platynowłosy Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witam Panowie Sprawa ma sie tak.Szukam starych siekier, interesuja mnie takie, ktore dawno temu kuli nasi kowale. Pozatym, stare niemieckie, francuskie, szwedzkie, finskie( te ostatnie szczegolnie chetnie). Gornicze i saperskie juz mam. Samo zelastwo, bez trzonkow. Sam sobie je wyprowadze, naostrze i osadze. Przeznaczenie? Wedkarskie, outdoor, codzienny uzytek, rzezba, rzucanie do celu(tarcza) poniewaz byly juz z strony Kolegow po kiju o takie narzedzia, robie je rowniez dla Was. Beda na jesiennym GS. Popytacje w srod znajomych, u Dziadkow. Moze na jakiejs skandynawskiej wyprawie wpadnie Wam cos w oko.. Ebay, Allegro PL, RU,inne mam za soba. Albo stan, albo cena..poza zasiegiem. Pozdrawiam. Alek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Alek , wybacz . Ale jak przeczytałem , to skojarzenie samo przyszło 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Mi inną scenę https://youtu.be/ZcYJCxTqAnk?t=35m50s Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Tomek88 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 A już myślałem, że polskiego Seeker'a szukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Litości Chłopy.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Litości Chłopy....przeczyścić wątek Pan sobie życzy? grubo ciosać czy łaskawie? sorry... Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Jano 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 przeczyścić wątek Pan sobie życzy? Ale bez siekiery nie podchodź... PozdrawiamDaniel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ale "Siekierezada" jak najbardziej w temacie???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 To świetne rzeczy były, te kowalskiej roboty siekiery. Szwedzkie kucają. Ale chyba bezpowrotnie zginęły w powodzi tzw gieesówek i chińskiego sztynksu. Trudno Ci będzie o autentyk. Moje ciesielskie siekiery, wbrew mojej woli, właściciela już dawno zmieniły.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Witam Panowie Sprawa ma sie tak.Szukam starych siekier, interesuja mnie takie, ktore dawno temu kuli nasi kowale. Pozatym, stare niemieckie, francuskie, szwedzkie, finskie( te ostatnie szczegolnie chetnie). Gornicze i saperskie juz mam. Samo zelastwo, bez trzonkow. Sam sobie je wyprowadze, naostrze i osadze. Przeznaczenie? Wedkarskie, outdoor, codzienny uzytek, rzezba, rzucanie do celu(tarcza) poniewaz byly juz z strony Kolegow po kiju o takie narzedzia, robie je rowniez dla Was. Beda na jesiennym GS. Popytacje w srod znajomych, u Dziadkow. Moze na jakiejs skandynawskiej wyprawie wpadnie Wam cos w oko..Ebay, Allegro PL, RU,inne mam za soba. Albo stan, albo cena..poza zasiegiem. Pozdrawiam. Alek.Ppytam kumpli , mam dwóch takich zbieraczy siekier , jeden potem ładnie je oprawia bo lubi pracę w drewnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 O rany !? Czego to ludzie nie zbierają Siekiera, rzucanie do celu...i kto wie do czego jescze. No Alek, ale szybszym chyba nie będziesz niż "młody" z "Zrób sobie wnuka" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ale rzucając bez wstępnych 20 kółek zamachowych po liściach będzie skuteczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 A taki rzeźnicki chcesz zdjęcie poglądowe z netu . Jak wrócę do domu to mogę podesłać foty mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 O rany !? Czego to ludzie nie zbierają Siekiera, rzucanie do celu...i kto wie do czego jescze. No Alek, ale szybszym chyba nie będziesz niż "młody" z "Zrób sobie wnuka" Sam bym sobie kupił jakąś starą siekierę bo one były kute, często zewnętrzna część była robiona z miękkiej stali a zewnętrzna z twardszej, a przez to takie siekiera się ostrzyła przy rąbaniu. Do tego stal podobno była lepszej jakości (niby bez tylu dodatków chemicznych). Ja nie potrzebuje żeby rzucać do celu tylko żeby trochę drewna porąbać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 A taki rzeźnicki chcesz zdjęcie poglądowe z netu . Jak wrócę do domu to mogę podesłać foty mojego.Toż to toporek którym Zbyszko usiekł Rotgiera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Nie pomogę w znalezieniu, ale rozumiem rzucanie. Jak się okazuje jest to coraz bardziej popularna rozrywka http://www.dzienniklodzki.pl/wiadomosci/lodz/a/rzucanie-siekierami-do-celu-klub-nasiekiery-w-centrum-lodzi-pozwala-rozladowac-napiecie-zdjecia,13073101/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 To świetne rzeczy były, te kowalskiej roboty siekiery. Szwedzkie kucają. Ale chyba bezpowrotnie zginęły w powodzi tzw gieesówek i chińskiego sztynksu. Trudno Ci będzie o autentyk. Moje ciesielskie siekiery, wbrew mojej woli, właściciela już dawno zmieniły.. Oj słusznie prawisz. Ojciec mojego pierwszego wspólnika był kowalem i wykuł nam siekiery do ciesielki . Ołówki sobie na nich temperowaliśmy . Na drewnie nie sposób było je stępić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 po wsiach z rzadka trafiają się jeszcze kowale którzy robią na zamówienie i mają kilkudziesięcioletnią praktykę a ich wyroby są znane i cenione, bodajże w Chłopkowie pod Szczebrzeszynem są bracia robiący siekiery na zamówienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witam Panowie Sprawa ma sie tak.Szukam starych siekier, interesuja mnie takie, ktore dawno temu kuli nasi kowale. Pozatym, stare niemieckie, francuskie, szwedzkie, finskie( te ostatnie szczegolnie chetnie). Gornicze i saperskie juz mam. Samo zelastwo, bez trzonkow. Sam sobie je wyprowadze, naostrze i osadze. Przeznaczenie? Wedkarskie, outdoor, codzienny uzytek, rzezba, rzucanie do celu(tarcza) poniewaz byly juz z strony Kolegow po kiju o takie narzedzia, robie je rowniez dla Was. Beda na jesiennym GS. Popytacje w srod znajomych, u Dziadkow. Moze na jakiejs skandynawskiej wyprawie wpadnie Wam cos w oko..Ebay, Allegro PL, RU,inne mam za soba. Albo stan, albo cena..poza zasiegiem. Pozdrawiam. Alek. I jak tam Twoja “siekierezada”, dalej aktualne. U mnie na czasie, przerabiam sporo drewna by nie zmarznąć. Obecnie Hultafors-y pracują: 0,6 / 0,9 / 1,5 kg do tego na wsparciu kilka Fiskarsów. Gdybyś miał wolny niemiecki kuty prosty ośnik, chętnie bym nabył w drodze wymiany... Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi