Skocz do zawartości

Siekier szukam

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Sprawa ma sie tak.

Szukam starych siekier, interesuja mnie takie, ktore dawno temu kuli nasi kowale. Pozatym, stare niemieckie, francuskie, szwedzkie, finskie( te ostatnie szczegolnie chetnie). Gornicze i saperskie juz mam. Samo zelastwo, bez trzonkow. Sam sobie je wyprowadze, naostrze i osadze. Przeznaczenie? Wedkarskie, outdoor, codzienny uzytek, rzezba, rzucanie do celu(tarcza) poniewaz byly juz z strony Kolegow po kiju o takie narzedzia, robie je rowniez dla Was. Beda na jesiennym GS.

Popytacje w srod znajomych, u Dziadkow. Moze na jakiejs skandynawskiej wyprawie wpadnie Wam cos w oko..

Ebay, Allegro PL, RU,inne mam za soba. Albo stan, albo cena..poza zasiegiem.

Pozdrawiam. Alek.

• Like 2

To świetne rzeczy były, te kowalskiej roboty siekiery. Szwedzkie kucają. Ale chyba bezpowrotnie zginęły w powodzi  tzw gieesówek i chińskiego sztynksu. Trudno Ci będzie o autentyk. Moje ciesielskie siekiery, wbrew mojej woli, właściciela już dawno zmieniły.. :)  

• Like 3

Witam Panowie

Sprawa ma sie tak.

Szukam starych siekier, interesuja mnie takie, ktore dawno temu kuli nasi kowale. Pozatym, stare niemieckie, francuskie, szwedzkie, finskie( te ostatnie szczegolnie chetnie). Gornicze i saperskie juz mam. Samo zelastwo, bez trzonkow. Sam sobie je wyprowadze, naostrze i osadze. Przeznaczenie? Wedkarskie, outdoor, codzienny uzytek, rzezba, rzucanie do celu(tarcza) poniewaz byly juz z strony Kolegow po kiju o takie narzedzia, robie je rowniez dla Was. Beda na jesiennym GS.

Popytacje w srod znajomych, u Dziadkow. Moze na jakiejs skandynawskiej wyprawie wpadnie Wam cos w oko..

Pozdrawiam. Alek.

Ppytam kumpli , mam dwóch takich zbieraczy siekier , jeden potem ładnie je oprawia bo lubi pracę w drewnie

• Like 1

O rany !? Czego to ludzie nie zbierają :D Siekiera, rzucanie do celu...i kto wie do czego jescze. No Alek, ale szybszym chyba nie będziesz niż "młody" z "Zrób sobie wnuka" :D

Sam bym sobie kupił jakąś starą siekierę bo one były kute, często zewnętrzna część była robiona z miękkiej stali a zewnętrzna z twardszej, a przez to takie siekiera się ostrzyła przy rąbaniu. Do tego stal podobno była lepszej jakości (niby bez tylu dodatków chemicznych). Ja nie potrzebuje żeby rzucać do celu tylko żeby trochę drewna porąbać :)

• Like 1

Nie pomogę w znalezieniu, ale rozumiem rzucanie. Jak się okazuje jest to coraz bardziej popularna rozrywka http://www.dzienniklodzki.pl/wiadomosci/lodz/a/rzucanie-siekierami-do-celu-klub-nasiekiery-w-centrum-lodzi-pozwala-rozladowac-napiecie-zdjecia,13073101/

• Like 1

To świetne rzeczy były, te kowalskiej roboty siekiery. Szwedzkie kucają. Ale chyba bezpowrotnie zginęły w powodzi  tzw gieesówek i chińskiego sztynksu. Trudno Ci będzie o autentyk. Moje ciesielskie siekiery, wbrew mojej woli, właściciela już dawno zmieniły.. :)  

Oj słusznie prawisz. :)

Ojciec mojego pierwszego wspólnika był kowalem i wykuł nam siekiery do ciesielki . Ołówki sobie na nich temperowaliśmy :o . Na drewnie nie sposób było je stępić.

• Like 2

• 2 lata później...

Witam Panowie

Sprawa ma sie tak.

Pozdrawiam. Alek.

I jak tam Twoja “siekierezada”, dalej aktualne. U mnie na czasie, przerabiam sporo drewna by nie zmarznąć. Obecnie Hultafors-y pracują: 0,6 / 0,9 / 1,5 kg do tego na wsparciu kilka Fiskarsów. Gdybyś miał wolny niemiecki kuty prosty ośnik, chętnie bym nabył w drodze wymiany... Pozdrawiam. Andrzej.