecji.

Jak według Was będzie wygodnie i bezpiecznie łowić

1. 30lb? czy 20lb?

2. 20lb? czy 10lb?

Cały watek jest faktycznie wrzucny do działu - Kupię/zamienię/oddam. Odnośnie tego gdzie zakupić plecionkę się dowiedziałem - KORONA

ale

gł?łwny problem tj. dob?łr linki pod kijki - nie powinien być w dziale Kupię/zamienię/oddam. Tam zaglądają osoby chcące coś kupić, sprzedać. Liczę na dyskusję, pomoc w dobrze linki. Wiele os?łb poleca początkującym 30lb. No ale biorąc pod uwagę grubość plecionki PS nie jestem pewien czy będzie to dobrze grało. Z dobraniem linki do spinningu te?ź mam problem.

Og?łlnie skłaniam się do: Cast: 20 lb spinn:10 lb. A mo?źe inna firma z większym lb ale cieńsza?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie.

Zale?źy kogo zapytać. Zale?źy kto gdzie łowi i zale?źy jak łowi.

Gdybym miał pod siebie zroić te zestawy to

1) cast - 30lbs - i tak nie bedę łowił na paprochy czy Salmo Tiny albo mepsy 00.

2) tu jest gorzej :D zale?źy do czego ten kij :D... jak do łowienia boleni to inna plecionka, jak na sandacze i szczupaki to te?ź inna. Gdybym miał kija o cw 10-28 to pewnie długością byłby zbli?źony do ~2,7m. Nawinąłbym na niego 15lbs. Przy zało?źeniu, ?źe będą to wielkorzeczne łowy z nastawieniem na sandacze. Plecionka o tej mocy pozwoli na wyrwanie przynęt z zaczepu i przy tej grubości nie będzie od nas wymagała kilgram?łw ołowiu, ?źeby ściągnąć przynętę do dna w szybszym nurcie.

Na Szwecję zbroiłbym się tak samo.