Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Koledzy,Chciałbym poznać Wasze preferencje przy łowieniu na suchą. Czy są to dwójki, trójki, czwórki czy może piątki lub nawet szóstki? I czy są jeszcze muszkarze, którzy z powodzeniem łączą w jednym kiju łowienie pstrągów i lipieni na suchą i mokrą. Chodzi mi o takie patyki, które mają szeroki zakres działania jak i specjały. Ogólnie pytanie jest takie - uogólniacie czy uszczegółowiacie zestawy na poszczególne ryby i metody? Jakie macie tendencje i etapy na muchowej ścieżce życia? Las wędek czy złoty środek? Pozdrawiam serdecznieKrzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Dwie wędki, złoty środek. #4 i #6Na 'komarka" czy jętkę jesienną nie założysz DT6 a na chrusta spokojnie możesz.Podobnie do dużej jętki. Nie ważne czy na Sanie w kwietniu/maju czy na majówce w środkowej Polsce. #6 na strima pod pstrąga cacy a i głowacice możesz kusić (i wyjmować!!!) wszystkim.Dobór sznura to jeszcze kwestia dystansu na jakim możesz ryby "dopaść". Jeżeli daleko to niestety WF. Przy wyjściach "pod nogami" to możesz i DT6 łowić. Wyższe klasy nie lubią cienkich przyponów. Ciężar sznura jest już za dużo (zacięcie po braniu) przy walczącej rybie i cieniutkiej żyłce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Śmiałą tradycją w polskim warsztacie jest ostentacyjny minimalizm. Narzędzia nie muszą być wyszukane ani wyspecjalizowane, ani broń Boże kosztowne. To byłby straszliwy snobizm. Francuz, kombinerki, młotek i imadło i wkręty do gipsu - full wypas. W ff tendencja jest identyczna.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Lipienie i nieduże pstrągi w małych rzekach - wolna #3Jętka majowa, duże pstrągi, silny wiatr - szybka lub średnio szybka #3 lub #4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Generalnie lipień #4 pstronie #5. Długości i prace dopasowane do wody, metody, wielkości ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Wyczekiwałem m.in. wpisu o piątce, szkoda tylko Paweł, że masz jeszcze czwórkę Miałem tylko 2, 4, 6 i 7. W ogóle nie wiem co to znaczy łowić na piątkę Kiedyś wszyscy łowili na 9' 5/6 DAM, Cormoran, Daiwa lub Shakespeare, później się to pozmieniało. Ostatnio mnie Mart123 zainspirował na FFF wpisem w temacie linek, że nas pogięło z tą różnorodnością linek do chrusta / jętki... no i pomyślałem, że zapodam temat kto, co i jak w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja łowię #5tką zarówno pstrągi i lipienie, na suchą, nimfe, mokrą czy lekkiego streamera. Tylko linki różne w zależności od opcji. Ale nie ukrywam że jeśli ustawiam się typowo po lipki na suchą, to biorę #4. Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Na wyjazdy, i nie tylko, mam 9' #5 w czterech częściach. I lipienia z jelcem na suchara obleci, i pstrągi na suchą (włącznie z majówką), mokrą, strimka czy nimfu. A nawet w morzu, urlopowo, do złowienia z brzegu jakichś ichniejszych koczkodanów da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Myśle sobie, że co za durzo to nie zdrowo. Na suchą i wsumie mokrą łowię zamiennie dwoma wędkami 8' i 9,6', które chodzą dobrze z linkami #4/5. Linki do nich mam dwie, pływającą #4 wf i sinktipa #5 do mokrej jak ryby "siadają" i trzeba niżej zejść. Zastanawiam się jeszcze nad kupnem linki dt#4.Zdarza mi się sięgać przy pstrągach i suchej musze (często na jętce majowej) po streamerową wędke w #7 klasie. Nie jest to podyktowane wielkością ryb czy zaczepowością łowiska a pogodą. Maje bywają wietrzne i linką w klasie #4/5 muche podaje się tam gdzie wiatr niesie a nie tam gdzie trzeba. Z linką #7 można łowić przy wietrze 5-7m/s choć finezji ciężko tu się doszukiwać. Jest też w planach wędeczka w #2 klasie do połowu małych ryb jak jelce, klonki, wzdręgi ale to raczej jako odskocznia i coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Lipień pstrąg kije mam w klasie 3/4 i jeszcze do suchej muszki używam kija w klasie 7 duże suchary kleń jaź duża rzeka, natomiast miałem okazję pomacać dzisiaj z 40 kijków u forumowego kolegi kiedyś były takie kije uniwersalne piękne dzisiaj już takich nie robio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Jesli o mnie idzie to zależnie od wody, ryb i wędki, którą mam ze sobą - ulubiona na suchą #4, spokojnie ogarniająca temat #6, choć ta nie jest wędką pierwszego sucharowego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.....kiedyś tylko klasa 6 do wszystkiego bo tylko to bylo w posiadaniu. Wędka berkley, sznurek DT bodaj szekspir i jadziem na ryby. dziś...no cóż, nazbieralo sie troche tego szpeju i problem co zabrać ze sobą co by reszta nie czula sie pominieta. Ale lubie klase 5 cortlad silk do klejonek jak i do węgla czy szklaka.Jak jest flauta i cisza to klasa 2....zawsze mam w aucie arsenal i wybieram to co mi w danym momencie podpasuje.MaverikZagan....nie robią..ale kupić mozna. Za frytki czesto Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Czworeczka długości 8,6 stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Posiadanie dużej ilości wędek ma dwie wady.Po pierwsze można łapać tylko na jedną,po drugie którą zabrać na ryby jak jedna piękniejsza od drugiej.Uważam,że #4,#6 i #8 na wielkie ryby w zupełności wystarcz,no i jeszcze do krótkiej nimfy jak ktoś lubi.Ja generalnie łapię na #3 ,#4.Jak mocno wieje to nie kopię się z koniem,tylko robię kawkę i pełny relaks. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Póki co używam mocnej trójki bo rybki i muszki niewielkie ale na ten sezon pasuje dokupić jakąś fajną 6tkę. Ktoś coś poleci przy okazji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 W zeszłym sezonie miałem #5 ale szklaną W tym sezonie doszła jeszcze węglowa #4/5, na razie wrażenia bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wyczekiwałem m.in. wpisu o piątce, szkoda tylko Paweł, że masz jeszcze czwórkę Miałem tylko 2, 4, 6 i 7. W ogóle nie wiem co to znaczy łowić na piątkę Jak tak ci zależy na "piątce" to na swoją #4 Loomis lowie WF5F. Sucha i wszelkie mokre metody. Bez strima. "5" nie da się podawać (i nad tym panować) takich strimow na jakie ja łowię. A są zawsze duże. Chyba że na wiosnę płynie pijawka lub "March Brown" (sanowa ) to wtedy wielkosciowo przynęty i na "piątce" polecą. Ale są to w zasadzie nie strimery a mokre muchy (wielkość 2-3cm), choć to w sumie to samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom@ha Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 do suchej - średnio szybka czwórka o długości 8 stóp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Krzysiu-moje ulubione wędzisko wyłącznie do suchej to 7,6 stopowa Daiwa klasy 3-4 którą opisałem dość dokładnie tu-http://jerkbait.pl/topic/47952-najlepsze-w%C4%99dzisko-muchowe-subiektywny-ranking-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page-50Myślę, że pytanie o 3 kę czy 4 kę przy tak dużej rozbieżności akcji wędzisk, (a myślę że niejedna 4 ka jest jak 6 ka innego producenta) , to troszkę gdybanie. Chyba tylko konkretne modele mogą dać pełnię wiedzy.Łowię na Pomorzu, suchą muszką głównie jesienią.Parametry wędziska które rekomenduję pozwalają rzucać pod drzewami, z przyklęku lub jeszcze dziwniej.Dlatego dość krótka.Na dużej otwartej wodzie zastosowałbym 9 stopową 4-kę aby rzucać dalej i łatwiej nie bojąc się drzew i traw.Jednak jesienią bardzo rzadko bywam poza pomorskimi rzeczkami dlatego-jak wyżej! Będę coś nowego próbował-miękką 250 cm piątkę i kto wie???W plecaku się zmieści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Śmiałą tradycją w polskim warsztacie jest ostentacyjny minimalizm. Narzędzia nie muszą być wyszukane ani wyspecjalizowane, ani broń Boże kosztowne. To byłby straszliwy snobizm. Francuz, kombinerki, młotek i imadło i wkręty do gipsu - full wypas. W ff tendencja jest identyczna.. Zapomniałeś Sławku drogi o sztamajzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Czyli wędka w 5 klasie spokojnie poradzi sobie z suchą muchą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Czyli wędka w 5 klasie spokojnie poradzi sobie z suchą muchą?Spokojnie sobie poradzi. Czy to lipieniowy osiemnastak czy kleniowy piankowiec na ósemce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Do łowienia lipieni suchą muszką stosuję wędki w klasie 3 AFTM a czesem nawet 2. Czwórka to już mocna wędka jaką stosuję do suchej muszki ale właściwie wyłącznie do jętki majowej i ewentualnie koników polnych. Piątka w suchej muszce to już mocarny sprzęt do zadań specjalnych - dużych ryb i dużych suchych much. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 #2-3 - wzdręga, #4 - lipień/jelec, #5 - pstrung/kleń, #6- kleń na duuuuże pianki (haczyk nr 2-4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 #2-3 przy byle wietrze bardzo ubogaca człowiekowi słownictwo 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi